Автор
Woman.bg

Прекарах половината си живот зад решетките заради спонтанен аборт

Живеем във време, което ни позволява да правим, каквото пожелаем с телата си и никой не ни осъжда, ако забременеем случайно и предпочетем да абортираме. Но има една част от света, която наказва сурово жените, отказали се да бъдат майки. Днес ще ви разкажем за един такъв случай. Тази седмица 34-годишната Майра от Салвадор излезе навън като свободна жена, след като прекара цели 15 години в затвора.

Тя прави аборт, когато е само на 19 г., което е нещо често срещано в останалата част от света, но там, където католицизмът е водещ фактор, отстраняването на плода от утробата на бременна жена е просто немислимо. Майра била лишена от свободата си заради аборта, което според католицизма е „жестоко убийство“. И така младата дама прекарва почти половината си живот зад решетките, въпреки че не носи вина за случилото се с нея. Всъщност, Майра не е махнала бебето си по собствено желание, то е било мъртво в утробата й. Дори и след повече от десетилетие в затвора и след преживяното нещастие, Майра в момента е радостна, че е със семейството си. 34-годишната дама е амбицирана дори да следва право, за да разбере точно какво се е случило с нея и как тя би могла да помогне на други жени в нейното положение.

Майра съвсем не е единствената пострадала от тежката ръка на тамошните закони. 35-годишната Теодора Васкес е прекарала 10 години зад решетките, след като бебето й умира в утрробата й. За момента в Салвадор не съществува „вратичка“ за дамите, които са претърпели спонтанен аборт и те са наказвани за нещо, което не са извършили.

Дали по собствен избор, или по нещастен случай, никоя жена не заслужава да прекара половината си живот в затвора, след като е загубила детето си!

Четете още: Изоставих жена си заради младо момиче и сега съм като в затвор