Те са различни. Не в спорта, в който доминираха или направо си бяха епоха, а в разбиранията си.

Харесват жени. И през годините това е бил етикет, който трудно е можело да бъде свален от имената им.

Днес, разбира се, в спорта има признати гейове и лесбийки, а извън него дори се легализират браковете им. Епохата на глобална толерантност към явления и проявления на човешката същност и поведение премахна много препятствия.

Но бяха години, в които жените, които харесват жени, страдаха в това отношение. Отговорът им бе да опитат да променят спорта, в който се състезаваха.

Пет от тях имат най-голяма заслуга това да е факт. Те пренаписаха историята.

Били Джийн Кинг е символът на промяната.

На 17 години тя вече бе под светлината на прожекторите в тениса и с таланта си, и с избухливия и особен характер. Скандали в личния живот, горещи сблъсъци с фактори в тениса и съпернички...

През 1981-ва в спорта се говореше основно за това как тя е първият голям спортист, официално признал, че е гей. Връзката и с Мерилин Барнет бе разкрита от партньорката й, а това се отрази на Били Джийн по колосален начин. "За две денонощия тя изгуби 2 милиона долара", разказва адвокатът й. Всички рекламни ангажименти и телевизионни участия за година напред са анулирани и някои компании я дават под съд.

Десет години по-рано прави аборт, а това също излиза на бял свят (в Америка по това време пуританската общност гледа на прекратяването на бременността като на богохулство). Изобщо - личност, която не се побира в общоприетите норми и догми.

Води битка за равнопоставеност в тениса и е първата, която организира движение за превръщането на спорта в професионален и за жени. Нейните инициативи водят до там днес дамите на корта да са добре платени звезди, а не подправка към мъжките турнири за забавление на публиката. Тя е мозъкът зад основаването на "Вирджиния слимс" - първата женска верига за турнири в тениса с напълно професионален характер и сериозни финансови фондове. Осигурява ги Phillip Morris, пак основно заради контактите и активността на Кинг.

А през 1973-а в "Астродоум", Тексас, Били Джийн Кинг печели най-голямата си победа - Битката на половете. Това е демонстративен мач срещу Боби Ригс, бивш шампион на "Уимбълдън" и топ играч от 30-те и 40-те. Тогава Ригс е на 55, но все пак това е първата официална среща на мъж срещу жена на корта пред публика. Били Джийн е на 29 и бие Боби с 6:4, 6:3, 6:3 в мач 3 от 5 сета.

Печели не само 100 000 долара от наградния фонд за двубоя, но и битката си за това, че жените с ракети в ръце заслужават повече.

Мартина Навратилова поема факела на тази борба в годините - друга световноизвестна лесбийка, която променя представите за отвореност към сексуалната ориентация в тениса. Тя е и първата звезда в който и да е спорт, сама открито признала за предпочитанията си към жени. При Били Джийн се случва като изобличаване. Мартина излиза и разкрива всичко.

Спонсорите я изоставят, а светът реагира противоречиво. Случва се в същата 1981-ва, когато се разгаря и скандалът с Кинг.

Днес продължава да е основен глас на организацията на гейовете и лесбийките в световния тенис. През 2014-а сключи брак с Джулия Лемигова и живее с нея до днес.

Пати Шийън, абсолютната легенда на женския голф, стартира кариерата си през 1980-а.

Спечели шест Мейджър турнира и общо 35 надпревари в спорта си, а през 1998-а даде гръмовно интервю за Golf World Magazine, в което разказа как от 12 години живее с партньорката си Ребека Гастон, която е и нейно импресарио.

В спорт, в който гейовете и лесбийките и до днес се гледат като някаква болест, това беше изключителна революция. Шийън загуби повечето приятелства (спорно, след като са се разпаднали толкова лесно), градени в голфа през годините преди интервюто. Днес е икона на хората с различна сексуална ориентация в Америка.

Сю Уикс излезе и призна, че харесва жени във времена, в които това изобщо не бе ОК за американската аудитория. Звездата в женския баскетбол през 80-те и 90-те бе част от създаването на WNBA през 1997-а и игра за Ню Йорк Либерти. Съвпадение? Точно отбор с такова свободолюбиво име да вземе откритата лесбийка Сю?

През 2002-ра се оттегли от активния спорт и изля всичко, което и е тежало през годините. От дискриминацията в отборите, в които е играла, през тоталното игнориране и презрение, което е срещала в спорта след признанията и, та до откритите обиди и хули.

"Да си призната лесбийка в баскетбола е равносилно на това да си с тежко заболяване. И днес го разбирам отново, тъй като да станеш треньор в този спорт е невъзможно, ако си казал веднъж, че си различен", изстреля отново преди 4 години. И до днес не успява да намери работа като треньор, но поне анализира спорта, който обича, в тв студия.

Петорката на смелите жени, които харесват жени и промениха спорта, завършва със Стефи Бау. Абсолютна легенда в мотоциклетния спорт, която спечели 7 национални шампионата на Италия и 5 на Щатите, както и три световни титли в мотокроса.

Състезава се от 1983-а и 2005-а и е смятана за първата и най-голяма звезда сред жените, сядали върху мотора в надпревари на писта или друго трасе.
Но и тя, както споменатите по-горе, срещаше проблеми от момента, в който се разбра, че е лесбийка.

Все пак днес е генерален мениджър на женската световна федерация по мотоциклетизъм и основен двигател на организирането на веригите от състезания. Председател на съюза на гейовете и лесбийките в Милано, където живее в наши дни.

Това са петте опорни точки на това как отношението към различните в спорта се промени. Пет имена на големи шампионки-лесбийки, които не се притесниха да крачат в света, в който са различни от останалите.
Неофициално, в женския тенис днес поне 20 процента от състезателките в топ 200 са момичета, които харесват момичета.

Но бяха времена, в които Били Джийн Кинг и Мартина Навратилова бяха сами срещу традициите и догмите.

Както и Стефи, Сю и Пати в техните спортове. Те не избраха лесния път да се откажат.

Предпочетоха друг подход и промениха спорта.



Автор: Динко Гоцев