Автор
Ива Петрова

Обичайте себе си: 15 неща, които да не си казвате

Има неща, които хората мразят да чуват. Например скрито или явно самохвалство, крънкане на комплименти или извинения, когато няма повод за такива. Списъкът може да бъде безкраен, но е важно да помним всяка една от подточките му, когато говорим с други хора. Психологът Джонатан Бенет казва “Ако се представяте така, че хората да ви се дразнят, те няма да ви вземат на сериозно”.

1. “Ужасна съм”

Постарайте се да не се самоунижавате и да не изтъквате недостатъците си. Подобни коментари поставят околните в неудобно положение, тъй като ги принуждават да спорят с вас и да ви доказват обратното. Освен това такива твърдения влияят на подсъзнателно равнище. Ако прекалено често се споменавате с лошо, ще започнете да вярвате в думите си. Вместо това се постарайте да подчертаете онова, което харесвате у себе си.

2. “Изглеждам ужасно с тази рокля”

Коя от нас не е пробвала да хвърли тази въдица, за да си изпроси комплимент? Ако обаче го правите постоянно, на хората рано или късно ще им писне от това. Едно е да ви се иска да ви уверят, че всичко е наред. И друго е да искате потвърждение на нещо, което знаете и без това. Спестете си малко време и си преговорете наум силните си качества, вместо да молите другите да ви ги описват.

3. “Нямам представа защо са ме повишили”

Няма нищо по-лошо от скромното самохвалство. По-добре говорете за постиженията си, иначе ще наведете повечето от околните хора на погрешни мисли.

4. “Извинявай, вечерята не е нищо особено”

Много от нас се извиняват без нужда и това много често поставя другите в неудобно положение. “Извинявай, че е разхвърляно” или “Извинявай, че не мога да ти купя скъп подарък”. Престанете да се осъждате за това, за което ваш приятел никога не би ви осъдил.



5. “Всичко развалям”

Не изпадайте в самообвинения. Този хумор и уместен при деца - когато на малчугана му е по-лесно да се присмее сам на себе си, отколкото да допусне другите да го направят. Възрастният човек трябва да показва на хората какво отношение иска към себе си - и при това и той да бъде по-снизходителен към себе си.

6. “Този парцал ли? Купих го на една разпродажба”

Всички обичаме да ни правят комплименти. Но ако някой похвали пуловера ви, не му казвайте, че сте го взели от магазин за дрехи втора ръка. Това ще постави човека в неудобно положение - той искрено е искал да ви направи комплимент.

7. “Най-вероятно нищо няма да излезе”

Разказвате за глобалните си планове, а после прекъсвате разказа си с фразата “нищо няма да излезе”? Престанете. Така няма да намалите разочарованието си в случай на неуспех. Гледайте позитивно на ситуацията и винаги си правете и план Б.

8. “Това струва ХХХ лева”

Някои хора не искат да знаят нищо за цени, особено ако информацията е завоалирана хвалба. Когато говорите за своя нова покупка или екскурзия, събеседникът ви не винаги иска да чуе колко пари сте похарчили. Просто не говорете за цени.

9. “Аз абсолютно винаги…”

С това изказване се поставяте в ситуация, в която е много вероятно в бъдеще да подведете човека. Няма нищо постоянно, колкото по-често казвате “никога” и “винаги”, толкова по-малко заслужавате доверие. По-добре казвайте “старая се” или “предпочитам”.

10. “Такава късметлийка съм, че имам гадже”

В началото на нова връзка е сравнително нормално да говорите постоянно за нея. Но вие не знаете какво изпитват другите хора в този момент. Може ваш близък приятел точно в този момент да преживява криза в отношенията с партньорката си и да не иска да слуша колко идеална и романтична е вашата връзка.

11. “Няма да повярваш какво ми се случи!”

Не разказвайте историите си така, сякаш описват уникални и зашеметяващи събития. Особено ако прекъсвате с тях чужд разказ!

12. “Имам още толкова задачи”

Нормално е да откажете среща заради натоварения си график. Но ако постоянно си намирате причини да не участвате в нещо, обърнете внимание на това. Да, имате много задачи. Повярвайте ни, приятелите ви също са заети! Това е просто начин на живот. Никой не иска да слуша жалвания и оправдания.

13. “Не харесвам носа си/торбичките под очите си/ушите си”

Ако не харесвате нещо у себе си, ще поставяте хората в неудобно положение, ако постоянно посочвате своя недостатък. Съсредоточете се върху нещата, които харесвате във външния си вид, подчертайте плюсовете си.

14. “А, то е нищо работа”

Ако някой ви благодари, приемете благодарността му, вместо да я омаловажавате. На хората не им е приятно, когато комплиментите им се оказват нещо незначително.

15. “Мразя се”

Вместо да се извините на човека, когото сте наранили, вие продължавате да говорите само за себе си. По този начин сякаш го принуждавате да си поговори с вас, за да си излеете душата.