Автор
Мария Николова

Нов емотикон на жена със забрадка разбуни духовете

Ислямът продължава да завоюва позиции и то по инициатива на дами, изповядващи религията на пророка Мохамед. След като вече има барби с хиджаб, мюсюлманките, които се забраждат, вече ще имат и емотикон, който отразява техните културни и религиозни традиции. Първият стикер с хиджаб бе създаден от 16-годишната саудитка Раюф Алхумедхи. Раюф, която живее във Виена, предложи идеята миналата година, а в понеделник на Световния ден на емотикона тя бе официално представена и одобрена от Apple. “Много съм щастлива и доволна от начина, по който изглежда емотиконът”, сподели саудитката.

Според Раюф липсата на такъв емотикон до момента била смущаваща

Идеята първо хрумнала на Раюф в Берлин – там тя живеела в продължение на 5 години със семейството си, след като се преместила от Саудитска Арабия.

„В Берлин с моите приятели си създадохме чат в WhatsApp и аз осъзнах, че нямам с какво да се представя. Фактът, че няма картинка, която да описва мен и милионите жени като мен, бе много смущаващ“, разказва Раюф. В началото нямала представа точно как ще изглежда емотиконът, но искала да има няколко версии с различни цветове на кожата, защото забрадка носят жени от всякакви раси.

Въпреки че много хора я подкрепили, имало и такива, които обявили подобно нововъведение за абсолютно ненужно и за символ на патриархалното общество, което потиска жените.
Реакциите в социалните мрежи след обявяването на новината в понеделник също бяха разнопосочни.

„Хиджабът е символ на подтисничеството на жените. С включването на такъв емотикон вие подкрепяте гнета на нежния пол“, написа потребител в отговор на решението на Apple.
„Вече има емотикони на жени с хиджаб и на жени, които кърмят. Вярата ми в човечеството се завръща“, написа пък друг потребител в подкрепа на новия стикер.

Емотиконът с хиджаб - символ на потисничеството на жените или на толерантността?

През последните години драстично бе увеличен броят на емотиконите, като те вече изобразяват хора от различни раси, с различен цвят на кожата, знамена и професии.
Самата Раюф е наясно, че новият емотикон със забрадка ще предизвика противоречиви реакции, но е доволна, че мюсюлманската общност ще се облагодетелства от него.
Тя се надява емотиконът да насърчи толерантността между хората. "След като жени със забрадки започнат да се появяват на телефоните ви, това ще създаде представата, че ние сме нормални хора, които имат своя начин на живот, също като останалите хора", убедена е Раюф.