Автор
Woman.bg

Най-необичайните сватбени традиции по света

Колкото и да си мислите, че сте далеч от всяко суеверие, със сигурност ви се е случвало неволно да почукате на дърво или да се завъртите три пъти, след като черна котка ви пресече пътя. В света на романтиката суеверията властват с още по-могъща сила, особено когато става дума за сватбени тържества и ритуали. Някои от тях са толкова странни и фрапиращи, че дори могат и да ви шокират.

Индия

В нощта преди сватбата цялата фамилия от страна на булката се събира на едно място за ритуала „мехнди“. На него ръцете и краката на младоженката и другите присъстващи жени от роднините и гостите биват обагрени в сложни рисунки от къна, и е зареден с индийската символика за радост, надежда и любов.


В традиционната индийска сватба младоженецът се събува преди да влезе в сватбената шатра. И тогава именно настъпва забавната част! Всеки от страната на булката се опитва да открадне обувките му, докато останалите представители от страната на младоженеца се опитват да ги опазят. Ако семейството на булката успее, може да задържи обувките, докато не получи откуп за тях.

Франция

В много райони на Франция върху сватбената трапеза вместо торта присъства т.нар. Croquembouche – впечатляващо огромна кула от сладкиши, полети целите в изкусителен крем, които после се потапят в разнообразни сладки сосове и сиропи.


Сред тях често могат да бъдат забелязани плодове, ядки и глазури. Има и още една традиция, която обаче ще ви прозвучи, меко казано, неприятно - la soupe. При този доста странен ритуал остатъците от храната се събират в тоалетна чиния (или купа, наподобяваща тоалетна). От нея булката и младоженецът трябва да ядат за късмет.

Германия

Семейството и приятелите чупят съдове пред домовете на бъдещите младоженци в нощта преди сватбата им.


Именно от тази традиция, известна като Polterabend, се ражда идеята за моминските партита и ергенските нощи.

Шотландия

В шотландската традиция булката, младоженецът или и двамата се извеждат в деня преди сватбата им и целите се заливат с алкохол, плодов сироп, пера и брашно от приятелите и семейството им.


Вярва се, че този ритуал ще донесе късмет и ще прогони надалеч от младоженците злите духове.

Китай

Вярвате или не, сватбите в Китай обикновено са съпроводени от... сълзи. Булката започва да плаче цял месец преди сватбата в продължение на един час всеки ден. Десет дни след началото на изпитанието към нея се присъединява майка й, а още десет дни по-късно - и баба й.


Това продължава, докато всички жени от фамилията не се изредят и не си поплачат по един час дневно заедно с булката. Този странен обичай обаче не е израз на тъга, а на радост и любов. Интересното е, че жените плачат на различен тон, което от своя страна създава илюзия сред слушателите, че пеят.

Гватемала

В Гватемала бащата на младоженката предава в ръцете на бъдещия си зет своята дъщеря с танцова стъпка.


С две думи пътят към олтара не се извървява, а се изтанцува.

Южен Судан

В Южен Судан представителите на племето „неур“ приемат един брак за завършен едва след раждането на второто дете.


В случай че това не се случи, младоженецът има право да разтрогне брачната връзка.

Филипини

На традиционното филипинско сватбено тържество булката и младоженецът пускат гълъби в небето.


С този красив жест те си пожелават дълъг, безметежен, щастлив, изпълнен с хармония и сплотеност семеен живот.

Япония

Сред най-интересните и значими сватбени ритуали в Япония е саке церемонията. Тя е един от най-старите японски обичаи в страната на Изгряващото слънце. В японската традиция на сан-сан-кудо, булката и младоженецът отпиват по три глътки от три плоски чаши за саке.


Същият ритуал се повтаря и от родителите на младоженците. Този обичай е символ на сплотяване на семействата, както и демонстрация на уважение към родителите.

Кения

В Кения, непосредствено след като булката се врече във вярност на младоженеца, баща й плюе върху главата и гърдите на дъщеря си, за да не урочаса доброто си състояние.



Италия



Италианците по традиция замерват младоженците с конфети и бонбони за здраве, плодородие, щастие и просперитет. Но с едно уточнение – в италианския "конфети" не означава хартиени изрезки, а по-скоро сладки лакомства, които се раздават на гостите в началото на тържеството.

Едва по-късно те биват заменени от coriandoli - малки късчета хартия. Но в много райони, особено в Южна Италия, този ритуал все още е на почит и ревностно се спазва. Особено внимание се отделя на захаросаните бадеми. Младоженците от своя страна също хвърлят монети и ориз – символ на благоденствие и плодородие. Шепа от тях гостите, както и самите младоженци, отнасят в домовете си за спомен и късмет.