Така смятат учени от Лондон, които установили, че умните мъже високо ценят сексуалността на своята партньорка. Според тях в Древността моногамията не била изгодна за представителите на силния пол и те си изработвали стратегия на поведение - безразборни сексуални контакти. Но в съвременния свят господата с по няколко сексуални партньори нямат никакви предимства, а по-скоро се сдобиват с проблеми (финансови загуби, заболявания, излишен стрес). Затова верността на съвременните интелигентни мъже е еволюционен избор - с такова поведение те съхраняват отношенията, рода и здравето си.

Според други проучвания в тази насока мъжете, които имат голямо семейство, са по-малко склонни към изневяра. За тях семейните ценности са на първо място.
По-стари анализи пък са показали, че мъжете, които нямат близки приятели от женски пол, изневеряват на половинките си по-малко. Същото се отнася и за мъжете, които могат да се похвалят с толкова големи доходи, колкото и половинката им.

Затова пък германски учени са категорични, че някои хора са си непоправими кръшкачи по рождение, защото склонността към изневери е заложена в гените им. Специалисти от института "Макс Планк" изследвали гени на женски зеброви сипки. Тези птици обикновено са моногамни и остават заедно за цял живот, но понякога някои от тях се чифтосват с други. Оказало се, че женските зеброви сипки изневеряват на мъжките заради вариации в тяхната ДНК структура, които са наследили от мъжките си предци.

След генетичен анализ станало ясно, че мъжките носители на гени, които предразполагат към кръшкане, имат дъщери със същите гени.
По-интересното в случая е, че според учените това обяснение за склонността към "забежки" може да важи и за хората. Състезателят по голф Тайгър Уудс, например така и не простил на баща си Ърл заради това, че изневерил на майка му.

Според антрополози научното обяснение за постъпката на неверния баща е генна мутация, свързана с хормона на щастието - допамин. Именно той подтиква хората да изневеряват.