Доскоро отговорът на този въпрос беше очевиден. Трудно ни беше да си представим, че след сватбата жената няма да приеме фамилията на мъжа си – освен ако не е някоя суперзвезда. Но в днешно време повечето омъжени дами си запазват моминското име. Защо ли? Защото смяната на документите е истинско изпитание. Много специалисти обаче са сигурни, че да приемеш фамилията на мъжа си е особен ритуал, който укрепва семейството. В сезона на сватбите ето две мнения по темата:

Мнение от психотерапевт

Според теорията на семейните системи се смята, че жената, омъжвайки се, навлиза в семейството на мъжа, в неговата страна, в неговия род – и символ на това е приемането на неговото фамилно име. Това е своеобразен ритуал, утвърден през вековете. Но, разбира се спазването на тази условност не гарантира нищо. Има безброй случаи, когато жени, приели фамилното име на мъжа си, са се развели след броени години, както и безброй случаи, когато жени, запазили моминското си име, постигат траен и щастлив брак. В Европа често се случва съпругата да не смени официално името си по документи, но при това след сватбата околните да я наричат „госпожа Х“ (като Х е фамилията на мъжа й). Така се подчертава принадлежността й към семейството на мъжа, неговата роля като глава на семейството.

Мнение от астролог

Много жени след сватбата не желаят да си сменят фамилията. Имат различни причини за това, като и мъжете им реагират различно на този отказ. Някои се засягат, други са по-толерантни. Но смяната на фамилното име след сватбата не е чиста формалност. Когато жената се отказва от фамилията на мъжа си, тя автоматично се отказва и от родовата му система, нарушавайки естествения баланс. Природата е наредила мъжът да има нужда от жена за продължаване на рода. Новият живот идва на този свят чрез жената, много други семейни аспекти отново са свързани с нея. Отказът от рода на мъжа е проява на неуважение към цялата му родова система. Именно жената навлиза в семейството на мъжа, а не обратното. И ставайки част от този род, тя трябва да приеме и общото фамилно име. Отказът от фамилията е и отказ от самия мъж на подсъзнателно ниво. Нишката на доверието между партньорите изтънява, мъжът си мисли „Ако жена ми смята името ми за недостойно, значи не оценява високо и мен, моята стойност в обществото?“. Така че ако сте взели решението да свържете живота си с даден човек, не се спирайте да приемете избраника си изцяло, с всичките му предимства и недостатъци и с може би неблагозвучното му фамилно име.