Автор
Антония Михайлова

Магическата красота и достойнство на африканските жени (СНИМКИ)

Днес честваме Деня на африканските жени и какъв по-добър начин да почетем празника, като ви представим магическата им красота и достойнство!

Дагмар ван Вийгел е портретен фотограф. Темите, които я увличат и съответно попадат пред нейния фотообектив, са традициите и историята, миграцията и културната идентичност на хората по света. Нейните портрети са израз не само на външната красота, но и на вътрешната сила и хармония, на харизмата и достойнството на духа.

Посредством историите, които ни поднася визуално, авторката им цели да предложи една друга гледна точка от начина, по който хората са свикнали да виждат света и всичко онова, което е по-различно от техните разбирания, възприятия и мироглед.

За най-новия си фотопроект тя събира обикновени млади жени, емигрирали от Африка в Европа. Портретите й са вдъхновени от акварелните картини на Жозе Тапиро Баро в Танжер, Мароко. Стимул за тяхното създаване Дагмар черпи от житейския и културен опит на своя съпруг от Зимбабве, който се установява да живее в Европа преди девет години, както и от познанията й, които натрупва от посещението си в Андалусия.

В продължение на векове Западът често е гледал на Африка като възможност за извличане на лични облаги, а на африканците – като на хора втора ръка, създадени да служат и да се подчиняват.

View post on Instagram
 

За съжаление и днес има хора, които все още робуват на стереотипите и заблудите, останали от миналото и подхранващи се от липсата на знания, разбиране, от страха от непознатото и чуждото. Не е и тайна, че значителна част от европейската история, която е била повлияна и изградена именно благодарение на африканци, е била подправена, заличена или забравена от западния свят през последните столетия.

Затова и фотографиите, които Дагмар създава, пленяват и покоряват не само с външната красота на образите си, но и с величието и достойнство, със силата и мъдростта на погледа и изражението на лицата на африканските жени. Чрез тях авторката търси начин да напомни за приноса на африканците за европейската история и култура.

Заради асимилаторската и колониална политика на европейския свят над африканския, заради предразсъдъците и закостенелите разбирания, Дагмар ван Вийгел се заема със задачата да изобрази Африка в целия й блясък и мъдрост, в цялото й великолепие и идентичност. Да ни разкрие внушителната красота на африканската вселена. Един свят, превъплътен в тъканта на дрехата, извивките на окото, тена на лицето, в ориенталските древни украшения и изящните бродерии, в дантелите, изкусно втъкани в сплетените на ситни плитки коси на африканските жени...

И това, което Дагмар постига като краен резултат, е възхихително!

Четете още: Момчето с кристалносините очи, което не се бои да бъде различно