Все още един от най-наболелите проблеми в световен мащаб е сексуалното насилие над жените и по-специално над подрастващите момичета. Тревожен е фактът, че България е на второ място в Европа по трафик на хора. В страната ни има между 2 и 3 хиляди регистрирани случаи на насилие, но със сигурност има още много, за които не знаем, тъй като пострадалите се страхуват да разкрият проблема си. И въпреки че живеем във време, в което тийнейджърите имат достъп до всякаква информация, все още много от тях не са информирани какво означава сексуално насилие и как да постъпят, когато са застрашени. Затова Woman.bg става партньор на кампанията "По-добре недей", стартирана от платформата за сексуално и здравно образование за младежи LoveGuide. Какво точно включва сексуалното насилие, как да разберем дали сме в опасност и къде е границата между любовник и насилник? Днес ще ви споделим текст на онлайн платформата, който цели да очертае ясно границите между любовта и тормоза и какво е допустимо в сексуалните отношения между двама души.

Любовник или насилник?

Често и двете. Но как да разбереш, когато отношенията с партньора ти вече не са по правилата?

“Всяка четвърта жена в България е жертва на сексуално насилие от страна на партньора си” – казва статистиката. “Това не може да се случи на мен, тези жени са някакви други”, си мислят повечето от нас и подминават с пренебрежение.

Защото какво точно е жертва на сексуално насилие?
Непознат да те причака на излизане от дискотеката и да те дръпне в тъмен двор? Не е невъзможно, но се случва в 10% в случаите на сексуално насилие. Следващия път, когато чуеш „жертва на сексуално насилие“, трябва да знаеш, че в 90% от случаите насилникът е бил или нейният партньор, или някой друг близък или познат.



Какво е сексуално насилие и сексуален тормоз?
Вече ти разказахме, че сексът винаги трябва да е безопасен, по взаимно съгласие и да е приятно изживяване. Когато някой тe кара да правиш секс, а ти не искаш – това е сексуално насилие. Когато някой (познат или непознат) те опипва в дискотеката или в автобуса, праща ти неприятни съобщения със сексуален смисъл, иска от теб голи снимки, говори неща за тялото ти и какво би направил с тях, или най-общо осъществява физически или вербален сексуален контакт с теб без твоето позволение или съгласие – това е сексуален тормоз. Ще го познаеш по това, че случващото се те кара да се чувстваш неприятно физически и/или емоционално.



Как да се предпазим от сексуален тормоз?
Сексуалният тормоз може да бъде в реалния живот, но може да се случва и онлайн. Ако някой ти праща покани за приятелство и ти пише съобщения със сексуален смисъл, които не са ти приятни, просто го блокирай и изпрати акаунта на поддръжката на сайта. Социалните мрежи имат тази функция и трябва да реагират. Много важно е да настроиш всичките си профили в социалните мрежи така, че не всеки да може да вижда информацията за теб – снимки, лични постове, тагове и т.н. Никога не оставяй профилите си да са публични и ограничи достъпа до по-личната информация само за най-близките ти хора. Това не ти гарантира, че непознати няма да ти пишат, но ще са много по-малко и ще си сигурен, че никой няма да злоупотреби със снимките ти или пък да те причака на любимите ти места, където често се отбелязваш, че си.

Това, което не само можеш, но и трябва да правиш, е да не премълчаваш и да не подминаваш случаите, когато някой те тормози сексуално. В социалните мрежи това е блокиране и рипортване, в живота е – публично разобличаване. Някой те опипва в автобуса – развикай се. По-големият приятел/брат на приятелката ти ти прави неприлични предложения – кажи твърдо ‚не‘ и сподели с друг възрастен, на когото имаш доверие – родител, учител… или се посъветвай с някоя от организациите, които дават безплатна консултация в такива случаи.

Кога любовникът става насилник?
При сексуалното насилие и експлоатация почти винаги става въпрос за т.нар “loverboy”. В огромен процент от случаите този, който те кара да правиш секс против волята ти, е или някой, с когото имаш интимни отношения или пък е друг близък или познат, на когото си се доверил/а – съсед, роднина, приятел на приятелка, учител или друг възрастен.

Защо се получава така?
Защото насилникът използва доверието, което имаш в него или чувствата, които изпитваш към него, за да те склони да направиш нещо, което не искаш. Или защото “му го дължиш”, или защото нямаш друг избор.
Най-често се получава така – имаш връзка с някого, в началото всичко е като по филмите, той се грижи за теб, прави ти скъпи подаръци, води те на интересни места. Ти се привързваш, влюбваш се и вярваш, че и той изпитва същите чувства. Докато един ден не ти каже, че е време да му се отблагодариш за всичко. Може да те принуждава да правиш секс с него винаги, когато той поиска, независимо дали ти имаш желание, или не. Или пък да те принуждава да правите неща в леглото, които на теб са ти неприятни, гнусни или болезнени.
Помни, че никой не дължи секс никому, независимо от обстоятелствата. Сексът не може да бъде разменна монета, дори двама души да са семейство. Това не като “аз ще мия чиниите, ти ще изхвърляш боклука”. Никой няма право да поставя условия на друг, които да включват сексуални услуги – “ти искаше 200 лв. за ботуши, сега аз искам секс за 20 минути”. Не, не и не.



Още по-сериозната форма на сексуално насилие от страна на партньора е да започне да те кара да правиш секс с други хора. Много е вероятно да ти каже, че има финансови затруднения и е време и ти да направиш нещо за него, след като той толкова дълго се е грижил за теб. Какво може да поиска от теб? Да спиш с някого, на когото той дължи пари или услуга. Да танцуваш или да се събличаш пред други хора, да позволяваш да те опипват или да те събличат, да се целуваш или да правиш секс с някой от тях, докато другите гледат. Възможностите са много, но общото между тях е, че не ти, а някой друг решава какво да прави с тялото ти. Това не просто е недопустимо, това е нарушаване на основните ти човешки права и е сериозно престъпление. Това е сексуална експлоатация. А хората, които те карат да правиш тези неща, са престъпници.