Автор
Woman.bg

Красивият съпруг може да ви докара анорексия

Жените с привлекателни партньори са по-склонни да страдат от ниско самочувствие и да развият хранителни разстройства, сочи ново проучване.

Изследването, публикувано в списание Body Image по-рано този месец, установява, че в хетеросексуална връзка жените, които се приемат за по-малко привлекателни от партньорите си, са по-склонни към диети, а тези, които изглеждат по-добре от партньорите си, не се увличат по здравословното хранене и не се опитват да отслабнат.

Интересно е, че учените, провели изследването, стигат до изводите, че при мъжете много рядко се наблюдава подобна закономерност и те не са склонни да се стремят към намаляване на излишните килограми, независимо колко привлекателна е половинката им.

Докато мнозина обявиха проучването за сексистка безсмислица, от екипа, който го е провел, са категорични, че благодарение на него са налице важни заключения, които ще помогнат за намирането на адекватни начини за помощ на дами, страдащи от хранителни разстройства.

За да стигне до това заключение, екипът наблюдавал 113 младоженци, които са сключили брак преди по-малко от четири месеца и са на не повече от 30 години. Участниците били класифицирани в няколко групи според привлекателността си.

Андреа Метцер, асистент по психология в университет във Флорида и съавтор на изследването, заявява: "Резултатите показват, че споделянето на живота с физически привлекателен съпруг може да има отрицателни последици, особено ако съпругата не е особено привлекателна."