Автор
Кристина Кирова

Кошмарът на Шаная Туейн, за който никой не знаеше

Една от любимите ни певици от 90-те, която винаги ни е радвала не само с прекрасния си глас, но и с широката си усмивка - Шаная Туейн, разкри шокиращи подробности от детските си години. В интервю за „Гардиън” тя сподели за неописуемата болка, която й е причинил психическият и сексуалният тормоз, упражняван от доведения й баща Джери Туейн.

„Няма да изпадам в подробности, просто мисля, че това са неща, които трябва да се казват. Мисля, че е важно хората да знаят, че можеш да оцелееш след подобен тормоз“, бе категорична Шаная.

Кошмарът за певицата започва, когато тя е едва 10-годишна. Туейн има трудно детство, тъй като не познава биологичния си баща, а вторият мъж на майка й започва да я тормози физически и психически, когато Шаная е малко и беззащитно дете. Всъщност, животът на певицата не е никак лесен, въпреки че повечето от нас са запознати единствено и само с успехите й. Тя е в пика на кариерата си през 90-те години, издава хит след хит, а албумите й се продават неусетно бързо. Не след дълго обаче Шаная губи гласа си и се оттегля от сцената за цели 15 години. Загубата на най-скъпото й - музиката, е резултат от лаймската болест, от която се разболява. По-късно се подлага на ларингопластика, заради което успява да се завърне на сцената през 2017 г.



В края на миналия век Шаная е една от най-ярко греещите поп звезди, идол на всички жени по света и мечта за почти всеки мъж. Тя изживява красива любов с продуцента Робърт Ленг, от когото има дъщеря. Когато Туейн се разболява и постепенно загубва гласа си, тя решава да се отдаде изцяло на семейството си:

„Никога не съм предполагала, че няма да пея в продължение на цели 15 години. Срамувах се да казвам на хората, че в момента не мога да пея. Дори не знаех каква беше причината за загубата на гласа ми“, разказва певицата.

Но как Шаная успява да достигне върха? Определено не е заради подкрепата на семейството й, защото тя изживява кошмарно детство.

Както вече споменахме, доведеният й баща, Джери Туейн, не спира да я малтретира. . Шаная израства с травми, тъй като майка й страда от депресия, а доведеният й баща е алкохолик с психически отклонения. Певицата разкри още един шокиращ факт за семейството си, а именно:

“Една трета от роднините ми са се самоубили в млада възраст. Някои от тях страдаха от алкохолна зависимост и депресия“, разказва самата тя.

В дома на семейство Туейн цари единствено безпаричие и много насилие. Шаная разкрива, че постоянно се страхувала доведеният й баща Джери да не убие майка й.

„Всяка нощ, когато се прибирах в стаята си, не смеех да заспя преди да разбера, че майка ми и Джери са заспали. Подслушвах, беше ме страх той да не я убие. Всъщност, притеснявах се, че ще се избият, защото много се караха. Сутрин, когато се будех, първата ми мисъл беше, че трябва да проверя дали и двамата дишат“.

Шаная си спомня един от най-стряскащите случаи на побой над нея. Един път Джери я бил почти до безсъзнание, след което потопил лицето й в тоалетната. Тогава тя била само на 11 години.

„Доведеният ми баща редовно ме биеше и ме насилваше сексуално. Бях малка, не осъзнавах, че трябва да се спася или по-точно ме беше страх, че трябва да избягам и да бъда далеч от майка ми. Казвах си, че този човек просто не е добре и има проблеми. За добро или лошо останах с тях, дори започнах да пея по заведения, когато бях на 8 г., за да помагам със сметките вкъщи“, разкрива певицата.

Шаная открива музиката като начин да избяга от ужасната реалност, която я заобикаля. За разлика от други момиченца на 8 г., тя не иска да бъде звезда, а просто да намери спокойствие. Пише музика и с помощта на нотите и стиховете постига душевен баланс, който й помага да се измъкне от кошмарите вкъщи. След като завършва училище тя не спира да върви по пътя на музиката и се премества от родния Уиндзор в Нашвил, за да пее кънтри. Но малко преди да пробие на световната сцена, Шаная преживява един от най-драматичните моменти в живота си. През 1987 г. майка й и доведеният й баща Джери загиват в автомобилна катастрофа. И въпреки че благодарение на тях детството на Шаная било меко казано кошмарно, тя не спира да ги обича и е съсипана от новината за смъртта им. Певицата е откровена, че и до днес не може да преживее загубата.

Четете още: Дакота Джонсън: Започнах терапия заради "50 нюанса сиво"

Но макар да е опитвала от жестокостта на съдбата неведнъж, Шаная Туейн намира пътя към щастието и през 1993 г. подписва договор с музикален гигант, не след дълго светът се влюбва в широката й усмивка и големия й талант.