Автор
Антония Михайлова

Колинда Грабар – президентът на Хърватия, в която e влюбен целият свят

Световното първенство по футбол и финалният двубой между Франция и Хърватия привлякоха, и то не за първи път, вниманието на света към една изключително интересна и представителна дама – Колинда Грабар-Китарович – първата жена президент в историята на Хърватия. Тя влезе в сърцата на милиони мокра до кости, но горда и прегърнала най-големите герои на родината си.

Коя всъщност е Колинда Грабар-Китарович?

Тя всъщност има сериозни постове зад гърба си.

От 2011 до 2014 г. Грабар-Китарович работи като помощник генерален секретар за публичната дипломация на НАТО. Тя е и първата жена на този пост, както и първата дама, достигнала до най-високия пост в историята на НАТО.

Преди това заема длъжностите министър на европейските работи (2003 - 2005), министър на външните и европейските работи (2005 – 2008) в правителството на Иво Санадер, премиер на Хърватия (2003 - 2009).

Членува в консервативната партия Хърватска демократична общност от 1993 г. и е сред тримата хърватски членове на Тристранната комисия.

На 19 февруари 2015 г. народът казва „Да“ на 46-годишната тогава Грабар-Китарович и тя встъпва в длъжност като президент на Хърватия.

Името на хубавата Колинда обаче нашумя не само с подкрепата й за националния отбор по време на Мондиала и целувките с футболисти и президенти. Красивата първа дама, в която се влюбиха всички футболни фенове от цял свят, е на висока почит и в родината си.

Всъщност 50-годишната Грабович (на която, между другото, трудно бихте дали възрастта й) е най-уважаваната и обичана личност в страната й и заради редица смели действия и промени, които тя предприема по време на мандата си в името на народа.

Ето накратко фактите, които красноречиво говорят за това какъв лидер е Колинда:

Така например тя продава президентския самолет, а парите от него отиват в подкрепа на редица програми и проекти в полза на страната.

Продава 35 автомобила Mercedes Benz, предназначени за министри и други длъжностни лица, връщайки парите от тях на държавната хазна.

Намалява заплатата си и тази на служителите си наполовина.

Понижава разходите и заплатата на посланиците и консулите с 60%.

Увеличава минималната работна заплата за частния сектор.

Габрович категорично отказва да ходи с 50 души охрана.

Вместо скъпи и маркови тоалети, предпочита семпли и ненатрапчиви, но винаги стилни костюми.

Отказа се от заплатата си, докато е в Русия. Пътува с обикновените хора, а не с правителствения самолет.

За мача с Дания дори не влиза във ВИП ложата, а празнува редом с феновете.

На финалния мач в официалната ложа всички височайши присъстващи са в костюми. Единствено тя е с фланелка на своя отбор, точно като всеки друг футболен фен.

Поведението й е естествено и непринудено. Остава мокра под дъжда, но радостта от лицето й не слиза нито за миг. А и нека не забравяме! Второто място на Хърватия на Мондиала е забележителен успех за държава с едва 4 милиона души население!

Родена е в Риека, но е израснала на село. Може да дои крава, а сред любимите й хобита са стрелбата и ездата. С уменията си на стрелбището е засрамила не един или двама от най-висшите офицери в хърватската армия. Говори седем езика, но не смята, че е нещо повече от всеки друг човек на планетата.

"Аз съм може би единственият дипломат, който може да дои крава", обича да се шегува със своите колеги Колинда Грабар – Китарович.

Четете още: Лука Модрич – футболистът с най-тъжните очи