Автор
Ива Петрова

Когато остарея или 12 съвета за бъдещата мен

Реших да напиша това писмо до бъдещата себе си, не защото искам по този начин да надхитря склерозата или да предотвратя старческото слабоумие. За това едва ли ще ми помогне. Но може би ще ме опази от някои грешки… Знаете ли, като дете и като момиче, когато изслушвах безкрайните нравоучения на възрастните, когато гледах как се карат родителите ми и колко глупаво се държат старците, си мислех “Когато порасна, никога няма да се държа така с децата си! Няма да изглеждам толкова глупаво! За нищо на света няма да повторя тези грешки!”. А след години с ужас се усещах, че понякога правя същото - викам на детето си, давам банални съвети, трупам обиди, упорито искам внимание и благодарност… Де да си бях спомнила навреме колко ме дразнеше всичко това някога!

Затова подготвих тези 12 съвета за самата себе си, изхождайки от днешния си опит и от наблюденията си. Надявам се, ако съм жива след 20-30 години, това писмо да ми попадне пред очите и да ми помогне да избегна глупави постъпки и нелепи ситуации. Пък може и на вас да ви е от полза? И така, мила моя, когато остарееш…

1. Никога не поучавай.

Дори ако знаеш, че ще излезеш права. Спомни си, колко те дразнеше това навремето. И следваше ли изобщо съветите на възрастните?

2. Не се опитвай да помагаш, ако не те молят за това.

Не се натрапвай на никого. Не се опитвай да опазиш близките си от всички беди на света. Просто ги обичай!

3. Не се оплаквай!

От здравето си, от съседите, от правителството, от пенсионния фонд! Не се превръщай в сприхава бабичка.

4. Не очаквай благодарност от децата.

Запомни - няма неблагодарни деца, има глупави родители, очакващи благодарност от децата си.



5. Никога не казвай неща от сорта на “Аз на твоите години…”, “Дадох ти най-добрите си години”, “По-възрастна съм от теб и затова знам”. Това е непоносимо!

6. Ако имаш внуци, не настоявай да те наричат по име, за да не ти викат “бабо”. Глупаво е.

7. Не хвърляй луди пари за подмладяващи процедури. Безсмислено е. По-добре ги изхарчи за пътуване.

8. Не се гледай в огледалото и не се гримирай на приглушена светлина. Не се ласкай. И се старай по възможност да изглеждаш елегантна. Именно елегантна, а не млада. Повярвай ми, така ще е по-добре.

9. Грижи се за мъжа си, дори ако е станал сбръчкан, безпомощен старец-мърморко. Не забравяй, че някога той е бил млад, силен и весел. И сигурно е един от малкото, които те помнят млада, стройна и красива. А може би е и единственият, който наистина има нужда от теб сега…

10. Не се опитвай на всяка цена да си в крачка с времето, да познаваш новите технологии, да следиш новините, да учиш постоянно нещо ново, “за да не изоставаш”. Смешно е. Прави това, което ти харесва.

11. Не се вини за нищо. Както и да е протекъл твоят живот или животът на децата ти - ти си направила всичко по силите си.

12. Във всяка една ситуация запазвай самоуважение! До самия край! Постарай се, мила, много е важно. И помни - ако още си жива, значи това е нужно на някого.