Да, така както формата на устните, гърдите или други части на тялото могат да ни издадат определени черти от характера на техния притежател, същото, дори с още по-голяма сила, важи и за... нейния/неговия глас. По този въпрос съществуват достатъчно доказателства, базирани на дългогодишни проучвания. Изводите са направени въз основата на три характеристики на човешкия глас: височина, тембър и темпо.

Височината на гласа

- Хората, които говорят по-тихо, са по-стеснителни. Като цяло този тип хора се отнасят с изключителна деликатност и внимание към останалите. Те са добри слушатели, изпълнителни и отговорни.

- Силният глас
е признак за енергичен и буен темперамент. Този тип хора обичат да са в центъра на внимание и държат тяхната дума да се чуе най-напред. Самоуверени са и имат високо самочувствие.

- Ако човек говори прекалено силно, най-вероятно желае да компенсира със силата на гласа си липсата на аргументация. Този тип хора са по-склонни към истерични състояния, често пъти изпитват несигурност и неудовлетвореност в живота.

Според психолозите на хората, които говорят с дълбок и едва доловим глас, извиращ сякаш от дълбините на душата им, им липсва пробивност в живота. Те са плахи и несигурни.

Четете още: Какъв тип жена сте според Кама Сутра?

Тембър на гласа


- Студеният тембър
е характерен за бездушните и безчувствени хора. Колкото по-високомерен и самовлюбен е един човек, толкова по-студен и лишен от емоции е неговият глас.

- Светлите, леки, ефирни, звънливи, изпълнени с енергия и много лъчезарност гласове, са присъщи на жизнерадостните и усмихнати хора. Този тип хора обичат много да говорят и умеят да те предразполагат. Няма как да не се чувстваш приятно и забавно в тяхната компания.

- Трябва да се отбележи, че тембърът на гласа може да се променя според настроението. Винаги може да се познае звученето на депресиран човек и на такъв, който е щастлив.

Скорост на говорене

- Хората, които говорят бавно, протяжно, с големи паузи между думите, обикновено са флегматици или меланхолици. Това са спокойни личности, които съумяват да запазят самообладание и в най-сложните и напрегнати ситуации. Често пъти колебливи, мислят дълго, преди да предприемат действие. Преценяват, изследват обстойно нещата. Те са любознателни и с широко отворени очи към света. Повечето от тях са интроверти. Обикновено това са хора на изкуството, лекари, изследователи.

- Ако чуете някой срещу вас да говори бързо, то със сигурност си имате работа с жизнерадостна и весела личност. Тези хора са решителни, смели и динамични в живота. Бързо вземат решение и не губят време да се колебаят. Любопитен факт в тази връзка е, че жените говорят по-бързо от мъжете, а в някои случаи дори два пъти по-бързо. Такъв тип личности най-често могат да се срещнат в сферите на спорта и политиката.

И не на последно място, най-добрият начин да разгадаете характерите на хората около вас, е като наблюдавате начина им на говорене в различните ситуации. Не забравяйте също така, че гласът на един човек е огледало не само на неговия темперамент, но и на душевното му състояние в определен момент.