Учените установиха, че с възрастта представите на жената за идеалния мъж се променят и онзи, който й се е струвал еталон на 20 години, може да й стане напълно безразличен на 25 или 30 години.

Случвало ли ви се е ваша приятелка, значително по-възрастна или млада от вас, да ви запознае с новия си любим, разказвайки ви колко е прекрасен той, а вие да се усмихвате учтиво и да недоумявате какво е намерила в него? Проблемът не е, че противоположностите се привличат или че любовта е сляпа. Просто има ясно определени стандарти за мъже, които привличат жените на определена възраст.

Младите 20-годишни момичета, които вече не са наивни ученички, но все пак още живеят в мечтите си, определено ще си паднат по “момчето от съседния блок” - състудент, приятел на брат им или просто съсед. Териториалната близост е един от основните фактори, на които обръщат внимание девойките на тази възраст във връзка с по-нататъшното развитие на отношенията. С други думи, колкото по-близо се намира обектът на симпатиите им и колкото по-често се мярка пред очите, толкова по-голяма е вероятността връзката да бъде вълнуваща и продължителна. Другите качества на любимия изобщо не се отчитат. Щом е близо до мен - значи априори ми харесва.

30-годишните млади жени пък бягат от териториална близост. Не, не че няма да обърнат внимание на привлекателния си съсед. Просто на тази възраст на преден план излиза психологическият аспект. Учените провели допитване и установили, че жените на около 30 съзнателно си избират малко по-възрастни партньори (дори и само с една-две години), обръщайки повишено внимание на това какво е постигнал мъжът през годините. При това дамите от тази възрастова категория са много раними (каквото и да ви казват) и преживяват много емоционално раздялата с партньора или неговите увлечения по някого (или нещо) освен самата партньорка.

А на дамите, които са на около 40, трудно може да им се угоди. С годините те са стигнали до извода, че мъжът трябва да има сходни възгледи и интереси. При това те почти веднага обръщат внимание на интелекта, честолюбието, социалния статут и житейския успех на потенциалния партньор, а при това оценяват и доколко е доброжелателен той и дали ще ги подкрепи в труден момент. Тази възраст има предимството, че жените вече не се изкушават да се поддадат на страстни увлечения, без да помислят за бъдещето. Напротив - те опознават и изучават внимателно партньора. И именно общите интереси могат да станат онова свързващо звено, което ще укрепи връзката.