Автор
Woman.bg

Как тя успя да избяга от капана на анорексията?

Днес обръщаме поглед към историята на една млада дама, успяла да избяга от клопката на анорексията.

Тя се казва Ем Хаас и както признава сама в един от най-черните моменти, е тежала едва 30 и няколко килограма и е носила дрехи с размер 0. В момента 24-годишната дама попада в капана на хранителното разстройство, когато е на 15, но както споделя самата тя, проблемите от това естество започват много по-рано.

"До голяма степен стигнах до тук, благодарение на тормоза от страна на връстниците ми, който започна, когато бях едва на пет, както и на факта, че родителите ми винаги ме сравняваха със слабата ми и перфектна сестра. Аз бях по-пълна и визията ми ежедневно бе съпоставяна с тази на кака, която винаги е била по-фина", искрена е Ем.

"Пикът на разстройството ми бе, когато бях на 15, тогава рязко отслабнах и стигнах до там драматично да урежа калориите, които приемам. За да мога да ям по-малко, без да привлека вниманието на родителите си, се налагаше да крия храната си и после да я изхвърлям, понякога се притеснявах, че може да видят неизядената ми закуска в кофата, затова я заравях в двора. Мислих си, че ако стана по-слаба, ще мога да спечеля одобрението им. С времето започнах да си мисля, че слабата фигура е ключът към спечелването на хорското благоразположение. Смятах, че колкото по-болезнено слаба съм, толкова по-успешна съм като личност. Стигнах дотам да поемам едва 280-90 калории на ден", спомня си Хаам.

Съвсем естествено тя не успява да скрие проблема си дълго време и родителите съзнават, че Ем е станала жертва на анорексията. Разговорите и посещенията при психолог не помагат, стига се дотам майката на тинейджърката да я принуждава насила да закусва, обядва и вечеря и да не я пуска да става от масата, докато не си изяде всичко. И това обаче не променя реалността, Хаам проумява, че има проблем и е време за промяна, чак след като здравето драстично се разклаща. Стига се дотам младата дама да има пулс от 35 удара в минута при нормален 90-100.

Това в комбинация с окапването на косата, непрестанното усещане за студ, както и болката в гърдите при всяко вдишване карат Ем да започне дълга и мъчителна битка с анорексията. Тя признава, че пътят на бягство от подобно хранително разстройство е дълъг и сложен. При нея той е продължил близо осем години и това, което наистина е помогнало да затвори тази мрачна страница от живота си, е фитнесът.

Ем по пътя към възстановяването. Младата дама признава, че не пази снимки от най-слабите си дни, защото не желае да си спомня за този ужасен период от живота си.

"Когато влязох в залата, усетих спокойствие и вътрешен мир, който винаги съм търсила. След няколко месеца, отдадени на фитнес тренировки, осъзнах колко погрешна представа за красиво тяло съм имала в главата си", споделя Ем, която към днешна дата е фитнес модел и дори се явява на бодибилдинг състезания.

"'Фитнесът е ценен не толкова заради влиянието си върху физиката ви, това е второстепенно, важен е начинът, по който този вид активност влияе на мозъка ви и как ви помага да погледнете на себе си с други очи, да развиете любов към образа, който виждате в огледалото, и да натрупате увереност", категорична е 24-годишната сладурана.

Четете още: Шокиращата изповед на една анорексичка