Автор
Woman.bg

Как се промени идеалът за мъжко тяло през годините

Днес идеалът за мъжко съвършенство върви ръка за ръка с идеално оформен бицепс и перфектно стегнат корем. Преди години обаче, нещата са изглеждали по съвсем различен начин.

Американският графичен дизайнер от Питсбърг Николай Лам използва дигитално 3D моделиране на мъжки тела, за да покаже как идеалните пропорции са се изменили с течение на времето. Ще останете изумени как промяната в културата и в храната оказват влияние върху човешката психика и физика.



1870 – Дебеланкото



Днес пълните хора се свързват с нисък обществен статус, но това съвсем не е било така, когато достъпът до храна е бил силно ограничен. Закръглените фигури са привличали женските погледи, именно защото издават заможен притежател.



1930 – Атлетичният



С течение на времето атлетичната фигура е започнала да става все по-неустоима за дамитe, тъй като те я асоциирали със здрав мъж, който може да се грижи за тях и да задоволява всичките им капризи. Психология и еволюция, нищо повече.

Джон Уейн



Кларк Гейбъл



1960 – Жилестият



През 60-те години на миналия век изваяните тела не са били високо ценени от нежната половина на човечеството. Процъфтяващата по онова време рок култура успява да наложи небрежното облекло, рошавите коси, артистичния лайфстайл за сметка на някаква мъжественост.

Мик Джагър



Джон Ленън



Четете още: Какъв тип жена си според формата на гърдите?


1980 – Мускулестият



През 80-те години на миналия век са били издигани в култ добре оформените мъжки тела, от които струи жизненост и младежки дух.

Арнолд Шварценегер



Силвестър Сталоун



Днес – Универсалният



Има страхотна фигура, но не е с масивна мускулатура. Просто има стегнат корем, добре оформени ръце и широк гръден кош. Стегнат, но строен, защото в противен случай просто трябва да взима стероиди, което не кореспондира със съвременната мания по здравословен начин на живот.

Брад Пит



А какъв е вашият идеал за красиво мъжко тяло, дами?