Автор
Woman.bg

Как картите Таро познават бъдещето? (Втора част)

В минал материал ви разказахме за историята на картите Таро. Днес ще ви разкрием какво значат различните карти и защо можем да познаем бъдещето по тях.

В Таро няма „хубави“ и „лоши“ карти, тестето е енциклопедия на живота ни и на самата същност на човека, в която винаги има и черно, и бяло. Дори такива мрачни карти като арканите 15 и 13 (Дяволът и Смъртта) символизират и осъзнаване на собствените ни грешки, преодоляване на егото и преминаване към едно ново ниво.

Има версия, че първите седем карти в тестето Таро са тренинг на личностното израстване. Ако се научите да управлявате образите на тези карти, много неща в живота ще ви се удават по-лесно.

Една от най-силните и загадъчни карти е Глупакът. В някои тестета той върви под номер нула, а в други се брои за последен 22-ри голям аркан. В игралните карти му викат Джокер. Карл Густав Юнг смятал, че това е архетипът на Детето, че образът на шут символизира нашата „самост“, че това е „несъзнателна скица на егото“, основа на личността, която е готова да се учи, но интуитивно вече знае всичко и е едновременно безкрайно мъдра и отчаяно безразсъдна.

Първият аркан – Магът (според юнгианския архетип Творецът, Майсторът) е образ на активния преобразовател на света, но не агресивен, както е прието в западното мислене, а мъдър, способен виртуозно да жонглира с вътрешните си състояния, да влияе меко и деликатно на околните. Тези четири състояние на картата Маг са представени от четирите символа (чаши, пентакли, жезли, мечове), отговарящи на четирите стихии – вода, земя, огън и въздух.

Аркан № 2 – Върховната жрица (архетип Небесната Кралица) символизира източния начин на взаимодействие със света – състоянието „по течението“, интуитивното умение на човек да предвижда събитията и да се озовава в нужното време на нужното място.

Аркан № 3
– Императрицата (архетип Майката) символизира усвояването на нови пространства, опознаването на нови качества на хората, стабилността и подкрепата, пълноценният живот и благополучието, женската енергия. Опознавайки състоянието на Императрицата, трябва да се научим да структурираме получените знания и да поставяме граници на личното си пространство.

Тази възможност ни дава аркан № 4 – Императорът (архетип Бащата). Той символизира рационалната система, търсенето на вътрешната форма и на закономерностите в заобикалящия ни свят, способността да си поставяме и постигаме цели, мъжката енергия. След като усвоите качествата на Императора, трябва да се научите да слушате външни авторитети, иначе рискувате да спрете в развитието си, да изгубите способността си да растете занапред. Идва моментът да се разчупят изградените на предишния етап граници – човек се отваря за нови знания.

Те идват с аркан № 5 – Върховния жрец (архетип Светецът). Ключовите понятия в това състояние са търсенето на авторитети, пътят на ученика, новата информация, духовната и творческа енергия.

Аркан № 6
– Влюбените (архетип Избор) – умението да избирате със сърцето си, да се откажете от сценариите на родителите си, да вървите по своя път, различавайки сами какво в съдбата ви е добро и какво зло.

И финалният аркан от челната седморка – Колесницата (архетип Пробив) – енергията на победителя, необходима за решаване на важни социални задачи, в частност изграждането на успешна кариера. Двата сфинкса на тази карта, черен и бял, които теглят колесницата, са символи на самоконтрола, на овладените емоции, на вътрешната гъвкавост, умението да удържате ударите на съдбата, да примирявате противоречията и противоположностите.

Честен начин да узнаете бъдещето си

Консултирахме се с практикуващ таро-терапевт, за да уточним някои подробности.

Какво е Таро?


Образите на Таро живеят в надличностния пласт на човешката психика – в подсъзнанието. Те са еталонни, хармонизиращи и лекуващи образи. В сложни ситуации ние често заемаме неправилна за самите нас позиция, реагирайки по обичайния „конфликтогенен“ начин. В детството, младежките години, а и на зряла възраст ние попиваме моделите на поведение на заобикалящите ни важни хора и несъзнателно се зареждаме с чужди мисли и емоции. Това поражда стрес и като компютърен вирус постепенно изкривява вътрешната ни „операционна система“. Образите на Таро не са статични, а динамични модели на поведение – антивирусна програма, която помага на човек да стане по-цялостна личност. Таро-терапията е екологичен и творчески процес. „Изживяването“ на образите на Таро предизвиква меки, но необратими позитивни промени, прочиствайки подсъзнанието от „емоционални отпадъци“, детски травми, неефективни житейски сценарии, сензорна депривация, неумение да изразяваме чувствата си.

Как Таро познава бъдещето?

Гаданието от гледна точка на юнгианския анализ е способността на психиката да се свърже с колективното несъзнателно. А това не са само архетипите, но и цялата база данни на човешките съдби. Нищо в живота не става случайно – всяко едно събитие е сума от предишния ви опит, който също така се пресича с опита на другите. Колкото повече време остава до събитието, толкова повече ресурси имаме, за да повлияем на ситуацията. Гледачът на Таро просто се свързва с потока информация, който вие сами му давате. При желание можете да се научите да го правите сами, развивайки интуицията си, четейки сигналите и знаците, които ни изпраща пространството. Затова при разумен подход Таро не може да ви навреди.

Какво може да каже гледачът на Таро, виждайки клиента?


Всеки човек, дори и мълчаливо седящият срещу гледачка или психотерапевт, вече излъчва мощен поток от данни за себе си невербално, чрез жестовете, мимиката, интонациите, движенията на очите. Специалистът улавя тези сигнали, а подсъзнанието му преобразува информацията в прогноза или консултация.

Има ли нещо мистично в Таро?


Има твърди правила. Например, никой освен гадателя не бива да докосва инструментите му без нужда. А нужда възниква само при цепене на тестето – когато при гледането на малки аркани клиентът трябва да докосне картите. Инструментът трябва да е подготвен за работа, да премине ритуал за освещаване. Въпросът не трябва да се повтаря или поне човекът трябва да се постарае да го зададе по друг начин. Въпросът трябва да подразбира недвусмислен отговор. Опасността във всяко гледане идва тогава, когато човек престава да управлява съдбата си и приема само онзи сценарий, който е „видял“ и предложил гледачът.

Случва ли се Таро да сгреши?

Картите не грешат – грешка може да има само в интуицията на Таро-майстора. Възможно е и той да внесе в интерпретацията твърде много аспекти от личния си опит. Но потапянето в образите на арканите е дотолкова силно емоционално преживяване, че всички отговори често си идват сами.