Всичко, което изглежда лесно, е трудно. Всичко, което изглежда трудно, е невъзможно. Така ли е обаче наистина? Всеки има препятствия и драми в живота си, но трябва да ги преодоляваме и да се учим от тях. Както казва Ницше: "Всичко, което не ни убива, ни прави по-силни". Така че е съвсем нормално да се сблъскваме с трудности - важно е как ще ги приемаме и преодоляваме. Ето няколко съвета как да се борим с ежедневни и нормални житейски неволи, които трябва да се научим да приемаме като изпитания, а не като проблеми.

Поставайте всичко под въпрос

Не приемайте всичко, което ви казват, за чиста монета. Интересувайте се от подробности. Изкарани извън контекста нечии думи могат да означават съвсем друго, не го забравяйте! И не се предоверявайте на клюки, слухове и предположения.

Бъдете честни

Не е лесно да бъдете честни във всяка ситуация. Но животът ви ще бъде много по-лесен, ако го правите. Или ако поне се стараете. Като бонус тук ще ви споделим ъвети на Мигел Руис от книгата "Четирите споразумения": "Бъдете безгрешни в словото си!", "Не правете предположения!", "Не приемайте нищо лично!", "Винаги давайте най-доброто от себе си!".

Ставайте рано

Събуждането преди изгрев ви дава време за себе си. Може да стартирате деня си на спокойствие с чаша кафе, да гледате новините, да гледате изгрева от терасата, да спортувате и да си направите закуска. И по този начин да си спестите ужасното усещане, че целият ви делник преминава в работа.

Записвайте си разходите

Пробвайте за няколко седмици да записвате всичките си разходи – от бензина до вафлата или кафето, които сте си купили между другото. По този начин лесно ще си направите сметка дали, къде и как правите неразумни разходи.

Записвайте какво ядете

Също, както и с парите – направете си дневник на храната. Ще се изумите колко вредни храни и напитки и колко малко плодове и зеленчуци консумирате. Това може да се превърне в стимул да се храните по-здравословно.

Постигнете трудна цел

Поставете си амбициозна цел и работете всеки ден за постигането й. Например, ако обичате да тичате в парка, поставете си за цел да правите по 5 км три пъти седмично. Този принцип може да се прилага и не само за спорт. Поставете си някоя амбициозна цел в работата или в личен план, както и срок за постигането ѝ и дерзайте.

Поставете си единична задача

Има много хора, които не харесват много неща във външния си вид или в дома си? Поставете си конкретна задача, но една, и започнете да се борите за постигането ѝ. Много хора имат най-добри намерения, но интересите им скачат от едно нещо на друго постоянно.Съсредоточавайте се само в една цел и скоро ще установите, че така можете да постигнете дори приввидно невъзможни неща. А след това да продължите към следващото.

Четете още: Правилата за щастлив семеен живвот по света