Автор
Мария Николова

Иранката зад печката и в харем: Мит или реалност?

Предполагам помните онези снимки на иранските жени преди Ислямската революция през 1979 г., които се завъртяха без повод и причина из Фейсбук преди няколко месеца.


Е, днес пак се говори за дамите в Ислямската република, за тяхната сила, смелост и нерадостна, според външния наблюдател, съдба. Според западните медии именно представителките на нежния пол са в предните редици и движеща сила на първия бунт срещу режима в Техеран от много време насам. Въпреки че случващото се в Ислямската република не е точно такова, каквото ни го показват западните медии (протестират бедните, безработните и онеправданите, някои жени наистина се включиха, но на по-късен етап), решихме, че отново имаме повод да надникнем зад завесата на живота на жената в Иран. И да развенчаем някои митове, които са особено разпространени на Запад.

Многоженството

Когато споменем Иран или която и да било друга страна от широкия мюсюлмански свят, всички на Запад с малки изключения си представят мастити мъже с огромни хареми. Да, наистина в някои страни има многоженство, един мъж може да е женен за четири жени, но това съвсем не е широко разпространено. Защо? На първо място, за да има няколко жени, той трябва да разполага и със значително богатство. Т.е както се досещате, в общества, макар и мюсюлмански, които са бедни, каквито са повечето, трудно ще срещнете мъж с харем от жени. Иран не е изключение от това. Както споменахме, най-големият протест от десет години насам бе движен от бедните и безработните, които са една доста голяма прослойка от обществото.

За или против забрадката?

От всички новини, които преминават покрай нас за жените в Иран, оставаме с впечатление, че те са готови да се борят със зъби и нокти за правата си. Да, народът на Иран макар сега да е управляван от религиозен, при това шиитски режим, всъщност е носител на една от най-старите култури – персийската. Освен това, животът там преди Ислямската революция през 1979 г. е бил до голям степен като нашия сега, в страната на шаха по онова време се е ширило западното влияние, имало е свобода, разврат, жените са ходели с къси поли, гледали са се западни филми и всичко останало.

В този смисъл да, жените са готови да се борят против принудата да се забраждат, защото носят борбен дух в кръвта си. Но отново не чак в толкова голяма степен, колкото се преекспонира на Запад. Всъщност, според местни жените не искат забрадки, но и до голяма степен вече са свикнали с тях и това съвсем не е най-големият им проблем.

Зад печката по цял ден?

Тя става рано, преди всички, прави закуска, приготвя цялото семейство за излизане и след това започва да готви и да чисти. Без право да излиза от вкъщи без придружител, без право да се вижда с приятелки насаме навън, без право да живее. Този цикъл се повтаря всеки ден. Това ли си представяте, когато чуете иранска жена. Е може. Но в някои забравени от Аллах места в провинцията.

View post on Instagram
 

Картинката съвсем не е такава сред жените от средната и висшата образована класа в обществото. Ще останете изумени колко суетни са те. Гримират се много, купуват си всякакви дрешки, правят си пластични операции, стараят се да бъдат елегантни, доколкото го позволява реалността, все пак. Отворени са за контакти с момчета, разбира се тайни.

Всъщност богатите в Иран много обичали партита – организират ги по домовете си, пият, дори пушат трева и изобщо се държaт така сякаш не ги дебне нравствена полиция на всеки метър. Само че всичко това трябвало да бъде в присъствието на родител, издава ни човек, живял дълго време там. Явно и този родител ще да е доста разкрепостен, поне за тамошните разбирания!

View post on Instagram
 

Еманципираната иранка

Както вече споменахме, иранците, в това число и жените, са народ, който носи имперска кръв. В последно време те освен че се борят за повече права, имат и много повече амбиция. Доста дами вече не виждат бъдещето си като домакини, а напротив - решени са да градят кариера, за която е нужно образование. Определено в последно време дори жените в мюсюлманския свят не остават недокоснати от глобалните процеси и все повече иранки се стремят да се образоват.

Женят се...И се развеждат

Немислимо за мюсюлманска страна, нали? Разбира се, че могат да се разведат. И се оказва, че разводът съвсем не е рядкост при интелигенцията на Иран. Това има обяснение - тъй като все пак говорим за едно консервативно общество, ръководено от религиозни принципи, жените нямат много опит с мъжете. Не сменят десетки гаджета, докато най-накрая не открият подходящия съпруг. Тази липса на опит често завършва с пълен провал в отношенията на младите съпрузи и онези иранки, които могат да си го позволят, се развеждат. Процентът съвсем не е малък в средите на интелигенцията.

Фини са и красиви по един техен начин

Когато само споменеш Ориент, всички си представят пищни девойки с широки ханшове и натежала гръд. Да, така е в арабските страни. Но в Иран жените са различни - те в по-голямата си част са слаби и са красиви по един техен си, ирански начин. В тяхната красота има класа. И това е мнение от мъж. :)

View post on Instagram
 

Нищо не променя факта, че през цялото време става дума за една от най-консервативните мюсюлмански държави. Иранките са родени в среда, пълна с ограничения, но и са намерили начин да оцеляват в нея, да нарушават правилата в допустими стойности. Нарушаването на догмата и тайният живот са се превърнали за тях в начин на живот. Режимът пък е наясно с това, но естествено си затваря едното око. И керванът си върви!