Автор
Woman.bg

Холивуд дава милиони, за да спре сексуалното насилие

Подобно нещо не се случва всеки ден – елитът на Холивуд събра 13 милиона долара за жертвите на сексуален тормоз от всички класи, раси и религии. Стотици знаменитости обещаха юридическа подкрепа на безгласните, които нямат смелост и пари, за да се опълчат на насилниците в съда. Но въпросът не е само в парите, защото женското движение най-сетне има конкретни цели и говорители, при това световноизвестни.

Зад новото движение Time's Up стоят имената на Натали Портман, Салма Хайек, Кейт Бланшет, Ева Лонгория, Рийз Уидърспуун, продуцентката и сценаристка на „Анатомията на Грей“ Шонда Раймс, както и шефката на Universal Pictures Дона Лангли.

Тези красиви и известни дами се обръщат директно към всички онези опипвани сервитьорки, обиждани санитарки и детегледачки, изнасилени секретарки, селскостопански работнички и имигрантки, преживели техния ужас на работното място.

„Времето за мълчание изтече. Времето за чакане изтече. Времето за толериране на дискриминацията, тормоза и злоупотребите изтече“, написа Портман в социалните мрежи.

Движението „Time's Up” (или „Времето изтече“) е безпрецедентно по няколко причини.


Първо, елитът на Холивуд стана солидарен с безименните жертви на сексуален тормоз. Досега, покрай скандалите с Харви Уайнстиййн и други акули от филмовата индустрия, темата за сексуалното насилие бе сведена до студено отмъщение на богати жени срещу още по-богати мъже. Актрисите бяха обвинени в лицемерие, защото са мълчали с години, докато възходът им на големия екран е принудителен, но съзнателно заплащан със секс.

Защо разказвате всичко толкова години по-късно, а не когато бяхме млади, неопитни и неизвестни? Защо търпяхте тогава, а сега – не? Това беше дежурният въпрос, отправен към високоплатените актриси, за да бъдат унизени за пореден път. Така сериозната тема за сексуалния тормоз залитна към жълтите новини и се превърна в нещо като елитарен дискусионен клуб на тема „Как да измием гилдията от срама?“.

Второ, предлага се конкретно решение. Движението Time's Up ще предоставя финансова подкрепа за адвокати на жени и мъже от по-бедните обществени слоеве, когато се изправят в съда срещу своите работодатели и колеги. А това е нещо смислено и вероятно обнадеждаващо за жертвите, които се страхуват, че ще останат без препитание и без шанс пред Темида срещу добрите адвокати на техните началници.

Ето защо движението цели да откаже компаниите да насърчават извънсъдебните споразумения при случаи на сексуален тормоз. Обикновено този тип споразумения включват финансова компенсация за жертвата, с което й запушват устата, докато насилниците се отървават от наказателно преследване.

Трето, Холивуд отговори на подигравките, че сексът там е върховен Господар, а неговият пророк е „диванът за кастинг“. Гилдията показа, че може да предлага решения, при това за хора далеч извън своя стандарт на живот, които не могат да се спасят сами.

Нещо повече – женското движение стана по-сериозно и целенасочено. И това е дългоочаквана добра новина, особено на фона на продължаващите с месеци критики, че Женският марш и кампанията #metoo, подобно на аналогични движения в миналото, са обречени на провал, защото нямат ясни лидери и организация, чрез които да се борят ефективно за целите си.

За един ден именно Холивуд – „Меката“ на сексуалните злоупотреби – престана да генерира скандали и направи първа стъпка към нещо обещаващо. Дори и движението да затихне, дори да не постигне законодателни промени, засега виждаме първа стъпка в голямата битка за човешко достойнство на работното място – независимо дали играеш роля за милиони пред камера или чистиш болнични коридори.

Автор: Виктория Димова