Автор
Woman.bg

Ако трябва да прочетете само едно нещо днес, нека бъде това

Дните ни минават неусетно покрай нас и сякаш живеем със съзнанието, че сме вечни, именно затова си позволяваме да се ядосваме за незначителни неща, да бъдем непрекъснато начумерени и непрекъснато да се стремим към ненужни материални вещи. Всичко това обаче може да се промени само за един миг.

Докосващото писмо на една млада жена го доказва и ако днес имате време да прочетете само едно нещо, нека бъде то.

Холи Бътчър реши да напише отворено писмо до света и да призове всички да ценят всеки миг. Коя е Холи? Холи е 27-годишно момиче, което наскоро изгуби живота си, след битка с рядък вид рак - Сарком на Юинг. Тя не е известна, не е авторитет в дадена област, не е знаменитост, но от нейните преживявания можем да си припомним един от най-важните уроци, които никога не трябва да забравяме.

„Странно е да разбереш и да приемеш своята смъртност само на 26 години. Тя е едно от нещата, които просто игнорираш. Дните си минават и ти просто очакваш следващият да дойде. Докато нещо неочаквано се случи. Винаги съм си представяла, че ще остарея, че ще ми се появят бръчки, а косата ми ще посивее – най-вече заради невероятното семейство (с много деца), което планирах да имам с любовта на живота ми. Толкова силно го исках, че ме болеше.

Животът е крехък, ценен, непредвидим и всеки ден е подарък и не ни е даден по право.

Сега съм на 27. Не искам да си тръгвам. Обичам живота си. Щастлива съм. Дължа го на близките си. Но контролът не е в моите ръце.

Не написах това предсмъртно писмо, за да всея страх от смъртта – през повечето време ние я игнорираме, възприемаме я като тема „табу“, нещо което никога няма да се случи на никой от нас. Искам само хората да спрат да се притесняват за малките, незначителни стресиращи неща в живота и да се опитат да запомнят, че всички имаме една и съща съдба. Така че направете каквото можете, за да се чувствате значими и невероятни, без излишните глупости.

Когато се оплаквате за смешни неща (нещо, което често забелязах през изминалите месеци), просто помислете за някой, който има истински проблем. Бъдете благодарни за незначителното си затруднение и просто се справете с него. Нормално е да отбележите, че нещо ви дразни, но се опитайте да не продължавате с тази негативност през целия ден и да развалите живота на другите хора.

Щом направите това, излезете навън и поемете малко свеж въздух в дробовете си, погледнете колко синьо е небето, колко зелени са дърветата. Красиво е, нали?

Помислете си какви късметлии сте, че можете да правите само това – да дишате.

Днес може да сте попаднали в задръстване, да не сте могли да спите защото децата ви са ви държали будни или пък фризьорката ви е отрязала твърде много косата. Новият ви маникюр се е обелил, гърдите ви са твърде малки или пък имате целулит, а пък коремът ви е увиснал.

Не обръщайте внимание на тези глупости ... заклевам ви се, че няма да мислите за тях, когато дойде вашият ред да си отидете. Те са толкова незначителни, когато погледнете цялостно на живота. Наблюдавам талията си и не мога да направя нищо са нея и само си мечтая да имам още един рожден ден или още една Коледа със семейството си или само още един ден с партньора и с кучето си. Само още един.

Слушам как хората се оплакват колко е ужасна работата им или колко е трудно да правиш упражнения. Бъдете благодарни, че сте физически способни да правите тези неща. Работата и упражненията изглеждат като много тривиални неща – докато тялото ти разрешава да ги правиш.

Опитвах се да водя здравословен начин на живот, всъщност това беше една от основните ми страсти. Ценете доброто си здраве и тялото си – дори да то да не е в идеалните пропорции. Грижите се за него и не забравяйте колко изумително е то. Движете го и го глезете със свежа храна. Не се вманиачавайте по него.

Не забравяйте, че има повече аспекти на доброто здраве от физическото тяло ... обръщайте внимание също и на менталното, емоционалното и духовното си здраве. Това ще ви помогне да разберете колко незначително е да имате перфектното тяло за социалните мрежи. Докато сме на темата, изтрийте всеки акаунт, който се появява на стената ви, който ви кара да се чувствате зле. Без значение дали е на приятел или не. Бъдете непоколебими за собственото си добро самочувствие.

Бъдете благодарни за всеки ден, в който нямате болки и дори за дните, в които не се чувствате добре, имате грип, гърбът ви боли или сте изкълчили глезена си, приемете че тези неща ще се оправят и бъдете благодарни, че не застрашават живота ви.

Не мрънкайте толкова, хора! ... И си помагайте повече.

Давайте, давайте, давайте. Вярно е, че ставате по-щастливи като правите неща за другите, а не за себе си. Иска ми се да бях правила повече такива неща. Откакто се разболях, се запознах с най-невероятните и мили хора и започнах да получавам най-смислените и любящи послания за подкрепа от моето семейство, приятели и непознати. Много повече отколкото бих могла да дам в замяна. Никога няма да забравя това и вечно ще бъда благодарна на тези хора.

Много е странно накрая да имаш пари, които да похарчиш ... когато умираш. Това не е времето да си купуваш материалните неща, които обикновено би си купила, като нова рокля например. В такъв момент осъзнаваш колко глупаво е да мислиш, че си заслужава да харчиш пари за нови дрехи и въобще за вещи.

Купете някакъв жест на приятелката си, вместо нова рокля, козметика или бижу. 1. Никой не се интересува от факта, че ще носите едно и също нещо два пъти. 2. Ще се почувствате добре. Изведете я на вечеря или още по-добре - сгответе й вечеря. Направете й кафе. Подарете й растение, масаж или свещ и й кажете, че я обичате, когато й я давате.

Ценете времето на другите. Не ги карайте да чакат, защото не сте точни. Пригответе се по-рано, ако сте от хората, които закъсняват и ценете факта, че приятелите ви искат да споделят времето си с вас. Това ще ви спечели и уважение.

Тази година, заедно със семейството ми решихме да не си подаряваме подаръци. Коледното дръвче беше тъжно и празно. Но беше приятно, защото никой не почувства напрежението на пазаруването и всеки написа картичка за другия. Освен това представете си, че семейството ми трябваше да купи подарък за мен, знаейки че той вероятно ще остане за тях ... странно! Може и да изглежда тривиално, но тези картички означават много повече за мен, отколкото която и да е импулсивна покупка. За нас беше по-лесно да го направим, защото нямаше малки деца. Както и да е, поуката е, че не са ви нужни подаръци, за да прекарате смислена Коледа.

Използвайте парите си за преживявания. Или поне не пропускайте преживяванията, защото сте похарчили всичките си пари за материални глупости.

Направете усилие и отидете на онова пътешествие, което все отлагате. Бъдете сред природата.

Опитайте се да се наслаждавате на всеки момент, вместо да го запечатвате на екрана на телефона си. Животът не трябва да се живее през екрана, нито пък смисълът му е да направите перфектната снимка ... наслаждавайте се на проклетия момент, хора! Спрете да се опитвате да го запечатате за другите.

Имам един риторичен въпрос за вас. Заслужават ли си няколкото часа, които ще прекарате, за да си направите косата и да се гримирате всеки ден? Никога не съм разбирала такъв тип жени.

Някой път станете рано и послушайте птичките, докато гледате красивите цветове на слънцето, което изгрява.

Слушайте музика ... наистина слушайте. Музиката е терапия. Старата е най-добра.

Гушкайте кучето си. Това ще ми липсва много.

Говорете с приятелите си. Оставете телефона си. Попитайте ги дали са добре.

Пътувайте, ако имате желание, не го правете, ако не искате.

Работете, за да живеете, не живейте, за да работите.

Наистина, правете това, което прави сърцето ви щастливо.

Хапнете торта. Без вина.

Кажете „не“ на нещата, които не искате.

Не се чувствайте задължени да правите нещата, които другите хора смятат, че ще осмислят живота ви ... може да искате напълно нормален живот и това е добре.
Кажете на близките си, че ги обичате, всеки път когато ви се отдаде възможност и ги обичайте по всеки възможен начин.

Помнете, че ако нещо ви прави нещастни имате силата да го промените – в работата или в любовта, или където и да е. Имайте куража да се променяте. Не знаете колко време ви остава на тази земя, не го губете, за да се чувствате нещастни. Знам, че сте го чували много пъти, но не може да бъде по-вярно.

Това е съветът на едно младо момиче. Последвайте го или пък не.

Само още нещо, ако можете, направете нещо хубаво за хората (и за мен) и започнете редовно да дарявате кръв. Това ще ви накара да се чувствате добре, а освен това ще спасявате животи. Смятам, че това е нещо, на което рядко обръщаме внимание, а с едно даряване можете да спасите три живота! Това е невероятно въздействие, което всеки може да има, а процесът е наистина лесен.

Даряването на кръв ме поддържаше жива още една допълнителна година, година за която ще бъда вечно благодарна, че съм успяла да прекарам тук на Земята, заедно със семейството, приятелите и кучето ми. Година, в която прекарах едни от най-невероятните моменти в живота ми.

...Докато се срещнем отново.

Прегръдки, Хол.“

Писмото на Холи е публикувано след смъртта й на нейната Фейсбук страница от семейството й. То е докоснало над 104 хиляди души, които са харесали поста й, надяваме се че е достигнало и до вашите сърца.