Автор
Woman.bg

9-те българки, на които ще стискаме палци на Зимните олимпийски игри 2018

От вчера светът е Олимпиада! Зимните Олимпийски игри 2018 в Пьонгчанг, Южна Корея, на които ще имаме шанса да се насладим до 25 февруари, започнаха. Церемонията по откриването се проведе при -10 градуса и продължи близо три часа.

В грандиозното шоу участие взеха над 2000 души, а българската делегация излезе 32-ра от общо 92, тъй като излизането се проведе според корейската азбука. В XXIII Зимни игри ще участват точно 2925 спортисти, в това число и севернокорейците, които наброяват 22.

На Олимпиадата в Пьонгчанг за първи път участие ще вземат атлети от Малайзия, Сингапур, Еквадор, Еритрея, Нигерия и Косово.

Сред големите надежди на България, на които силно ще стискаме палци, са сноубордистите Радослав Янков и Сани Жекова, състезателят ни по биатлон Красимир Анев и, разбира се, на всички останали мъже и жени, които, сигурни сме, ще докажат за пореден път несломимата воля и сила на българския спортен дух.

По този повод нека да си припомним и още един забележителен за България олимпийски факт: Вчера се навършиха 20 години от първия и засега единствен златен медал в историята на българския зимен олимпийски спорт. Той беше спечелен от биатлонистката Екатерина Дафовска в индивидуалния старт на 15 километра в Нагано.

И като женски сайт ние ще спрем вниманието си именно на имената на дамите, които ще представят България на тазгодишните Олимпийски игри. На всички тях желаем успех!

Александра Жекова (сноуборд)

Преди четири години в Сочи Жекова остана на крачка от бронзовия медал в бордъркроса. Тя беше най-добре представилият се български състезатели в предишната олимпиада, а сега надеждите й отново са за призово класиране. Жекова не се е качвала на подиума в Световната купа от март 2016 г., когато спечели състезанието във Вейсона, Швейцария. Тя обаче показа голямо подобрение във формата си и записа три класирания в топ 8 в последните си три състезания. Българката влезе в големия финал на последния старт преди Пьонгчанг - във Фелдберг. Тя завърши на пето място, като по този начин изравни най-добрия си резултат за сезона, постигнат през декември във Вал Торенс. В предишните два старта - първия във Фелдберг и този в Банско, Жекова завърши седма, печелейки малкия финал. Нейните надежди са, че трасето в Пьонгчанг ще бъде максимално сложно и технично. "Знам, че там съм най-силна. Когато всички изпитват страх и проблеми, аз някак си благодарение на опита успявам да намеря добра скорост. Надявам се там да имам по-добър шанс", каза Жекова по време на Световната купа в Банско.

Мария Киркова (алпийски ски)

Това ще е трета Олимпиада за Мария Киркова. Във Ванкувър 2010 тя завърши 33-та в спускането, отпадна в първия манш на слалома и не завърши в супергиганския слалом. На Сочи 2014 г. 32-годишната софиянка беше знаменосецът на България, но не успя да запише класиране в слалома, след като допусна грешка във втория манш и не финишира. В гигантския слалом Киркова се нареди на 36-то място, на 10.72 секунди след олимпийската шампионка Тина Мазе. Тя е носител е на 19 републикански титли и има седем международни победи, най-предното й класиране на световното първенство е 22-ра позиция в ски-алпийската комбинация през 2009 г. във Вал д'Изер, Франция.

Десислава Стоянова (биатлон)

Десислава Стоянова е българска състезателка по биатлон, участничка в Зимните Олимпийски игри през 2014 г. в Сочи. Завършва 61-ва в спринта и 72-ра в индивидуалния старт. Стоянова е родена на 10 април 1992 в Берковица. Започва кариерата си през 2004 г. През 2010/11 г. участва на световните първенства за младежи и девойки. През 2011 завършва на четвърто място в спринта. Същата година участва и на Световното първенство в Ханти-Мансийск, където завършва 96-ва в спринта. През 2012 г. отново участва на световното първенство за младежи и девойки и на световното първенство в Руполдинг. При девойките завършва на 13-то място в преследването. На световното първенство в Руполдинг завършва 79-та в индивидуалния старт и 94-та в спринта. През сезон 2012/13 дебютира за Световната купа и става редовен участник.

Емилия Йорданова (биатлон)

Емилия Йорданова е родена на 5 май 1989 година в Троян и прави първите си стъпки в спорта още през 2002 г., когато започва да тренира в родния си клуб Аякс (Троян). Две години по-късно, нейният талант е забелязан и тя вече е състезател в младежкия състав на България. През 2007 г. Емилия прави своя дебют в Световната купа по биатлон, като на състезанието в Контиолахти (Финландия), тя заема 102-ро място в Индивидуалния старт на 15 км. Следват няколко години на усилени тренировки и редуване на състезания, както от календара на Европейската, така и от календара на Световната купа по биатлон. Емилия има два бронзови медала от Зимната универсиада в Ерзурум. Йорданова заема трета позиция в спринтовата дисциплина, а заедно със смесената ни щафета също успява да спечели бронзово отличие. През 2012 г. спечели първи точки от Световната купа на състезанието в Осло където зае 38-ата позиция. 28-годишната Йорданова финишира за 35:55.5 минути със само една грешка в четирите си стрелби. Преди дни в индивидуалната дисциплина на 15 км от Европейското първенство по биатлон в Риднаун (Италия) завърши 18-та в индивидуалната дисциплина и на 31-во място в спринта.

Стефани Попова (биатлон)

Стефани Попова е една от най-младите състезателки в националния отбор по биатлон. Родена на 12 февруари 1992 година в Троян, тя дебютира в него през 2009 г. Един от най-големият успех на Стефани е 3-то място на лятното Световно първенство в смесената щафета през 2011 г. През миналата година спечели титлата на 5 км свободен стил на състезанието от Балканската купа по ски-бягане в Банско. Участник е на Световното първенство в Осло, Норвегия през 2016 г. Финишира на 80-то място на 15 км индивидуално, в спринта 7,5 км дава 96-то място. Женската ни щафета пък се нареди на 20-то място. Тя беше представяна от Стефани Попова, още две състезателки, които ще участват в Пьонгчанг 2018 – Емилия Йорданова и Десислава Стоянова, както и Дафинка Коева.

Милена Тодорова (биатлон)

Милена Тодорова е родена на 18 януари 1998 г. в Троян. Преди около 10 години по лекарска препоръка взима решение да се захване с биатлон и това определя живота й. Нейната мечта е да извърви пътя на легендата Екатерина Дафовска. Миналия сезон бе най-успешният за Милена. Тя записа две престижни класирания на световното младежко първенство в Брезно-Осърбле (Словакия) – 10-и места (в индивидуалната дисциплина и в преследването). В спринта се размина на косъм от сребърния медал, след като вървеше 2-а до последната стрелба, но една грешка я лиши от отличието. Сега за нея предстои участие на най-големия спортен форум на планетата – Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг.

Даниела Кадева (биатлон)

Даниела Кадева е родена на 1 януари 1994 г. в Банско. Младата ни надежда за първи път представи България на Световното първенство по биатлон 2015 в Контиолахти, Финландия. Това ще е първото й участие на ЗОИ.

Теодора Пенчева (сноуборд)

Теодора Пенчева е родена на 9 юли 1982 г. в София. Завършва НСА, УНСС и Военна академия. Първоначално започва да тренира фигурното пързаляне. Впоследствие обаче разбира, че нейния спорт е сноуборд. Решаваща роля за избора има по-големият брат, който е шампион на България. Преди близо две години се върна към професионалния спорт след 6-годишно прекъсване. Талантливата ни състезателка взе участие в стартовете за световната купа в Банско. Тя ще представи страната ни на олимпийските игри в Пьонгчанг през 2018 година, след като получи квота в един от последните възможни моменти.

Антония Григорова (ски бягане)

Антония Григорова-Бургова е родена на 7 декември 1986 г. във Варна. Тя е българска състезателка по ски бягане, участвала на олимпийските игри във Ванкувър през 2010-а и в Сочи 2014-а и на световните първенства в Либерец през 2009 г. и във Вал ди Фиеме през 2013 г. Дебютира в състезание от Световната купа по ски бягане на 2 декември 2007 г. в Куусамо, Финландия. На зимните олимпийски игри във Ванкувър през 2010 г. участва в 10 км свободен стил (59-то място) и преследването на 15 км (61-во място). На олимпиадата в Сочи през 2014 г. участва в спринта свободен стил (60-то място) и 30 км свободен стил масов старт (50-то място). Освен със ски бягане, тя се занимава още и с ултра маратон. Припомняме ви, че това е жената, която пробяга ултрамаратона Ком – Емине през лятото миналата година.