Точно както изборът ви на грим, вашият стил на облекло също трябва да се развива с възрастта. Прибягването до стилове, които са ви подхождали преди 15 години, ще ви накара да изглеждате по-стари, отколкото всъщност сте. Продължете да четете, за да научите от експертите как да запазите стила на облеклото си свеж и подходящ за възрастта.

1. Стара отесняла дреха


Ако трудно се разделяте с някои дрехи от миналото, рискувате в даден момент те да ви отеснеят или обратното. Ако наистина искате да запазите любимата си рокля или пола в гардероба си, опитайте се да го преправите според размерите си. За случая е добре да се обърнете към професионалист, който ще прецени най-точно колко плат да вземе или добави към съответната дреха. Ако обаче имате проблем с това, добър вариант е да го дарите или продадете онлайн. Ако пък не искате да се разделите с него, просто защото ви носи сантиментани спомени, опитайте се да я трансформирате в нещо друго – например чанта, домашен декор или красива покривка. Разгледайте този урок за идеи.

2. Прекаляването с тъмния тен


Прекаленото излагане на слънце или честото посещение на солариум с цел поддържане на екзотичен тен и младежки вид, всъщност води до обратния ефект. С подобни процедури рискувате да навредите повече на кожата си и преждевременно да я състарите. Ако все пак държите на шоколадовия чар, правете го с мярка и в компанията на крем с висок слънцезащитен фактор. Още по-добре е, ако заложите на изкуствения бронзант, обогатен с витамини.

3. С коса като на Рапунцел


Когато сме момичета, повечето от нас обичаме да си пускаме дълги коси. Годините се нижат, а ние не искаме да се разделим с косата си, без да си даваме сметка, че с годините губим повече мазнини, което води до изсушаване и оредяване на косата. Ето защо посещавайте регулярно фризьор, за да изглежда косата ви винаги свежа и сияйна. Коафьорът също така би могъл да ви предложи прическа според формата на лицето ви.

4. Забравяте колана


Аксесоарите към дамския тоалет придават на фигурата атрактивен финес и женственост. Такъв аксесоар е и коланът. Не го прескачайте, особено ако сте нахлузили рокля тип безформена торба. Достатъчно е да я обгърнете с нежен колан и да придадете елегантност и стил на визията си.

5. Носите грешния силует


Заложете на силует, който да отговаря на вашата фигура. Специалистите съветват пищните бедра и едрият ханш да са маскирани, а това може да стане реалност с рокля в А-силует, леки разкроения или деним с по-широк крачол. Добре е да аранжирате с колан, който да балансира формата на тялото. Ако пък сте миньончета, изборът на определени дрехи, ще ви прави да изглеждате по-високи. Такива облекла са тесните дънки, туниката, дългата рокля и т.н. Дамите с по-право телосложение, при които извивките липсват, е добре да заложат на блузи с буфан, рокли тип балон, панталони, свободни около бедрата и тесни по глезена. Жените с едър гръден кош и рамене трябва да издължат краката, като акцентират върху тях. По-едрата част нагоре се маскира добре с по-широки блузи, рокли с различна талия – по-ниска или по-висока.
Запомнете, че удобната и добре подбрана дреха може да стои перфектно, но ако не е с усет сложена, рискувате да изглеждате нелепо.

Четете още: Какви дънки да изберете според формата на дупето

6. Неправилен избор на цветове


Избирът на грешен цвят може да придаде на визията ви безличен, състарен и дори болнав води. Ако искате да изглеждате свежи и сияещи, изберете цветове, които акцентират върху естествения тен на кожата ви.

- Дамите с кремаво бял или прасковен цвят на кожата могат да носят цветове като жълтеникаво кафяво, прасковено, златно жълто или златно кафяво. Не се препоръчват тъмните и скучни цветове.

- Ако кожата ви е бледа или розова, ще ви отиват пастелните и меките, неутрални цветове с розови и сини оттенъци. Избягвайте черното и оранжевото.

- Жените със златисти оттенъци е добре да заложат на жълтеникаво кафяво, бежово, оранжево, златно и тъмно кафяво. Избягвайте цветове със сини оттенъци, като тъмносиния.

- Ако кожата ви е светло бяла, жълтеникава маслина или тъмна, на вас ви отиват ярките и без украса цветове. Бяло, черно, тъмносиньо, червено и ярко розово са много подходящи за вас. Избягвайте убитите цветове като бежово, оранжево и златно.

7. Небалансиран аутфит


Балансът е важен, когато става дума за постигането на стилен външен вид. Носенето на извънгабаритни дрехи и съчетаването им в един аутфит прави визията да изглежда, меко казано, нелепо.

8. Едри принтове


Големите принтове, пайети, мъниста и т.н. придават по-старомодна визия на облеклото ви, граничеща с кич. Ако си падате по шареното, нека то да е фокусирано само върху една част от тоалета ви, а другата да бъде в неутрален или черен цвят.

Четете още: Грешките в грима, които ни състаряват