Животът е сложен и непредсказуем

Животът е прекрасен, той е дар! Това е така. Но е и труден, няма какво да се лъжем.
В обществото постепенно се налага стереотипното мислене, че щастливият живот е живот без грижи и без проблеми. Това обаче е много далеч от реалността, защото в днешния свят периодично, да не кажем всекидневно, сме подложени на стрес и ни се налага да преодоляваме трудности. Но именно от това зависи развитието на личността, а пък и честно да си кажем – един гладко преминаващ живот би бил скучен. И никога не забравяйте: „Това, което не те убива, те прави по-силен.“ Тази мисъл крепи доста хора!

Нищо не е вечно

Представете си, че видите величествен орел, летящ високо в небето. Ако вие занимавате съзнанието си с мисълта, че искате той винаги да е там, то когато той се скрие, вие ще изпитате разочарование. Ако пък си мислите, че той така или иначе ще изчезне от погледа ви, няма да можете да се насладите на момента.
Вместо това обаче може да се насладите на мига и да се радвате, че ви се е удал шансът да видите подобна гледка. А когато той наистина изчезне, без много да му мислите, се захванете с нещо друго, в крайна сметка светът не се върти около един орел.
И не забравяйте - и всяко добро, и всяко лошо нещо е преходно.

Хората се променят

В съвременния свят навярно само ленивите хора не успяват да се поучат от миналото си. На всеки ъгъл се тръби, че проблемите в настоящето се коренят в детството, във възпитанието на родителите и т.н. Това донякъде е така, но не съвсем. Всеки човек в голяма степен се изгражда като личност сам, той се променя. Само си спомнете какви сте били на 6, на 16 и на 26 години. Не сте същият/същата, каквито сте сега, и това е напълно естествено - имате различна среда, различен кръг познати, различна работа, много неща са различни. Различни са и преживяванията, които всъщност променят човека.
Така че приказката „Вълкът козината си мени, но нрава не“ може и да не важи за всяка една ситуация. Запомнете, хората се променят! Особено ако те сами го пожелаят.