Автор
Марина Стоименова

2017 отнесе актьори, музиканти и цели епохи

След ужасната за световната музика и шоубизнес 2016 г., която отнесе от този свят звезди като Дейвид Бауи, Принс и Джордж Майкъл, 2017-а привидно изглеждаше по-спокойна.

Но това е само пръв поглед, защото ако погледнем списъка на починалите известни личности през изминалите 12 месеца, ще стане ясно, че и тази година продължи тенденцията да си отиват все големи имена.

Сякаш под диктовка, един след друг си отидоха бащите на рокендрола Чък Бери, Фатс Домино и френският певец Джони Холидей – всичките на сравнително достойна възраст.



Сбогувахме се с джаз-легендата Ал Жиро и рокаджията Том Пети и доста плакахме за рано замлъкналия кадифен и секси тембър на Крис Корнъл. Доста кофти ни стана и за диджей Робърт Майлс, който слушахме без почивка като деца в края на 90-те.

Сред отишлите си съвсем рано музиканти тази година беше и 21-годишният рапър Лил Пип с истинско име Густав Ор. Целият в татуси, включително по лицето, той изглеждаше като човек, който е „стъпил на криво“ от раждането си и върви срещу целия свят.

Неслучайно неговият мрачен „пост-емо“ имидж и искрените текстове му донесоха верни почитатели сред тийновете. За жалост звездата му угасна твърде бързо след само един издаден албум. През ноември Лил Пип беше приет в болница и почина в следствие на предозиране с хероин и фентанил.

Родната музикална сцена също преживя непрежалима загуба със смъртта на Андрония Попова – Рони. Певицата с уникалния глас се сбогува със света едва на 44 години след тежко онкологично заболяване. Тя беше обичана и уважавана в джаз средите, като част от суинг групата Sentimental Swingers, както и сред ъндърграунда, заради незабравимите си изпълнения в групата Nasekomix.

Смъртта на Рони натъжи огромна част от българите, които изляха мъката си в социалните мрежи чрез истинска вълна от споделяне на нейни песни.



Световната артистична гилдия също понесе големи загуби тази година.

На 91 години си замина легендарният комедиант и актьор с две холивудски звезди на славата Джери Люис. Работил още през 40-те и 50-те години с Дийн Мартин, в края на кариерата си той участва във филма на Емир Кустурица „Аризонска мечта“ заедно с Джони Деп и Фей Дънауей.

За Великобритания и за Европа по-осезаема беше загубата на сър Роджър Мур, който ще остане за винаги в сърцата на поколенията с образа на Джеймс Бонд в поредица от филми през 60, 70-те и 80-те години.



Франция оплака видната си актриса от златната епоха на европейското кино Жана Моро, а в САЩ тъгуваха за актьора Бил Пакстън („Пришълците“, „Хищникът 2“, „Аполо 13“, „Туистър“, „Титаник“, „На ръба на утрешния ден“) и Сам Шепърд („Тетрадката“, „Парола: Риба меч“, множество пиеси и сценарии).

В началото на годината българският шоубизнес и всички от поколението на телевизия „ММ“ скърбяха неутешимо за Радослав Кавалджиев – Роро, който почина внезапно на 41 години. Телевизионният водещ си отиде в разгара на кариерата си, вследствие на неизвестна инфекция, довела до остра двустранна пневмония.

Световната журналистика, а със сигурност и шоубизнес, загубиха от смъртта на неуморимия плейбой Хю Хефнър, който доживя до достойната възраст от 91 години. След близо седем десетилетия на върха на издателския бизнес, до края на живота си Хефнер беше придружаван от млади красавици.

Основател на Playboу, политически активист и филантроп, той беше вдъхновение за поколения мъже. А с неговата смърт спокойно можем да кажем, че си отиват и златните години на онзи все по-странен предмет, който някога познавахме с думата „списание“.

2017-а поне беше справедлива в едно: отнемаше живота и на личности в напреднала възраст.

Но не става дума само за суперзвезди.

През април смъртта прегърна най-възрастната жена на земята и последния човек от 19 век – италианката Ема Морено. Родена на 29 ноември 1899 година Морено живя до завидните 117 години, като дълголетието си обясняваше с хапването на три яйца дневно, две от които – сурови.

Морено беше сред малкото хора изобщо в историята на човечеството, живели в цели 3 века. Надживяла 90 италиански правителства, две световни войни и десетки технологични революции, тя със сигурност беше феномен.

Света напусна и още един специален човек в напреднала възраст, а именно най-богатата жена изобщо, французойката Лилиян Бетанкур.

Бизнесдамата и наследница на основателя на козметичния гигант L'Oréal почина на 94 години. Нейното семейство до последно държеше 33% от световната компания, а „Форбс“ изчисли, че личното й богатство преди смъртта й е възлизало на феноменалните 39.5 млpд. долара.

През март на 101 години си отиде още едно име, символ на огромно богатство.

Банкерът Дейвид Рокфелер, наследник на легендарния Джон Рокфелер, беше най-възрастният милиардер на света, а богатството му беше изчислено на „само“ десет пъти по-малко от това на Лилиян Бетанкур – 3.2 милиарда долара.



Много видни общественици също си заминаха през тази година.

През януари Германия погреба бившия си президент Роман Херцог, а през юни цялата страна изпрати тържествено обичания бивш канцлер Хелмут Кол, управлявал Германия най-дълго след Ото фон Бисмарк – цели 16 години. Изиграл важна роля за обединението на страната, както и за създаването на ЕС, Кол беше сред най-важните европейски политици от втората половина на 20 век.

В началото на годината България и Франция бяха обединени в мъката си при изпращането на видния философ и литератор, работещ и живеещ в Париж, Цветан Тодоров. През юли образованата част от българите тъгуваше искрено по смъртта на големия юрист, оратор и преподавател доцент Кристиян Таков.

В края на октомври Румъния оплака последния си монарх – крал Михай I, който почина на достойната възраст от 96 години. Малко по-рано през годината Полша и САЩ погребаха политолога, социолога, мислителя и бившия държавен съветник Збигнев Бжежински.

Балканският и световен спорт също отчете голяма загуба след смъртта на българския и турски щангист Наим Сюлеймангулу.

Носител на три олимпийски титли, седемкратен световен шампион и изключителен спортист, Сюлеймангулу беше подобрил 46 пъти световните рекорди във вдигането на тежести. Той получи мозъчен кръвоизлив и почина в болница в Истанбул на 50-годишна възраст, като в последните си дни беше посетен включително от президента на Турция Реджеп Ердоган.

Четете още: Тя умираше от глад по време на войната, сега изхранва хиляди бездомни

Последно място в списъка по заслужилите почести тази година, определено заема мрачната личност на убиеца Чарлс Менсън. Световноизвестният престъпник и някогашен ръководител на комуната „Семейство Менсън“ почина на 19 ноември в болница към федерален затвор в окръг Кърн, Калифорния, където излежаваше доживотна присъда по обвинения в девет убийства.

Е, поне той със сигурност няма да ни липсва...