Автор
Мария Николова

2017 г. за жените: С едни гърди напред

Даже и с повече. Няма как да не признаем и ние, и вие, скъпи мъже, че отиващата си 2017 г. ще остане в историята с много знакови за дамите събития. Знакови до такава степен, че всъщност може би след време 2017 г. ще бъде изучавана като ключов период от историята. Това е годината на жената с главно „Ж“, годината, в която дамите от цял свят надигнаха глас, протестираха, бореха се, признаваха. Не че досега не са го правили, правили са го, но тази година нежният пол бе толкова единен и сякаш движен от някаква свръхсила. Не беше се случвало от много време.

Днес хвърляме един глобален поглед към 2017 г. Знаем, че нещата в България винаги са малко по-различни, но нека да си имаме едно наум - всъщност няма как да останем недокоснати от глобалните процеси.

1.Женският марш

Самото начало на 2017 г. беше силно и обещаващо. Изборът на Доналд Тръмп за президент така запали всички дами, че многохилядни протести заляха САЩ и Европа. Срещу потисничеството на жените се обявиха много известни жени, сред които Мадона, Ашли Джъд, Скарлет Йохансон и други. Женският марш всъщност успя да промени традиционните граници на женското движение.


2.Невероятната реч на Мерил Стрийп, която ще остане в историята

Мерил Стрийп просто е Мерил Стрийп. Освен че е брилянтна актриса с талант, който акълът ти не може да побере, тя още повече затвърди имиджа си на силна, доблестна и смела жена. В началото на годината при получаването на отличието за цялостен принос на наградите "Златен глобус" тя изнесе пламенна реч, посветена на важността на това да бъдем хора и опасностите, които крие поведението на Тръмп.

„Тази година имаше една роля, която ме остави без думи. Не защото беше добра, няма нищо добро, свързано с нея. Но беше ефективна и си свърши работата. Става дума за човека, който искаше да седне в най-важния стол в нашата страна, който си позволи да имитира репортер с увреждане. Все още не мога да го забравя, защото това не беше филм, а истинският живот. Това съкруши сърцето ми. Когато инстинктът да унижаваш е превърнат в модел за подражание и то от човек, който притежава власт, това прониква в живота на всеки. Неуважението предизвиква неуважение. Насилието води до насилие. Когато силните използват позицията си, за да се подиграват с останалите, всички губим”, каза актрисата.

3. Виола Дейвис

Няма как да подминем Виола Дейвис, която тази година стана първата чернокожа актриса в историята, която се окичи с Тройната корона.

След като получи „Оскар“ за най-добра поддържаща женска роля за „Огради“, Дейвис стана първата чернокожа актриса с кариерен шлем в професията, или както се нарича отвъд Океана – Тройната корона за актьорско майсторство. Тройната корона означава статуетка „Оскар“ (кино), награда „Еми“ (телевизия) и награда „Тони“ (театър).



4. "Жената чудо"

2017 г. е годината, в която жената се наложи и като супергерой. През последните 40 години Холивуд е произвел по комикси 7 филма за Супермен, 8 филма за Батман (даже 9, ако броим „Отряд самоубийци“ от 2016), 7 филма за Спайдърмен (ако броим и „Капитан Америка: гражданска война“ от 2016, както и предстоящия Spider-Man: Homecoming)... Сред всички тези филми за супергерои има само един за супергероини и той дебютира по света (а и в България) именно в средата на 2017 г.

Приходите от „Жената чудо“, който се оказа тотален хит, до момента се изчисляват на 800 млн. долара.


5. Движението #Me Too

Вълната #Me Too заля целия свят като цунами след разкритията за сексуалния тормоз, който продуцентът Харви Уайнстийн е упражнявал върху десетки, да не кажем стотици,актриси през годините. То тръгна от един пост в социалните мрежи, който буквално накара хиляди жени да споделят горчилката от това да си жертва на сексуално посегателство.

6. Есето на Салма Хайек

Изобщо май цялата втора половина на година мина под знака на скандала Уайнстийн. Всеки ден нова актриса се появяваше в медиите с твърдение, че е била в лапите на влиятелния продуцент. Последната актриса, която направи сърцераздирателно признание на страниците на "Ню Йорк таймс", е Салма Хайек. Материала на Woman.bg за есето на актрисата носи заглавието – Есето на Салма Хайек – най-истинските думи на годината. Салма е страхотна жена според нас, а след тези думи мнението ни за нея е още по-високо.

7. Списание "Тайм" даде най-голямото си признание на всички дами, които се обявиха срещу сексуалния тормоз

И естествено, както споменахме, годината завършва с лозунга "Не на насилието срещу жени, да на дамите, които се осмеляват да говорят". Списание "Тайм" определи за човек на годината не една личност, а всички онези дами, които се осмелиха да говорят. Те са "разрушителите на тишината", както ги определи престижното издание, и са дами, смело изправили се срещу сексуалното посегателство. Без да целят това, те според "Тайм" са се превърнали във вдъхновение за много жени и им дават кураж самите те да споделят за тормоза, който са преживели.

Това е женският поглед към 2017 г. Нека всичко прекалено и лошо остане в тази година. Дами, само напред и нагоре!