Хубаво е човек да има до себе си верни приятели. С тях може да си поговори за сериозни неща, да се повесели или просто да помълчи, гледайки звездите. Но можете да се опарите, ако се доверите на грешния човек. Има 12 типа хора, с които скандалът е просто неизбежен. Бъдете нащрек и по-добре не ги допускайте твърде близо до себе си.

1. Жертви: “Добре ви е на вас, а на мен колко ми е зле!”

Тези хора са постоянно онеправдани от всички и на думи страдат от загадъчни болести, за което трябва да ги съжалявате. Няма да можете да общувате на равни начала с тях, в най-добрия случай вечно ще им бършете сълзите и ще изслушвате обидените им монолози.

2. Спасители: “Сега ще ти кажа какво трябва да го направиш”

Те имат инструкции и съвети за всяка ситуация. Дори ако нямате никакви проблеми и ако сте смятали да говорите за нещо друго. Просто им харесва да се чувстват като грижовни зрели хора. Вие имате ли нужда от подобен съветник?

3. Завистници: “Де да имах твоя късмет”

Тези хора непременно държат да получат това, което имате вие. На всяка цена. А накрая ще се окаже, че то изобщо не им е трябвало. За което ще ви обявят вас за виновни - нали вие разказвате на всички за постиженията си?

4. Идейни: “Хайде да…”

Щом се увлече по нещо ново, този човек веднага започва да поучава другите. Той постоянно ще ви убеждава, че трябва да помагате на животните, да практикувате рядък тип медитация или да ядете точно определен плод. Само най-търпеливите могат да издържат на подобна атака. А и този “приятел” ще ви ползва за слушател, но той самият никога няма да ви послуша.

5. Еднодневки: “Какво е станало вчера?”

Тези личности спазват принципа “Веднъж се живее”. Могат да си губят времето за глупости и постоянно да си търсят приключения с неизвестен завършек. Може да ви бъде забавно и интересно с тях за известно време, но те не са хора, на които можете да разчитате като на близки приятели.



6. Просяци: “Може ли да ми дадеш…”

Има хора, които са свикнали да приемат милостиня. Няма нищо лошо веднъж-два пъти да почерпите свой приятел на кръчма или да му дадете своя вещ. Но ако той е напълно доволен от положението си на пиявица, по-добре прекъснете контактите с него. Иначе ще трябва не само да го влачите на гръб, но и да бъдете “виновни” за всичките му проблеми.

7. Дрънкала: “А ти какво? А той какво?”

За тези хора най-важното на света са празните приказки. Обикновено не стигат до действие, защото прекарват времето си в излишни дрънканици. От такъв приятел не можете да очаквате нито помощ, нито разбиране.

8. Егоисти: “На мен пък…”

Тях изобщо не ги интересува животът ви, затова веднага обръщат всяка тема към своята пресвята личност. В отговор на вашето “Чувствам се ужасно, уволниха ме” сигурно ще чуете “Да, кофти. На мен пък колко зле ми беше вчера, когато новите сандали ми направиха мазол”.

9. Избухливи: “Разкарай се, ще се оправя сам!”

Сигурно сте срещали енергийни вампири, след общуването с които се чувствате като изстискан лимон. Те могат да избухнат внезапно и неконтролируемо, да се подразнят от нещо или да направят някоя глупост. Не си заслужава да си губите времето с тях.

10. Безскрупулни: “Къде я намери тази ужасна рокля?”

Тези хора непременно ще намерят някоя много странна фраза или друг похват, за да наранят чувствата ви. Могат да ви зададат глупав въпрос, който да ви накара да се изчервите, или да изръсят някоя неуместна шега. Трудно ще ви е да се отпуснете с такъв човек.

11. Критици: “Пак си объркал всичко”

Здравата критика е нещо полезно. Но има хора, които са свикнали да критикуват със и без повод. Да знаете - проблемът е в тях, а не във вас. Те най-вероятно са недоволни от живота си и се чувстват като неудачници, затова се опитват да си повдигнат самочувствието за ваша сметка.

12. Черни дупки за време: “Да си побъбрим малко?”

Те са свикнали нагло да ви крадат от времето. Постоянно ви се налага да правите нещо за тях, да ходите някъде, да звъните на някого, да търсите нещо. Ако обаче вие имате подобна молба, тези “приятели” ще пасуват.

Автор: Ива Петрова