Науката да бъдеш щастлив спокойно може да се изучи! И не е толкова сложна, колкото ни се струва на пръв поглед. Просто следвайте нашите инструкции.

Не спорете с идиоти

Тези спорове отнемат много сили, енергия и време. Ако човек не иска да разбере нещо, няма да можете да му вкарате вашия акъл, само ще се разочаровате. По-добре ще е да се отпуснете и да наблюдавате събитията – както е казал народът, колкото повече идиоти има, толкова по-малко идиоти има.

Приемете, че хората могат да имат свое мнение

Дори и идиотите! И вече сериозно – позицията „има две мнения, моето и грешното“, на никого не прави живота по-лесен. Заемайки тази позиция, вие се превръщате в персонаж от първата ни точка, който никой не може да разубеди. Не е нужно да се водите по нечие мнение, но нищо не ви пречи да изслушате и приемете чуждата гледна точка. Е, дори и да не я приемете, може да оставите на събеседника правото да си я запази.

Простете се с излишното

И с излишните. Въдворете ред както в дома си, така и в собствения си живот. Не си губете времето и пространството за неща, които вече не ви доставят радост. Не се прахосвайте и за хора, които не ви носят радост или поне полза.

Съсредоточете се върху настоящето


Ние постоянно чакаме нещо – Новата година, заплатата, отпуската, новородените внуци… Зарежете това чакане! Трябва да живеете тук и сега, без да си мечтаете, че утре ще се случи някое голямо и изненадващо чудо. Чудесата нямат график, затова нека ги оставим да се случват внезапно. През останалото време ще се оправим някак и без тях.

Живейте собствения си живот

Не мислете за моравата, която винаги е по-зелена у съседа, не сравнявайте мъжа си с мъжа на сестра си, не си правете устните като на Анджелина Джоли. Всеки си има своя път (и своите устни). Защо е нужно да се опитвате да станете точно копие на някого? Нали знаете, че копието винаги е по-бледо от оригинала.

Не се опитвайте да се харесате на всички

Вие не сте банкнота от сто долара. Едва ли всички ще ви харесат. А и такава банкнота си има своите анти-обожатели – някои например предпочитат биткойни.

Не се обръщайе към миналото (със съжаление)

Все още не са изобретили машина на времето, така че ако примерно през 2015-а година ви е било супер яко, няма да можете да се върнете там. Както няма да можете да поправите и младежките си грешки. По-добре приемете всичко такова, каквото е – и ако нещо не ви харесва, опитайте се да го промените, но не в миналото, а тук и сега. Нека миналото си остане в миналото.

Генерирайте уют

Скандинавците не случайно са измислили начина на живот „хюге“. Уютният и красив дом наистина ни прави много по-щастливи. Така че изхвърлете ненужните боклуци, сменете пердетата и подредете свещи. Нека жилището ви стане място, на което да ви се иска да се върнете.

Не правете неща, които не ви харесват

Освен ако не е крайно наложително. Сменете работата, която не ви доставя удоволствие, не пийте кафе, просто защото всички го пият и не ходете на срещи на класа, ако нямате желанието да видите съучениците си. Абсолютно нормално е да не искате да правите нещо. И не е нужно всеки път да се насилвате.

Поставяйте си реални цели

Дори ако вашата голяма мечта е да летите до Луната.

Прощавайте и бъдете благодарни

Простете на близките и на приятелите си, на Вселената, на самите себе си… Не влачете на гърба си багажа от обиди и злоба – тези компоненти само усложняват нещата. А никой от нас не иска животът му да стане още по-сложен.