Автор
Woman.bg

10 неща, които Кейт Мидълтън НЕ може да прави

На пръв поглед може да ни се струва, че животът на Кейт Мидълтън е същинска приказка – тя е омъжена за принц, живее в дворец, сияе на приеми, облечена с дизайнерски тоалети и окичена с фамилни бижута. Но този красив живот си има и лоша страна – херцогинята е принудена да спазва неотклонно кралския протокол и да се лишава от много наглед безобидни неща.

За да не предизвика неодобрението на кралица Елизабет II, съпругата на нейния внук принц Уилям трябва да поддържа старателно имиджа си и да спазва определено поведение пред публика. В тази статия ще ви разкажем кои правила не бива в никакъв случай да нарушава Кейт Мидълтън.

На мнозина им се струва, че членовете на кралското семейство могат да си позволят абсолютно всичко. Всъщност обаче изобщо не е така – монарсите повече от всеки друг почитат традициите и видимо архаичните правила. Дори и най-близките роднини на кралицата не могат да нарушават протокола на кралския двор без разрешението на самата Елизабет II – която, както всички знаем, е крайно принципна и почти никога не допуска изключения.

С тези строги правила е трябвало да свикне и съпругата на принц Уилям Кейт Мидълтън. Момичето е израсло в доста заможно, но съвсем не аристократично семейство. Затова след годежа си с британския престолонаследник през 2010 г. Кейт трябвало да премине истинска „школовка за принцеси“. Експертка по етикет обяснила на Мидълтън още преди сватбата всички тънкости на бъдещото й високо положение. Свободолюбивата булка трябвало да свикне с мисълта, че ставайки част от кралското семейство, тя никога повече няма да може да прави, каквото й хрумне, нито да се облича, както си поиска. Но една жена е готова на всичко в името на любовта и на високото обществено положение – Кейт бързо усвоила правилата и се примирила с консервативните възгледи на новите си роднини.

Оказва се, че кралският протокол включва редица забрани. Табу са не само твърде откритите или ежедневни дрехи, но и други аспекти от живота. Наскоро западни журналисти обърнаха внимание на това, че през всичките 6 години от брака си с принц Уилям херцогинята нито веднъж не се е появявала публично с ярък маникюр. Оказа се, че кралицата настоява членките на семейството й да се лакират в цветове „нюд“. Самата Елизабет II например от 1989 г. остава вярна на един и същ нежен цвят лак за нокти.

Освен модни и стилни забрани има и редица правила за поведение, с които Кейт е трябвало да свикне през изминалите години. Например по време на вечеря с кралицата никой не може да продължи да яде, ако носителката на короната се е нахранила. Онези, които се туткат, напускат трапезата гладни.

Говори се, че младото поколение от време на време се бунтува срещу консервативните възгледи на баба си. Например напук на неодобрението на кралицата принц Хари смята да се ожени за разведената американска актриса Меган Маркъл, въпреки тъмното й минало. А по-големият му брат принц Уилям наскоро се е сдърпал с баба си, защото тя принуждавала Кейт дори по време на бременността да изпълнява всичките си аристократични задължения.

Въпреки това нито принцовете, нито техните съпруги се осмеляват да кажат в пряк текст на кралицата какво мислят за протокола, с всичките му правила и забрани. И така – какво не бива да прави Кейт Мидълтън?

1. Не бива да дава автографи

Въпреки че Кейт няма нищо против неформалното общуване с почитателите си, едва ли ще я видите да се подписва на снимка или картичка за фен. Съпругата на бъдещия британски крал може да се подписва само на официални документи.

Причината за това правило е проста – кралица Елизабет II се притеснява, че мошеници могат да копират и подправят подписа на титулованите й роднини. Кейт спазва протокола едва от 6 години, но не забравя за това правило, докато деверът й принц Хари вече няколко пъти е нарушавал забраната. През 2010 г. се е подписал на гипса на своя фенка, а през 2016 г. е подарил на Барак и Мишел Обама снимка със свой автограф. Можем само да си представяме как е реагирала Елизабет II.

2. Не бива да си слага ярък лак на ноктите

Дори и най-наблюдателните почитатели на херцогинята едва ли си спомнят кога за последно са я виждали с ярък маникюр. Червено, бордо, всякакви сочни и наситени цветове лак са останали в миналото за Кейт от деня, в който е станала официална годеница на принца.

Отказът от любимите цветове лак за нокти станал по искане на Елизабет II. Кралицата цял живот спазва това правило и настоява и другите членове на семейството да не забравят за него. Впрочем, при първото си публично излизане с принц Хари Меган Маркъл също беше с маникюр в телесен цвят.

3. Не може да има свои страници в социалните мрежи

Кажи-речи всеки съвременен човек има профил в поне една социална мрежа – свои страници водят и звездите, и известните политици. Но Кейт Мидълтън е лишена от тази възможност за виртуално общуване. Херцогинята има цял PR-екип, който поддържа Туитър и Инстаграм на Кенсингтънския дворец. Самата Кейт няма никакво отношение към тези акаунти и не може да взима решения какво да се публикува в тях и какво не.

Причина за тази забрана е рискът акаунтите в социалните мрежи да бъдат разбити от хакери. Кралицата не иска личните данни на нейни роднини или някои страшни семейни тайни да станат обществено достояние, затова е забранила да се правят профили дори под фалшиви имена. Преди няколко години Хари имаше акаунт във Фейсбук под псевдонима Спайк Уелс. Но след скандала с голите снимки от 2012 г. опозореният принц изтри страницата си. Взимайки си поука от горчивия опит на девера си, Кейт изобщо не се опитва да се социализира виртуално.



4. Не може да работи обикновена работа от 9 до 6

Дипломираната специалистка по история на изкуството Кейт Мидълтън е свикнала да си живее, без да работи – затова тази забрана не я угнетява. Допреди сватбата с принц Уилям тя поработвала във фирмата на родителите си Party Pieces, без да се напъва особено. После с връзки се уредила като търговец в компания Jigsaw, където била на непълен работен ден. Последната си работа напуснала, за да стане професионален фотограф, но и този план се провалил, защото 4 години по-късно се омъжила за принца.

Но не можем да кажем, че след сватбата херцогинята бездейства. Кралицата я е нагърбила с не по-малко задължения, отколкото другите членове на кралското семейство. Разбира се, Кейт не виси в офис по девет часа, сега тя се занимава с обществено значими неща като посещения на откривания на болници и спортни клубове и водене на образователен проект (заедно със съпруга и девера й), в който се засягат въпроси за психическото здраве на населението. Според слуховете обаче Кейт не проявява ентусиазъм за тези мероприятия – тя често отменя публичните си изяви в последния момент и по няколко пъти годишно ходи на почивка по топлите страни, заради което в родната си страна е известна като „Мързеливата Кейти“.

5. Не бива да проявява чувствата към мъжа си публично

Сигурно мнозина помнят целувката на Кейт Мидълтън и принц Уилям в деня на сватбата им на балкона на Бъкингамския дворец. Младоженците хич не се свеняха да демонстрират публично любовта си. Но след церемонията съпрузите се държат иначе, поради което в интернет постоянно плъзват слухове за проблеми във връзката им…

Всъщност Кейт е задължена да следва примера на бабата на мъжа си – Елизабет II за 70 години семеен живот с принц Филип не си е позволила да демонстрира публично чувствата си към него. Кралицата настоява децата и внуците й да се държат крайно сдържано в интимен план.

6. Не може да ходи сама по магазините

Кейт е всеизвестна почитателка на шопинга. Херцогинята на Кеймбридж често бива забелязана в най-бутиковите части на Лондон, натоварена с куп пакети. Докато едни разглеждат „ежедневните“ тоалети на Мидълтън, други смятат колко пари са стрували те на данъкоплатците. Но не отчитат разходите за бодигарди, които винаги съпровождат съпругата на принца по магазините – на нея й е забранено да ходи сама на пазар от съображения за сигурност. Кейт обаче дотолкова е свикнала с присъствието на охраната си,че спокойно ходи с нея по супермаркети.

7. Не бива да носи кожени дрехи с естествен косъм

На младини Кейт просто е обожавала естествено рошавите аксесоари. В интернет могат да се намерят доста снимки, на които тя е с рунтави шапки. След сватбата обаче й се налага да ограничи пристрастието си към естествената кожа, защото последната не се приветства в кралското семейство.

Например миналата година херцогинята дойде на църковна служба с обемна сива шапка от кожа на лама алпака. Според вътрешни източници обаче организацията PETA няма от какво да се притеснява, защото Кейт си купува изделия само от кожата на животни, умрели от естествена смърт.

Но защо все пак кралските особи отбягват кожата? Работата е там, че още преди няколко века е била наложена забрана на носенето на дрехи от естествен косъм от титуловани особи. Елизабет II почита традициите и се старае да не се показва публично с рунтави облекла и аксесоари. Което не може да се каже за настоящата съпруга на принц Чарлз Камила Паркър Боулз, която неведнъж е нарушавала това правило.

8. Не бива да яде миди и стриди

Можем само да предполагаме какви са гастрономичните предпочитания на Кейт Мидълтън, защото тя не е говорила за тях публично. Но едно знаем със сигурност – на херцогинята на Кеймбридж, както и на останалите членове на британското кралско семейство, й е забранено да яде миди, стриди и други мекотели.



Британските монарси не бива да ядат миди, не защото се стараят да са по-близки до народа и да консумират проста храна. Проблемът е, че при неправилно съхраняване тези продукти могат да станат силно отровни – и на Кейт й е забранено да рискува здравето и живота си с подобни глезотии.

9. Не може да се занимава с политика и да гласува

Въпреки че Кейт не е родена в кралско семейство, на нея й е забранено да изразява открито политическите си възгледи и да гласува на избори. Смята се, че британските монарси имат твърде много почитатели, които споделят позициите им по различни въпроси. Затова подобна активност може да се отрази негативно на политическата обстановка в страната. Освен това основната задача на кралското семейство са обществените проблеми.

Както сигурно вече сте разбрали, на членовете на кралското семейство не им е разрешено да използват властта си за регулиране на държавните въпроси. Нещо повече – всички те трябва да са аполитични, затова херцогинята на Кеймбридж едва ли някога ще стане кметица на Лондон, нито пък мъжът й премиер на Великобритания.

10. Не бива да играе „Монополи“

Откак се е омъжила за принц Уилям, Кейт няма правото да играе популярната настолна игра „Монополи“. Тази забрана засяга всички членове на кралското семейство. Но защо? Оказва се, че Елизабет II отдавна е забранила на роднините си да играят тази безобидна игра. Причината за това през 2008 г. издаде принц Андрю: „Ние не можем да играем „Монополи“, защото тази игра ни прави жестоки“.

автор: Ива Петрова