Джордж и Амал Клуни оповестиха пред медиите благородната си идея да помогнат на 3 000 деца бежанци в Ливан да тръгнат на училище.

По данни на УНИЦЕФ там около 200 000 деца на бежанци са изхвърлени от образователната система. Близо 40% от общия брой деца, пребиваващи в Ливан като бежанци след бягството си от Сирия, са лишени от шанса за духовно и интелектуално израстване.


Джордж и Амал Клуни

За да помогнат на малчуганите, фондацията на Клуни планира да инвестира близо 2,25 млн. долара в тяхното образование в партньорство с Детския фонд на ООН. Тази сума ще бъде предоставена на 7 държавни училища, в които бежанските деца ще могат да се учат. Към благотворителната кауза на Клуни ще се присъедини и технологичният гигант HP, който ще дари 1 млн. долара, за да подобри технологичното оборудване на учебните заведения.

„Не искаме да изгубим цяло поколение, защото е имало лошия късмет да се роди на грешното място и в грешното време”, заявиха Амал и Джордж Клуни пред обществеността.

Неотдавна, през юли тази година, друга благотворителна кауза стартира в подкрепа на бежанците, обединявайки редица холивудски знаменитости.

Кампанията е по идея на американския артист и дизайнер Джони Дар. В рамките на акцията, която протича под надслова: „Дънки за бежанци“, се включиха личности като Шарън Стоун, Елтън Джон, Бенисио дел Торо, Мик Джагър, Ема Уотсън, Клаудия Шифър, Кейт Мос, Ел Макферсън, Виктория Бекъм, Лили Алън, Ева Лонгория, Одри Тоту .


Шарън Стоун

Всички те дариха свои дънки, пускайки ги на търг в интернет сайта Catawiki. Сумата от продажбата им се превежда на организацията Международен комитет за бежанци, основана от самия
Алберт Айнщайн през далечната 1933 г.

В рамките само на няколко часа дънките на Шарън Стоун например успяха да съберат 5000 евро, а тези на певицата Пинк – 3000 евро.

“Световната криза с бежанците има влияние върху всички“, заяви дизайнерът Джони Дар, който подчерта, че аукционът ще продължи до октомври и всеки желаещ може да се включи.