Автор
Марина Стоименова

Живот на ръба – опасната мания, която се превърна в бизнес

Те са луди, напълно откачени адреналинови бомби, които цъкат на високо – на ръба между живота и смъртта. Смелчаците - или така наречените daredеvils - са любимци на стотици хора в социалните мрежи. Краката на тези момчета и момичета изглежда, че никога не се разтреперват от високото и явно нямат проблеми с вестибуларния апарат като всички „нормални“ хора.

Те катерят най-високите сгради в различни точки на земното кълбо без екипировка и предпазни въжета, въоръжени единствено със селфи стик в ръката, смартфон и фотоапарат. Целта им е една – да направят снимка от върха на някоя кула, на някой небостъргач или от каквато и да е друга височина. Ако е под 100 метра – не ги търсете.

При успешно катерене резултатът се измерва в главозамайващи снимки и видеа, направени със собствената ръка, но от височината на дрон.



Някои от смелчаците са толкова популярни онлайн, че понякога получават стотици хиляди – и дори милиони гледания. Най-успешните от тях спонсорират пътуванията си именно чрез лайковете в социалните мрежи, както и чрез участието си в реклами.

Но онова, което гледащите техните видеа и снимки не знаят или разбират твърде късно е, че техните онлайн герои твърде често заплащат за любовта си към силните усещания с живота си.

В понеделник китайската полиция потвърди смъртта на един от много популярните търсачи на силни усещания от Китай.


26-годишният катерач Ву Йонгнинг, наричан още „китайският Спайдърмен“, загива преди повече от месец – на 8 ноември, но смъртта му остана непотвърдена чак до този понеделник, когато неговата приятелка обяви, че действително става дума за годеника й.

Дали е разпознала тялото? Когато паднеш от 62-етажна сграда, вероятно от теб не остава каквото и да е за разпознаване. А ако приемем, че това е „тъмната страна“ на привидно бляскавата мания, вероятно цената е твърде висока.

Друга мрачна подробност: когато Ву загива, неговите последователи не разбират това веднага. Той е следван от близо милион души в китайския еквивалент на Twitter –Weibo, но очевидно никой не го познава истински. „Феновете“ започват да се притесняват чак когато иначе много активният китаец престава да публикува в профила си.

Сградата Huayuan Hua Center в град Чанша, който между впрочем има население колкото една България, е сред най-високите в столицата на провинция Хунан.

Ву Йонгнинг пада именно оттам. Работещ като каскадьор и дубльор в телевизията, той се насочва към „катеренето“, защото е по-доходоносно. Трениран в различни бойни изкуства, това за него е начин да материализира уменията си. Предизвикателството за изкачването на именно тази сграда е щяло да му осигури 15 000 долара (100 хил. йоана), от спонсор, фен на силните усещания, чието име китайската полиция не съобщава.

Преди фаталното падане, Ву планира да предложи брак на приятелката си, но са му необходими средства. Той се грижи също така и за своята болна майка.


Но докато китайските търсачи на силни усещания са мотивирани финансово, много западноевропейските младежи се катерят единствено в името на тръпката - и на славата.

През 2015-а немският тинейджър Андрей Циесиелски (Andrej Ciesielski) изкачи върха на една от най-високите сгради в Хонг-Конг, като освен с камера GoPro, междувременно снимаше с фотоапарат и телефон. Самият той с гордост разказваше пред медиите, че майка му се разплакала, когато гледала неговото видео:

„Когато видяха моето видео от катеренето ми в Хонг-Конг, майка ми се разплака. Тя много се страхува, че нещо ще ми се случи“, разказа Андрей, цитиран от редица медии. Според него самия обаче, неговото „хоби“ е нещо нормално, „нищо особено“.

Той обича да се катери по покривите, като междувременно бяга от мениджърите и пазачите на високите сгради, но след този филм, достъпът му до Хонг-Конг е временно ограничен.

Въпреки това и сега Андрей продължава да поства вълнуващи видеа и снимки в Instagram и Facebook от други точки на земното кълбо.

През октомври в Чикаго беше отбелязана още една смърт на любител на снимките от покривите. 44-годишният журналист Ерик Янсен паднал от 22-етажен хотел в Чикаго, докато снимал панорама.

Не е странно, че предвид опасността, както и комерсиализацията на това ново явление, се появиха хора, които категорично възразяват срещу тази мода.

Нийл Та е фотограф от Торонто, който през 2014 година окончателно зарязва хобито си да се катери по покривите на високи сгради и да снима от ръба им.

В свой пост в блога си той описва „5 причини да приключа със ш*баното катерене по покриви“ (5 Reasons Why I’m F***ing Done With Rooftopping). Той обвинява социалните медии за повишения интерес към надпреварата със смъртта, която се получава в следствие на това да се опитваш да си все по-интересен и по-интересен.

„Опасността продава. Имаше пазар за нашите снимки и който направеше най-главозамайващата снимка беше цар. Беше прекалено фалшиво, прекалено измислено...“, спомня си Нийл.

В крайна сметка той е прав в едно - ходенето по ръба на висока сграда и снимането там вече не е оригинално. Превърнало се е в търговия с основното човешко чувство – страха. И все пак продължава да има твърде много последователи.