Автор
Woman.bg

Застрашен ли е животът на делфините във варненския делфинариум?

При неизяснени обстоятелства две новородени делфинчета са умрели във варненския делфинариум след 2014 г. Други две са били обявени за мъртви при раждане, съобщава "Дневник", като се позовава на информация, получена тази година от източник, работещ в Делфинариума.

Според него причината за смъртта на новородените са лоши грижи, тъй като в активния туристически период от юни до септември възрастните, в това число и майките на делфинчетата, са принуждавани да участват в до 4 спектакъла дневно, което не им позволява да се грижат адекватно за малките си и те умират.

От варненския делфинариум съобщават, че има 3 мъртво родени делфинчета и един починал делфин от старост. Ето и тяхната позиция - от Делфинариума твърдят, че в никакъв случай не става дума за смърт поради лоши грижи. РИОСВ стриктно следи грижата за делфините, извършват се регулярни проверки. Ивелин Симеонов, който е управител на варненския Делфинариум, казва:

"Имаме 4 делфина, които са в много добро състояние. Във връзка с тази информация, миналата седмица имахме проверка от РИОСВ – Варна, които прегледаха начина на отглеждане, начина на поддържане на делфините, начина на работа с тях и установиха, че за делфините се полагат добри и необходими грижи, които са съгласно регламентите. Освен всичко, ние сме емоционално свързани с животните. Освен необходимото полагаме и много грижи, които идват от самите нас като хора. Водата на делфините регулярно се сменя, филтрира, взимат се проби. Храната също подлежи на ежедневен контрол", цитират от БНР.

По думите му засега делфинариумът не планира да търси нови делфини, защото разчитат на прираст от собствено поколение.

В момента се планира разширение на Делфинариума, но това ще стане след сезона. Така делфините ще разполагат с условия за живот, които ще бъдат максимално близки до естествената си среда. Предвидено е Делфинариумът да се превърне в модерен комплекс, който да разполага с втори басейн, родилна зона, здравен кабинет и медицинска лаборатория.

Миналата година варненският делфинариум е посрещнал 150 000 посетители. Оказа се, че публиката си има и любимец сред делфините и това е Бимбо. Той е един от най-активните и енергични сред делфините там. Бимбо има сестра - Йоана. И двамата са родени във варненския делфинариум.

Варненският делфинариум се намира в северната част на Морската градина във Варна. Той е открит на 11 август 1984 година и разполага с 1200 места. Размерите на басейна са 12 на 15 метра и дълбочина 6 метра. Пълни се с морска вода чрез специална помпена система. Водата се извлича от Черно море на 150 – 160 метра от брега и дълбочина 3 – 6 метра, където тя е най-чиста и се подлага на преработка преди да достигне до басейна. Делфинариумът разполага с прозрачна стена към аквариума.