Автор
Woman.bg

Защо никой не помогна на Катя, докато той я убиваше с нож?

Днес един ковчег ще бъде положен в суровата пръст нейде из тракийското поле край Пещера, а в него лежи трупът на жена, убита от мъжа си. В петък вечер. Пред десетки свидетели.
Това е кратката версия на една ужасяваща история за любов, деца, брак и един мъж, който насилва жена си. Редовно. Полицията все още го издирва. Но не заради насилие, а защото намушка Катя с нож и й нанесе няколко смъртоносни удара. След 20 години брак. Част от прободните рани са по лицето. Лицето, до което Георги се е събуждал всяка сутрин. Лицето, което е виждал, преди да заспи. Лицето, което е гледал, когато е разбрал (на два пъти), че ще ще става баща.

Катя умря на 41. Последните 20 от тях прекара с човекa, който я уби пред погледите на случайни минувачи, които не поискаха да предотвратят смъртта й. Тя почина в линейката по пътя към болницата в Пещера. Сега, след като тя вече не е сред живите, близките й си "спомнят", че тя често се оплаквала от домашно насилие. Ама докато била жива никой не обърнал специално внимание на това, защото ... "това са си техни работи, няма да им се бъркаме в семейството".
Има и друг вариант - ...."абе, щом я бие, има причина. Никой не си бие жената ей така"....
Чувала съм и двата варианта. И винаги съм се питала защо тези мъже не са зад решетките, Защо жените ги е страх да кажат истината за насилието вкъщи, защо смятат, че ще посрамят семейството, ако изнесат тази така "секретна" информация извън хола си. Нямам отговор. Знам само едно. Физическото убийство е последната фаза. Това лято няколко жени в България бяха убити от мъжете си. Но според мен, те са били мъртви много преди това. Истината е, че смъртта настъпва веднага след първия шамар. След първата заплаха. След първия секс насила.

Но все пак не е честно докато Георги Генов намушкваше Катя оня ден в Пещера, никой да не реагира. Защо не помогнахте на жената, бе хора? Не виждахте ли, че я убиват? Или смятате, че това няма да се случи на вас? Сигурно няма. Обаче ще е много яко ако сега си обещаете пред себе си, че следващия път, когато разберете за проявено домашно насилие, ще сигнализирате където трябва. Моля ви. Иначе ще продължат да убиват жените на България...

Иванина Димитрова