Автор
Woman.bg

Защо Меган и Хари благодариха на село Баничан?

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл изненадаха българи. Те изпратиха писмо до читалището в гоцеделчевското село Баничан. Жестът им има и причина - даровете, които изпратили местните самодейци за сватбения ден на младоженците.

Меган и Хари получили ръчно изплетени вълнени чорапи, изработени в характерен баничански стил.

"Когато започна да се говори за прословутата кралска сватба, ни се обадиха журналисти да попитат дали не готвим подарък за кралското семейство и конкретно от прочутите баничански чорапи. Това ни амбицира и решихме, че един такъв традиционен български подарък ще бъде подходящ. В българския фолклор чорапите са символ на топлина и на домашното огнище. Чорапи задължително се подаряват в трите най-важни моменти от живота на човека. Първият е раждането на детето. Бабата, която е израждала бебето, го е обувала с чорапки, за да го подготви за житейския му път. Вторият момент е на сватбата - в даровете задължително трябва да има чорапи. И третият път - когато напускаме този свят. Вярвало се е, че на другия свят починалите могат да познаят половинката си по чорапите и да бъдат отново заедно", разказва пред "Дарик" читалищният секретар Румяна Джибова.

Такива чорапи са трудни за плетене и затова не всички жени в Баничан могат да ги направят. Те се плетат в пет цвята и във всичките цветове нашите баби са вплели различни символи. Символиката тук е голяма - зеленото е природата, синьото - морето и небето, бялото и червеното - са символи на живота и новото начало.

Баничанските плетива ги има във всички точки на света - Америка, Германия, Холандия, Русия, Зимбабве. Това са чорапи, поръчани за младоженци, и такива, които са изпратени на българи, живеещи далеч от родината. А сега нашите самодейци имат и още едно признание - писмото с благодарности от Кралския двор е голям жест към Баничан.