Автор
Антония Михайлова

Възможно ли е Исус да е син на Клеопатра и Цезар?

Поднасяме на вниманието ви шепа от океана на най-известните и любопитни теории на конспирацията, които не спират да вълнуват до ден днешен милиони хора по света – както техни яростни противници, така и ревностни привърженици.

Цезарион е Исус


Едно от най-любопитните твърдения от конспиративния свят е свързано с произхода и личността на Исус. Според него Синът Божий не е никой друг освен изгубеният син на красавицата Клеопатра и Юлий Цезар – Цезарион. Единственото, което днес официално се знае за него, е, че след смъртта на египетската царица, наследникът й бил изпратен на юг в Етиопия, а крайна цел на пътешествието му била Индия. Историческите хроники обаче изведнъж замлъкват. Само за сведение - въпросните събития се разиграват през 44 г. пр. Хр. Още през 4-и век сл. Хр. обаче започва да се говори, че Исус бил в Индия, откъдето се е посветил на източната мистика и придобил лечебни способности. Според тълкуванията Исус означавало син на Изида. От друга страна Клеопатра приживе била възприемана като превъплъщение на богинята-майка. В подкрепа на тази теория защитниците й добавят и още един факт - предизвестилата идването на Спасителя комета, се казвала Sidus Iulium или в превод Звездата на Цезар.

Моисей и Ехнатон са една и съща личност

Бащата на Тутанкамон – Ехнатон, е известен с опита си да въведе монотеизма - почитането на един единствен бог, в многообразния пантеон на Египет. Според древна теория той и Моисей са едно и също лице. В Библията на не едно място има препратки, че еврейският пророк всъщност е египтянин. Според тази теория той е отгледан в дома на еврейския си дядо поради опитите да бъде ликвидиран, докато живеел в двореца. След като Ехнатон сключва брак със сестра си Нефертити, той става фараон. Опитите му обаче да въведе единобожието претърпяват провал, след което той премества в Синай заедно с последователите си, отстъпвайки престола на Рамзес. Опитите му да се върне на престола също претърпяват провал. В битката умира Рамзес, но управлението на Египет преминава в ръцете на сина му Сети. Останал без армия, Ехнтанон се мести в Ханаан, където възнамерява да се укрепи и в по-късен период да си върне престола. Постепенно временната база се превръща в нов дом за изгнаниците и Ехнатон става Моисей. Изследвания, направени съвсем наскоро, дори твърдят, че повечето от персонажите, описани в Стария Завет, всъщност са египетски и че Десетте заповеди са базирани на египетския правопис.

Исус и Мария-Магдалена

Идеята, че Исус и Мария-Магдалена са били женени е обект на сериозен анализ и разгорещени спорове. Тя е популяризирана от "Кодът на Да Винчи", но за първи път се появява много по-рано. През 1945 г. е открито т.нар. "Евангелие на Филип". Конспиративните теории твърдят, че Църквата крие истината за Исус и спътницата му в живота.

Глобалното затопляне

Има теории, според които цялото Глобално затопляне е измама с цел примерно да се повишат данъците. Подобни идеи виждат бял свят за първи път в документалния филм "Парникова конспирация", който се излъчва във Великобритания през 1990 г. Лентата се фокусира върху учените скептици, които твърдят, че са им били отказани средства, с които да докажат теориите си. Някои привърженици на измамата "глобално затопляне" са уверени, че истерията за глобалните климатични промени се подхранва с цел да помогне на световните лидери да постигнат Новия световен ред. Според други пък глобалното затопляне е изфабрикувано от леви радикали с едничката цел да спънат глобализацията и развитието на западната индустрия. Сред най-известните противници на глобалното затопляне и съответно привърженици на тази теория е ученият Уилям М. Грей. Той твърди, че човечеството не е отговорно за промените в климата и обяснява с научни факти как това в действителност не е възможно.

Смъртта на принцеса Даяна

Мнозина, сред които и бащата на Доди Файед – египетският бизнес магнат Мохамед ал Файед, вярват в теорията, че катастрофата от 31 август 1997 г., която причини смъртта на принцеса Даяна и нейния любовник, всъщност е била режисирана от британското кралско семейство. Файед твърди, че Даяна е била бременна от сина му, но връзката между разведената принцеса и египетския мюсюлманин се считала за недопустима от расисткото кралско семейство. Бившият агент от британските тайни служби Ричард Томлинсън заявява, че MI6 са държали Даяна под наблюдение и са замесени в смъртта й. Той разказва в едно интервю, че шофьорът на колата е бил заслепен от внезапна ярка светлина, която се появила на изхода на тунела и така бил изгубил контрол над автомобила. Според Ал Файед, шофьорът Хенри Пол, чиято аутопсия показала наличие на алкохол в кръвта, също е работил за MI6. Всички тези твърдения се опровергават от официалното полицейско разследване на смъртта на принцесата.