Автор
Woman.bg

Вкусен и полезен – защо да заложим на патладжана в топлите дни

Патладжанът – витамини в кората и радост за небцето

В Азия го наричат царят на кухнята, индийците приготвят с него празничнте си блюда, а в Ориента почти няма ястие, в което да не участва - негово величество патладжанът е любим зеленчук на милиони гастрономи по света. А точно сега, в началото на август настъпва сезонът на слънчевия патладжан, израстнал на полето. За да узрее добре и да стане плътен и с искряща кора, този зеленчук има нужда от много слънце и отлична почва, точно каквато е тя в градините на Красимир Василев, които се намират край село Милево. Той е и един от производителите, които са част от проекта на BILLA - "BILLA Градини".


В полето край Марица

Красимир Василев отглежда около 30 декара патладжан и признава, че освен задължителното топло време и много слънце, растенията се нуждаят от много специални грижи, за да пристигнат до рафта в BILLA узрели, вкусни и пълни с витамини.

На първо място се прави обстоен анализ на почвата. „Тя трябва да е „здрава“ - в нея не бива да има източници на някакъв вид зараза за патладжана, за да може коренчето да расте силно и здраво“, издава професионалните тайни на занаята Красимир Василев. Много е важно и да се полива добре, казва още Красимир и обяснява, че неговите градини имат специална система за капково напояване.
Зеленчуковите полета се намират в плодородната равнина на община Садово, по бреговете на Марица, където летата са дълги и топли. Затова и той признава, че на полето патладжани се берат, докато не падне слана - почти до октомври. Красимир засажда градините с патладжани в края на май и признава, че от сега до късна есен зеленчуците му събират слънце и витамини в плодородната тракийска равнина.

С лъскава кора и зелена дръжка

Как трябва да изглежда добрия патладжан? Ако питате Красимир Василев, той отговаря веднага - "Трябва да е с лъскава, красива кора и да има свежа зелена дръжка, по която няма петънца или покафеняване".
Той обожава да хапва патладжани и даже с усмивка признава - „Мога да ям патладжан сутрин, обед и вечер, толкова много ги обичам". Ако говорим за рецепти, Красимир споделя, че оставя кулинарията в ръцете на жените, но никога не отказва патладжан с доматен сос.

В часовете след утринната роса

Когато станат готови за бране, вкусните патладжани се транспортират до рафта в BILLA директно от полето край село Милево. Има обаче една малка тайна - те трябва да се откъснат в часовете след като се е вдигнала утринната роса, за да могат корите им да бъдат лъскави и искрящи.

Полезен за сърцето

Малко известен факт е, че патладжанът, или както понякога грешно го наричат - синият домат, съдържа куп полезни вещества и много микроелементи, които рядко се срещат в другите зеленчуци. Сред тях са манган, калий, витамин К, триптофан, магнезий и витамин С. Разбира се, най-полезна е кората, затова специалистите съветват да не я белим. Патладжанът е особено полезен за нормализиране на кръвното налягане, за засилване на имунитета и за подобряването на синтеза на колагена, символ на младостта. Ето защо специалистите по хранене съветват да включим зеленчука в дневното си меню и да заложим на по-леки ястия в топлите дни.