Великденските пости: Основни правила

15 февруари 2010 | 17:32
видяна 49402
коментари 15

От днес започват 40-дневните Великденски пости, тази година те са от 15-ти февруари до 4-ти април. Това са най-дългите пости в годината.

Повечето хора вече не се съмняват в благотворното влияние на поста върху душата и тялото на човека. Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма.

Според църковните канони това е и времето, в което вярващите не само поставят тялото си на изпитание, но и трябва да се въздържат от лоши мисли и действия. Важно е да размислим над делата си и над това, как можем да станем по-добри към ближните си.

Ако решите да спазвате Великденските пости тази година, ви предлагаме основните правила, които можете да следвате:

По време на Великденските пости не трябва да се консумират храни от животински произход: месо, риба, яйца, млечни продукти. Разрешени са плодовете, зеленчуците, зърнените култури и растителните продукти.

По време на поста всяка седмица е посветена на някакво събитие или личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние

Първа седмица * От понеделник до събота включително - строг пост
(растителна храна без олио и вино)
В събота (Тодоровден - 20 февруари) се взема Свето Причастие
Втора седмица Сряда и петък - строг пост.
Събота и неделя - олио и вино.
 
Трета седмица (Кръстопоклонна) От понеделник до петък
включително - строг пост.
Събота и неделя - олио и вино.
 

Четвърта седмица


Както втората На Благовещение - 25 март - се разрешава и риба.
  Както втората  
  Както втората В събота (27 март - Лазаровден) - риба, хайвер или други безгръбначни животни. В неделя - 28 март е Цветница.
Страстна седмица От понеделник до събота включително - строг пост

Ако здравето позволява, на Разпети Петък - 2 април не се яде нищо, не се пие и вода.

 

В понеделник, вторник и сряда на Страстната седмица и първите 5 дни от първата седмица на Великия пост се пази строг пост растителна храна без олио. През Великия пост (освен първата и последната седмица) - постът се състои в ядене само на растителна храна с олио. Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) се считат за постни храни.

При постите съществуват шест степени на строгост:

* всичко, освен месо (Месни заговезни);

* вкусване на риба;

* гореща храна с растително масло;

* гореща храна без мазнина;

* студена храна без мазнина и без топли напитки (т.нар. сухоежбина);

* пълно въздържане от храна.

Изключително важно е по време на поста да пиете повече вода – около 2-3 литра на ден. Ако ви мъчи глад, вдъхнете аромата на подправки като канела и карамфил. Твърди се, че това много помага за овладяването на пристъпите на глад. След завършване на поста, бавно и полека се върнете към нормалното си меню. В никакъв случай не бива още на другия ден да се пристъпи към наяждане с месо, млечни продукти и всичко непозволено до този момент, тъй като това е особено вредно за стомаха и организма ви като цяло.

Великденският пост се пада по време, когато тялото изпитва остра нужда от витамини и минерали. Затова се препоръчва приемането на витамини и шипков и зелен чай. Най-опасен е недостигът на витамин В1, от който отслабва нервната система. Този витамин се съдържа в бобовите и житни храни (зародиш, ръжен хляб, пшеничен пълнозърнест). Храната може да се посоли малко повече.

Недостигът на сол води до разстройство на работата на сърдечния мускул, слабост и световъртежи. Желязото също е необходимо за правилното функциониране на организма и се набавя, заедно с белтъчини, чрез гъби (най-вече манатарки). В меда се съдържат цял спектър от необходими вещества: желязо, магнезий, мед, хлор, калций, натрий, фосфор, алуминий и др. Две чаши прясно изцеден сок на ден зареждат с витамини и подпомагат перисталтиката.Ето и няколко идеи за храни, които спокойно бихте могли да консумирате по време на пост:


* хляб – всякакъв (освен тези, на които изрично е упоменато, че съдържат яйца или мляко);
* плодове - всякакви;
* зеленчуци - всякакви, поради сезона най-често предпочитани са картофите, зелето и боба;
* „млечни“ продукти на растителна основа – продават се в почти всички по-големи вериги магазини;
* соеви продукти – от мляко, през тофу, както и соева кайма, соеви парченца, соеви шницели, също се намират и соеви кренвирши;
* паста и макарони – освен ако изрично не е упоменато на опаковката, то трябва да знаете, че макаронените изделия не съдържат яйца и други животински продукти и са идеални за постната трапеза;
* риба – всякакъв вид, но само в разрешените за риба дни;
* олио и зехтин – отново само в разрешените дни;
* ориз – всякакъв;
* всякакъв вид зърнени продукти като брашно, жито, овесени ядки, пшеничен зародиш, нахут и много други;
* ядки – всякакви;
* сладки храни не съдържащи животински продукти като например локум (не всички, но повечето видове), халва, мед, всякакъв вид сладка;
* сладкиши приготвени с брашно, захар и мая, без яйца и млечни продукти;
* локумените вафли, но без шоколадова глазура могат да се вместят в постното ви меню

Анкета

Ще спазвате ли пости тази година?

Коментари

15 Nekermancheto
  27 март 2016 | 17:28 отговор
 

Ако някой си мисли, че постите ще го избавят от подлост, лоши мисли, недостойни постъпки и завист към другите - жестоко се лъже!!!Няма лошо който иска и от вътре му идва нека го прави, но това не избавя ДУШАТА и не я спасява, ако правите злини или гледате в канчето на съседа през останалото време!!! По-важно е да бъдем добри хора, да помагаме с каквото можем на хора в нужда, да не си завиждаме и да не е нападаме, да не се страхуваме от истината и никога да не бъдем лицемерни и лукави!!! А това какво ще ядем, нека да бъде разумно през цялата година, без лакомия и прехранване!!!!

 
14 Величка
  01 април 2015 | 12:47 отговор
 

Разни хора , разни идеали / в случая мнения/!Отдалечени сме от религията . Трудно се пречупва нашето поколение .Младите философстват .Ако възпитаме децата , в училище , на правила и ценности със сигурност ще си дойде всичко на място .

 
13 НЯКОЯ
  23 февруари 2015 | 16:29 отговор
 

Постя от 15-на години и всеки път се чудя, като се зададат пости защо все за по-маловажното се говори? Постът е главно смирение. Постът е главно за духа. ПОСТЪТ НЕ Е ДИЕТА!!! Не случайно се пожелава:Лек и СПАСИТЕЛЕН пост. Пост, заради килограмите, детоксикация и т.н. що за пост е? Щом не те е накарал да се замислиш за личната ти греховност, за това как да бъдеш поне малко по-добър за ближните и малко по-богоугоден?

 
12 аз
  23 януари 2015 | 13:23 отговор
 

Постите са вкарани в религиозния календар умишлено, за да накарат хората които преди време са били по-неуки да спазват нещо задравословно за тялото. Идеята е, че след период ина ядене на животински храни и особено след зимата, лимфната течност става по-гъста и трудноподвижна. А тя трябва да е течна и да изхвърля токсините редовно. Затова е необходимо след студените месеци човек да се подложи на пост, за да очисти ираздвижи лимфата и да предотврати поява на тежки заболявания от неправилно хранене и очистване на организма - рак например. Просто преди векове чрез религията е било по-лесно да се обясни и наложи дадено правило, иначе хората биха подминали здравните съвети с лека ръка ако няма някаква религиозна насоченост.

 
11 аз
  23 януари 2015 | 12:03 отговор
 

Постите са вкарани в религиозния календар умишлено, за да накарат хората които преди време са били по-неуки да спазват нещо задравословно за тялото. Идеята е, че след период ина ядене на животински храни и особено след зимата, лимфната течност става по-гъста и трудноподвижна. А тя трябва да е течна и да изхвърля токсините редовно. Затова е необходимо след студените месеци човек да се подложи на пост, за да очисти ираздвижи лимфата и да предотврати поява на тежки заболявания от неправилно хранене и очистване на организма - рак например. Просто преди векове чрез религията е било по-лесно да се обясни и наложи дадено правило, иначе хората биха подминали здравните съвети с лека ръка ако няма някаква религиозна насоченост.

 
10 dedo pop
  02 април 2014 | 17:33 отговор
 

popstite ne postite vse sachtite si ostavate zachtoto duchite sa vi prosti

 
9 baba popadia
  02 април 2014 | 17:31 отговор
 

posti ama i drugi posti ili ne dedo popop nichto ne kazva ?

 
8 Николай
  31 март 2014 | 04:58 отговор
 

Постя от 15 години. Правил съм си изследвания преди и след постите. Нивото на холестерола преди е по-високо. След постите е ниско. А холестерола е причинител на сърдечни проблеми. И много се чудя как така нито един политик не пости! Нали се тупат в гърдите че са православни християни, хората им вярват, гласували са за тях! Няма да умрат ако постят, напротив ще си оправят здравето. Или здравето ни ги интересува ами парите само...Та всеки пък след постите като хапна месо и ми се гади...ха кажете ми сега месото не е ли вредно? Ама после постепенно свикваш с отровата....

 
7 Антоанета Овчарова
  11 март 2014 | 22:43 отговор
 

Пише ли някъде в библията Христос да е казал, че трява да се пости, за да се изповядаш? И ако е да, защо католици и протестанти нямат пости? В Дания например не се пости. И защо трява да си причиниш нарушаване на обмяната на веществата, за да постигнеш духовно пречистване? "отдалечаване от злото, обуздаване на езика, смиряване на гнева, укротяване на похотта, прекратяване на клеветите и лъжите"...Това не са ли човешки качества, които се възпитават от най-ранна денска възраст? Възможно ли е с 2-3 поста през годината да се промени един възрастен характер и да стане от простака интелектуалец, от престъпника - кротко агънце, от развратника - монах, от завистникът подляр и предателя клеветник - себераздаващ се благородник? Сигурно само господ Исус Христос е можел да прави такива чудеса, когато е ходел между хората, но не съм прочела в библията текст, да ги е карал да постят преди да направи чудото с тях. Може ли някой да ми разкаже откъде са се взели постите в православието.

 
6 Петър
  28 февруари 2014 | 17:46 отговор
 

Медът, както и безгръбначните не е животински продукт по смисъла на забранени животински продукти. Той ВИНАГИ е бил разрешен по време на пости и тази традиция не следва да се нарушава с излишни мъдрувания. А тази традиция идва от пустинничеството на св. Иоан Кръстител, който се е хранел в пустинята с "акриди и див мед"(Мат.3:4 и Марк 1:6). Ако някой реши да се пише по-аскет от Пророка, Предтечата и Кръстителя Христов, резултатът може да е само гибелно възгордяване. Впрочем всеки въцърковен християнин следва да си има духовен ръководител, който да му възлага как да пости.

 

Добави Коментар

Най-четени