Автор
Марина Стоименова

Убиецът на Ивета от Айтос има съучастници и това сме ние

Кърваво, отвратително и потресаващо убийство на жена, извършено от собствения й любим – така поднесена тази новина звучи разтърсващо, нали? На бас, че разбралите за убийството на 19-годишната Ивета Тинева в Айтос от медиите са точно „разтърсени“. Реакцията е съвсем очаквана - повярвайте, лесно е да се потресеш от нещо, когато ти го покажат на компютърния или телевизионния екран.

Онова, което е трудно наистина, обаче е да се почувстваш „потресен“, когато нещата се случват пред очите ти.


Явно при първо действие на „семейната драма“ на Ивета, докато е била публично „понатупвана“ от собствения си съпруг – 27-годишния Теньо Енчев – така и не са се намерили достатъчно хора, които да се потресат до степен, че да предотвратят неизбежната развръзка.

fbpost


А сега нека опишем развръзката: пред очите на 3-годишното им дете Ивета получава ритници в корема, серия юмруци в главата, като счупеният нос и обезобразеното лице са просто прелюдия към това, което ще се случи... В крайна сметка тя умира от травмите си, но не преди да поседи достатъчно време – няколко часа - на пода в семейния апартамент сред локва кръв. Не и преди да изпадне в кома вследствие на тежък мозъчен отток.

„Прекрасна“ развръзка, нали? За съжаление такъв е краят на немалка част от семейните отношения, при които народът цъка с език и казва: „Щом я бие, значи я обича“ или „Тяхна си работа“...

Ами не, изобщо не е само „тяхна си работа“! И щом „я бие“, значи не я обича, ами е изрод, който веднага трябва да бъде закопчан.

За жалост, законодателството при домашното насилие е такова: ако жертвата не се оплаче – няма престъпление. До момента, в който жертвата не може вече да се оплаче...

Що се отнася до „личните отношения“ между Ивета и Теньо - безхаберието на институциите е пълно, основно защото той е бил добър познайник на полицията и дори е лежал в затвора за 12 месеца за грабежи. Въпреки това такъв един човек не се е притеснявал особено публично да се гаври с жена си, да я унижава и понатупва пред всички.

Кметът на айтоското село Лясково си спомня, цитиран от“ 24 часа“, че е предотвратил побой над младата жена, когато нейният „любим“ я гонел по улицата. В крайна сметка тя отказва да подаде жалба срещу мъжа си и уж всичко утихва.

fbpost


А не е трябвало да утихва. Трябвало е някой да наблюдава изкъсо Теньо.


При следващ сигнал, подаден в полицията от съседите, Ивета отново отказва да подаде жалба – точно както правят 90% от жените, жертви на домашно насилие. На побойника отново му се разминава, което го прави още по-дързък в домашната инквизиция.

„В Айтос Теньо е известен със системното малтретиране на съпругата си“, делово съобщава глас зад кадър в новините на телевизия, докато снима масата в заведението, където преди убийството на 16 юни следобед е било забелязано да седи двойката.

Репортажите за смъртта на Ивета до един са шокиращи, но шокът не идва само от престъплението, а и от признанията на сервитьорки, посетители и случайни минувачи, които описват с дистанция последния побой, започнал още в заведението.

fbpost


Те всички чули обидните думи на Теньо, видели го да я удря и веднага разбрали за какво става дума – и не са се намесили.


Но това не е „сефте“ - фрапиращото незачитане на проблема и масовото му неглижиране са абсолютни патенти на българското общество. Високата толерантност към „побийването“ е почти патологична – и няма как да не се отрази и на криминалните хроники.

Случаят „Ивета“ на мнозина напомни за смъртта на красивата Виола Николова от София, която беше убита по брутален начин от приятеля си Стефан Станев – въпреки предупрежденията на бившата му съпруга, че той е опасен и е склонен към домашно насилие.

Но между широко обсъжданите убийства на Виола и на Ивета се случиха още прекалено много подобни, които някак си минаха без особено внимание между полицейските сводки и медиите.

Едно елементарно търсене през Google показва ужасяващо дълъг списък от резултати. Нека започнем с януари тази година:

37-годишен мъж от Троян прободе съпругата си 26 пъти с нож, въпреки ограничителната заповед да не я приближава, защото я тормози.
Отново през януари в Хасково 61-годишен мъж преби до смърт с юмруци 38-годишната жена, с която живее на семейни начала.
Пак януари: 69-годишен мъж в Силистра уби 67-годишната си жена по особено мъчителен начин и с особена жестокост.
Януари: 37-годишен мъж закла по брутален начин своята 39-годишна съпруга след семеен скандал...

Списъкът продължава и през останалите месеци с горе-долу подобна честота. Март: 63-годишен мъж от София уби 61-годишната си съпруга след побой и я зарови в двора на вилата в село Косово, Кюстендилско... Май: зверско убийство на жена в Кюстендилско след битов конфликт. Мъжът държи трупа й в мазето от 13 май до 29 май, докато прави пълни самопризнания...

Сега разбирате ли, че убиецът на Ивета не е само един - младата жена е жертва и на куп съучастници, които нито веднъж не са обяснили на Теньо, че трябва много да внимава какво прави.

А вие най-добре се огледайте около себе си и си спомнете какво подозирате или знаете за домашно насилие над ваши приятелки, съседки, познати.

Никога не забравяйте: тези жени може да бъдат следващите жертви, за които да разберете от новините. С вашето мълчание допринасяте за техния ад.