Автор
Woman.bg

Тя излъга, че е победила рака и стана богата

Това е история за лъжата в XXI век. За цената на доверието и заблудата в интернет. Един действителен случай за шеметно забогатяване чрез фалшификация на самоличност.

Имало едно младо и красиво момиче от Австралия, обречено да умре. 20-годишната Бел Гибсън лежи на смъртен одър. Диагнозата й - агресивен тумор на мозъка – е необратима. Остават й няколко месеца живот. Тя решава да сподели последните си дни в Instagram. Публикува снимки без коса и вежди. Получава огромна подкрепа. Наричат я „сензация в социалните мрежи“. Прави си блог, където се роят нови и нови потребители. Един ден момичето обявява, че се отказва от химио- и лъчетерапията. Измисля си „диета-чудо“, която в основни линии е веганска и безглутенова. И мистериозно оздравява.

Единственото вярно в приказката е, че Бел Гибсън изкопа гърнето със злато и стана доста богата. Преди дни Федералният съд в Австралия я призна за виновна по дело за нарушаване на правата на потребителите. Магистратите решиха, че блондинката съзнателно и серийно е лъгала, за да се облагодетелства финансово. Тя е като „Вълкът от Уолстрийт“, само че в сферата на „здравословното хранене“ и „алтернативната медицина“.



Ето колко е лесно

През август 2013-та година, когато вече е натрупала популярност, Бел Гибсън пуска приложението The Whole Pantry за iOS и Android. Само за един месец то е изтеглено над 200 000 пъти. Срещу скромната сума от 4 долара, потребителите получават нейни „съвети“, „вдъхновяващи цитати“ и „рецепти“ за хранене. Следва готварска книга под същото заглавие, която се продава като топъл хляб по магазините. Смята се, че само хонорарът от издателството за Гибсън възлиза на 130 000 долара.

Сред читателите са и немалко онкоболни, които всъщност не получават нищо друго, освен фалшивата надежда, че ще живеят. Героинята Бел обещава, че ще дари 300 000 долара за благотворителност, което така и не се случва. Към онзи момент обаче всички й вярват, защото сама е преборила смъртта.

Бел става толкова популярна, че Apple поиска да откупи приложението й за предстоящия им смарт часовник. Издателската къща Penguin преговаря с измамницата, за да издаде книгата й зад граница. ELLE й посвещава статия под заглавие „Най-вдъхновяващата жена, която срещахме тази година“. Cosmopolitan й присъжда награда, защото, както по-късно редакторите ще обяснят, изобщо не подозират, че някой може да си измисли, че е болен от рак.

Да заблудиш света


Междувременно, страхувайки се да не бъде изобличена от своето обкръжение в родния Бризбейн, фалшивата блогърка се мести в Мелбърн. Там „надгражда“ сюжета – обявява, че има рак на кръвта, черния дроб, матката и далака. Публикува сърцераздирателни изявления, намесвайки 4-годишния си син. Най-много я боляло, че няма да може да го вижда. Неспособна била да се грижи за детото, понеже била прикована към леглото. И още, и още.

„Изповедта“ на една умираща жена не би трябвало да буди съмнения, а чистосърдечно съчувствие. Нали така? Извън интернет обаче, Гибсън има съвсем здрав вид и пълноценен живот. Тя наистина е майка, има мъж, луксозна кола, офис под наем, управлява фирма. Вече „излекувана“, блогърката посещава екзотични дестинации и споделя снимки от пътуванията със своите 200 000 последователи.

Това прелива чашата и съмненията по адрес на „победилата рака“ растат главоломно. В крайна Гибсън признава, че няма рак и никога не е имала. Но си измисля друга диагноза, за да оправдае измамата – невъзможност за приемане на реалността. Не разпознавала фактите от измислиците. Това идвало от „тежкото й детство“, тъй като не се разбирала със своето семейство и избягала от къщи на 12-годишна възраст.


Болестно състояние ли е фалшификацията на самоличност в интернет?


Психолози обясниха, че това състояние се нарича Синдром на Мюнхаузен. Характерно за страдащите е, че изпитват непрекъсната потребност да бъдат обект на внимание, затова симулират симптоми и диагнози. В по-тежки случаи това може да доведе до фалшифициране на изследвания и самонаранявания. Интересното е, че тези патологични лъжци имат висок коефициент на интелигентност. А Гибсън има и сериозен финансов мотив да поддържа илюзията.

След като кулата от карти рухва, Аpple сваля приложението The Whole Pantry, а книгата така и не излиза на британския пазар. Гибсън започва да трие снимки и постове. Дава няколко противоречиви интервюта, докато стигнем до днешна дата и решението на съда. Сега я заплашва още едно дело и глоба от 1 милион долара. Онкоболни, които са се подложили на нейната диета, призовават блогърката да лежи в затвора, защото е навредила на лечението им.

Независимо дали измамницата страда от психическо разстройство или не, нейната история ни дава важен урок. Адски лесно е да продадеш трогателна история за много пари. Трябват ти само Photoshop, малко познания в програмирането, красиво лице и силни думи.

Важно е да се замислим на кого и доколко се доверяваме. Традиционните медии загубиха тежест, но това, което дойде на тяхно място, не е заместител. Поне в много от случаите. Из мрежата дебнат още стотици като Бел Гибсън. Добре платени продавачи на илюзии. Макар да не са специалисти по нищо, те знаят как с лека ръка да свалиш 20 килограма за 10 дни, да накараш Мъжът да се влюби в теб, да се излекуваш от болестта X чрез суровоядство и какво ли още не.

Затова следващия път, когато откриете красив и интересен блог със съвети от „личен опит“, бъдете много критични. Това може да е опасно за живота ви.

Автор: Ани Филева