Автор
Ива Петрова

Трогателни думи от един баща:"Дъще, когато си избираш мъж..."

Психологът Кели Фланаган пише на дъщеричката си писма за какво ли не - нещо като писма в бутилка с мъдри съвети за бъдещето. Ето едно от най-популярните му послания, събрало хиляди читатели в неговия блог.

Писмо от таткото на малко момиченце за бъдещия му съпруг:

“Миличка, наскоро с майка ти търсихме нещо в Гугъл. В отговор търсачката ни даде списък на най-популярните запитвания на света. Най-отгоре в списъка беше въпросът “Как да задържиш мъжа до себе си”.

Този въпрос ме обезкуражи. Бегло прегледах няколко от безбройните статии за това как винаги да си секси, кога е най-добре да му сервираш бира и кога сандвич и как да направиш мъжа си по-умен и готин.

И се ядосах.

Миличка, това не е вярно, ти никога не си имала, нямаш и няма да имаш задачата “да задържиш мъжа си”.

Малката ми, единствената ти задача е да помниш, че заслужаваш любовта на един добър човек. Пази тази увереност дълбоко в душата си, там, където тя няма да може да бъде разрушена от отказите, загубите и егоизма, които всички срещаме по жизнения си път. (Ако помниш, че не само ти, но и всеки друг човек заслужава уважение и любов, може да се смята, че си спечелила битката на живота си. Но това е тема за друго писмо.)

Ако ти повярваш, че си ценна сама по себе си, ще привлечеш момче, което е способно да те оцени и което ще иска да прекара своя единствен живот, влюбвайки се все повече и повече в теб.

Миличка, искам да ти разкажа за момчето, което няма да има нужда да бъде задържано - защото то само ще иска да бъде до теб.

Все ми е едно дали то ще си държи ръцете правилно на масата - най-важното е да не откъсва поглед от нослето ти, когато го сбръчкваш смешно, заливайки се от смях.

Все ми е едно дали ще умее поне малко да играе голф - най-важното е да може да си играе с децата, с които ти ще го дариш, и да забелязва, ту с възхищение, ту с раздразнение, колко приличат те на теб.

Все ми е едно доколко е мъжествено момчето - най-важното е да има сили да ти позволи ти да проявиш силата на своето сърце.

Най-малко ме интересува за кого ще гласува той на изборите - стига да те зачита в твоя дом и да те уважава дълбоко в сърцето си.

Все ми е едно какъв ще е цветът на кожата му - ако той покрие платното на съвместния ви живот с багрите на търпението, умението да правите жертви един за друг, ранимостта и нежността.

Все ми е едно в каква религия е възпитан и дали е израснал в нерелигиозно семейство - най-важното е да разбере, че в живота има святи неща и да знае, че всяка минута живот по принцип и всяка минута живот с теб са дълбоко свещени.

И последно - миличка, ако срещнеш такъв мъж на своя път и той няма нищо общо с мен, двамата с него все пак ще имаме най-важната обща ценност на света - ТЕБ.

Защото в крайна сметка единственото, което трябва да правиш, за да го “задържиш”, е да бъдеш себе си.

Един мъж, който вечно ще те обича,

Татко.”


А на всички жени Фланаган би казал:

“Написах това писмо до дъщеря си, но искам да го посветя на всяка една възрастна жена, която съм срещнал в живота си. На жената, която никога не е чула такива думи от баща си. Написах го и за поколението на днешните момчета - бъдещите мъже, които трябва да чуят кои са наистина важните неща. Дали моето малко момиченце ще срещне любещ спътник за цял живот зависи от това, дали поне един от вас не забрави за тези важни неща. Моля се за вас.”