Трифон Зарезан се превърна в празник за хиляди в Ямбол

14 февруари 2017 | 15:08
видяна 1200
коментари 0

Най-старата изба в добре познатия винарски регион на Южна България, за втора поредна година почете Трифон Зарезан с хилядите жители от град Ямбол. Събитието на Вила Ямбол тази година носеше посланието „Пазим духа на виното”, с което избата с над 93 годишна история посвети своя професионален ден на всички лозари и винари от този край. Жителите на града бяха поканени на професионалния празник, за да станат част от ритуалите, традициите и обредите, които са характерни за региона, почитани и предавани от винарите през десетилетията.

Повод за мащабната почерпка с над 3000 литра вино, месни деликатеси и богата фолклорна програма, бе желанието на компанията да отпразнува пускането и на своята нова марка вино КАБИЛЕ, с която показва, че е избата с най-дълбоки корени и почит към виненото наследство, завещано от траките. Марката е посветена на местността Кабиле, чиито разкопки са край Ямбол. Тя е паметник на отминалото тракийско величие, а историческите сведения за нея доказват, че там преди 4000 години е имало много развито лозарство и винарство, което днес се наследява и от местната изба с история от 1924 година насам.

Основното желание на ръководството на Вила Ямбол бе да въведе гостите на празника в ритуалите на Трифон Зарезан, но и да ги запознае с тракийските поверия. Затова и танците и песните на ансамбъл Тунджа и Теодосий Спасов бяха посветени на траките. Към богатата няколко часова програма имаше и кукеруване, с което в региона се гони зимата и злото и се привиква пролетта и плодородието. И тази година кулинарното шоу на Ути Бъчваров предизвика фурор, като на площада в Градската градина бе докаран няколко тонов тиган с капак, който се повдига със специален кран. В него корифея на традиционната кулинария направи над 3000 порции винен кебап, който семейства от града гарнираха с новото вино КАБИЛЕ, като бяха първите в България, които го опитват. Домакин и партньор на празника на града бе г-н Георги Славов, кмет на Община Ямбол.

Ямболският регион е характерен с изключителните си благоприятни климатични условия и качества на почвите за отглеждане на богати лозя и сочни гроздови плодове. Част от сортовете, които Вила Ямбол поддържа в този край са Част от сортовете грозде, които поддържа в региона на град Ямбол са Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира, Пти Вердо от червените, както и Тамянка, Совиньон Блан, Юни Блан, Шардоне, Вионие, Просеко/Глера и Мускат Отонел от белите. Първата мускатова ракия в България е дестилирана преди 30 години именно от компанията под името „Стралджанска”, отлежалият вкус на която е търсена от ценителите и до днес. Вила Ямбол произвежда и любимата на българина „Ямболска Гроздова”, както и палитра от червени, бели и розе вина Villa Yambol, които са носители на над 70 медали и отличия от най-наложените международни дегустационни конкурси. 

Коментари

Добави Коментар

Най-четени