Автор
Роси Кацарова

Те "разрушиха тишината" и проговориха за сексуалния тормоз над жените

Излезе ежегодният декемврийски брой на списание Time "Person of the Year".

Този път обаче от изданието определят като човек на годината не една личност, а няколко.

Те са "разрушителите на тишината", както ги определят от иконичното списание, и са дами, смело изправили се срещу сексуалното посегателство. Без да целят това, те се превръщат във вдъхновение за мнозина жени и им дават кураж самите те да споделят за тормоза, който са преживели.

Да, точно така, именно тези смели жени се превърнаха в двигателната сила, която стимулира дами от цял свят, но най-вече от САЩ и Западна Европа, да разкажат как са били сексуално тормозени.

Начало на вълната от разкрития и това, което всъщност превърна темата в актуална, бе личността на холивудския продуцент Харви Уайнстийн и отправените срещу него обвинения в сексуално насилие. Първата, която се осмели да се изправи срещу хищникът, бе Ашли Джъд, затова съвсем очаквано тя бе една от дамите на корицата.

Тейлър Суифт, която спечели дело за сексуален тормоз срещу 55-годишния Дейвид Мюлер – диджей и радиоводещ, също е на корицата на изданието.

Другата дама, която виждаме до тях, е изпълнителният директор на Uber Сюзън Фоулър. До нея седят Изабел Суал – която се изхранва от беридба на ягоди в Мексико, и бизнес дамата Адама Иву. Двете не са известни, но не по-малко от другите заслужават определението "Човек на годината", подчертават от списание Time, защото са смели и борбени, защото устояват правата си и без страх се изправят срещу грозотата на съвремието ни, вдъхвайки кураж на мнозина в тяхното положение.