Човек дори да е малко известен, рано или късно попада под бича на жълтата преса. Слухове, скандали, голи снимки - таблоидите печелят крупни суми и популярност на ръба на закона и морала, докато знаменитостите се чудят как да извадят горещия картоф от своята градина. Някои от тях обаче решават да защитят правата пред Темида. И понякога последствията са фатални за медиите.

Отмъщението се сервира студено. И струва скъпо.

1.5 милиона евро глоба надвисна над френското списание Closer, което през 2012-та година публикува голи снимки на Кейт Мидълтън и принц Уилям по време на лятната им почивка в Прованс. Изданието вероятно е калкулирало бъдеща санкция, тъй като тогава отказа да свали „красивата фотосесия на двамата влюбени“. Адвокатите на британския престолонаследник имат друго мнение по въпроса и претендират за „много сериозни нанесени щети“.

Кралската фамилия има горчив опит с опазването на личната си неприкосновеност. Принц Уилям напомни на магистратите, че майка му също беше тормозена от светски медии. Фатално тормозена. Лейди Даяна загина в автомобилна катастрофа през 1997-ма година заедно с Доди ал-Файед, бягайки именно от папараци. Принц Чарлз също бе „спипан гол на балкона“ през 90-те, пак във Франция. Законите в страната са по-строги и не допускат дори „кражба на снимки“, което на практика изисква изричното съгласие на знаменитостите да бъдат снимани.



Когато звездите печелят


Поп-певецът Хари Стайлс вече си издейства ограничителна заповед срещу фоторепортерите, които упорито следяха всяка негова стъпка. Съдът реши, че мъжете с камери нямат право нито да следват автомобила на Стайлс, нито да дебнат пред дома му, защото това е своеобразен вид тормоз.

Преди три години адвокатите на Адел се пребориха за 5-цифрено обезщетение от фотоагенцията Corbis Images, която пусна за продан снимки на невръстния син на певицата по време на семейна разходка. Паричната компенсация бе гарнирана с официален ангажимент, че фотосите няма да бъдат нито публикувани, нито продавани на трета страна.

Но това е нищо в сравнение с нокаута на Хълк Хоган

Кечистът буквално фалира сайта Gawker заради публикуван порноклип с негово участие. Хоган осъди медията за шеметната сума от 140 милиона долара, която включва морално обезщетение и наказателна глоба. Няколко седмици по-късно Gawker подаде документи за фалит. Сайтът не можеше да си позволи дори да обжалва съдебното решение, камо ли да плати глобата, поради което предложи на кечиста споразумение чрез частни посредници за 50 милиона долара.



Омразата към таблоидите е едната страна на монетата. Но юридическата борба срещу тях е трудна работа.


Таблоидите се защитават със старата максима, че няма лоша реклама, че звездите сами създават слухове за себе си, както и че животът им представлява обществен интерес. За да осъдят изданията, публичните личности трябва да подготвят сериозни аргументи, които да докажат умисъл и злонамереност.

Четете още:
Гаджета ли са Гери-Никол и Митака от "София ден и нощ"?

Това е дълъг, сложен и несигурен процес, който струва много пари и на двете страни. Тактиката на жълтите медии обикновено е да протакат делото, изисквайки нови и нови детайли наяве от личния живот на звездите. Това е т.нар. защита на скорпиона – по-добре не нападай, защото ще те захапе отново. Тъй като не искат около тях да се шуми повече, звездите често губят интерес и се отказват. Иначе, за да спечелят срещу таблоидите, те трябва да изпълнят...

Три условия.

Първо – да докажат, че твърденията са неверни или че снимките са манипулирани с цел да бъдат злепоставени. Второ – да докажат, че са им нанесени материални или морални щети. Трето – че изданията не са направили опит да се свържат с тях за коментар, за да отразят гледната им точка. Ето защо повечето такива дела или се провалят, или се решават чрез извънсъдебни споразумения.

Дейвид Бекъм загуби две дела срещу седмичника „In Touch“, „разкрил“ креватната му афера с две елитни проститутки, докато съпругата му Виктория беше бременна за четвърти път. Процесът катализира разпространението на какви ли не пикантерии за сексуалния живот на футболиста, а едно от момичетата го призова да си свали гащите в съда, за да се докаже колко добре е опознала „отличителните характеристики“ на мъжкото му достойнство.



По-добре по-късно, отколкото никога

Деми Мур, Том Круз, Кейти Холмс, Джим Кери, Камерън Диаз, Кейт Уинслейт, Елизабет Тейлър и още куп популярни лица са водили успешна битка с таблоидите. Често под „успех“ се разбира премахване на неверните публикации и някакво парично обезщетение, но значително по-малко от сумата в първоначалния иск.

Показателно е делото на комедийната актриса Карол Бърнет. През далечната 1976-та година „The National Enquirer” съобщава, че тя е била доста пияна на вечеря с държавния секретар на САЩ Хенри Кисинджър. Делото за клевета се точи 5 години, а накрая Бърнет печели значителна за времето си компенсация от 1.6 милиона долара. Следват обжалвания, след които сумата е намалена финално на 200 000 долара, като според някои източници дори още по-сериозно.

Днес нещата не са се променили. Въоръжени с опитни адвокати, анонимни източници и „свободата“ на словото, хората от бранша са готови на всичко, за да произвеждат сензации. Те се катерят по оградата на вилата на Джордж Клуни, за да снимат дъщеря му, наемат хеликоптер, за да щракнат как Ким Кардашиан се припича по бански в собствената си градина, играят си на детективи и напористо ровят в най-интимните аспекти на човешкия живот.

Таблоидите има, защото има известни хора. И обратно. Те са като скачени съдове в много доходоносен бизнес. Съдебните им сблъсъци също.

Автор: Виктория Димова

Четете още: Членовете на кралската фамилия като деца