Автор
Woman.bg

Стивън Хокинг - светлият ум на бъдещето: Животът би бил трагичен, ако не беше забавен

Един от най-великите умове на 20-и и 21-и век - британският астрофизик Стивън Хокинг, си отиде точно преди шест години на 76-годишна възраст.

"Ние сме дълбоко опечалени от смъртта на нашия любим баща. Той беше велик учен и изключителен човек, чиято работа ще живее още много години", написаха тогава децата му Люси, Робърт и Тим.

Стивън Хокинг беше от хората, за които нямаше граници в мисленето, не приемаха "не" за възможна дума и гледаха към света с любопитството на дете-гений. Той успя да събере света в орехова черупка и надникна в черните дупки - територия, запазена за мистиката на времето.

Снимка: Уикипедия

Предствяме ви някои от незабравимите му цитати, които ще ви накарат да се замислите за смисъла на Вселената:

* Всички доказателства сочат, че Бог е всъщност отявлен комарджия, а Вселената е голямо казино, където се хвърлят зарове и колелата на рулетката се завъртат по всякакъв повод.

* Едно от основните правила във Вселената е, че нищо не е съвършено. Съвършенство просто не съществува. … Без несъвършенство не бихме съществували нито вие, нито аз.

* Животът би бил трагичен, ако не беше забавен.

* Да се задържи вниманието ни върху земните проблеми означава да се ограничи човешкият дух.

* За мен мозъкът е просто компютър, който спира да работи, когато частите му се повредят. Няма рай или отвъден живот за повредените компютри – това е приказка за хора, които се страхуват от тъмното.

* Забелязал съм, че дори хората, които твърдят, че всичко е предопределено и ние нищо не можем да направим, за да го променим, дори и те се оглеждат, преди да пресекат улицата.

* Идеята за десетте измерения може да звучи вълнуващо, но те ще доведат до реални проблеми, ако сте забравили къде сте паркирали колата си.

* Има основания за предпазлив оптимизъм, че ние вече може би сме близо до края на търсенето на основните закони на природата.

* Има смисъл, само ако не се отказвате.

* Интелигентността е способността да се адаптираш към промените.

* Когато очакванията са сведени до нула, човек наистина оценява всичко, което има.

* Когато се попита: "Какво е правил Бог, преди да създаде Вселената?" св.Августин не ни отговаря: "Подготвял е ада за онези, които задават подобни въпроси." Вместо това казва, че времето е характеристика на Вселената, която Господ е създал, и то не е съществувало преди зараждането на тази Вселена.

* Мислех, че информацията се унищожава в черните дупки. Това е най-голямата ми грешка, или поне най-голямата ми научна грешка.

* Мисля, че компютърните вируси трябва да се броят като форма на живот. Мисля, че те ни казват нещо за човешката природа: че единствената форма на живот, която сме създали досега, е изцяло разрушителна. Ние създадохме живот по свой собствен образ и подобие.

* Моето мнение е, че всички ние – не само теоретичните физици – искаме да знаем откъде сме дошли. — в интервю за германското сп. "Шпигел" през 1988 г. след излизането на бестселъра му "Кратка история на времето"

* Най-големият враг за знанието не е невежеството, а илюзията за знание.

* Напълно в реда на нещата е да се правят грешки. Нищо не е съвършено, защото ако съществуваше съвършенство, не бихме съществували ние.

* Не мисля, че човечеството би оцеляло следващите хиляда години, освен ако не засели Космоса.

* Ние сме само една напреднала порода маймуни на една малка планета около една много обикновена звезда. Но ние можем да разберем Вселената. И това ни прави много специални.

* Помнете, че трябва да гледате нагоре към звездите, а не в краката си. Опитвайте се да намерите смисъл в това, което виждате, и се интересувайте от причините, поради които Вселената съществува.

* Първо, помни, че трябва да гледаш нагоре към звездите, а не надолу в краката си. Второ, никога не се отказвай да работиш. Работата ти дава смисъл и цел, защото без нея животът е празен. Трето, ако имаш достатъчно късмет, ще намериш любовта – помни, че я има, и не я отхвърляй.