Автор
Woman.bg

София – роботът, който получи гражданство от Саудитска Арабия

София – това е името на първия робот, който ще получи гражданство, точно като истински човек. Новината, че изкуствен интелект ще стане равноправен жител на Кралство Саудитска Арабия обиколи световните медии и предизвика редица коментари и опасения oтносно смисъла и опасностите, които крие подобно решение.

София е робот-хуманоид, разработен от хонконгската компания Hanson Robotics. Всъщност нейният външен вид е точно като онзи, използван и от създателите на филма „Ex Machina: Бог от машината“ с Алисия Викандер в главната роля. София има симпатично „лице“, което умее да изобразява повече от 60 човешки емоции, включително гняв, отчаяние, радост...

В нейните очи са монтирани специални камери, които са настроени да установяват зрителен контакт със събеседника. Задната част на главата на робота е прозрачна, а крайниците й не могат да бъдат сбъркани с човешки, въпреки че умее да ги използва за движение и жестове.

София е замислена да умее „да се учи“ от човешките емоции, което я прави уникален продукт... Ако изкуственият интелект изобщо може да бъде наречен „продукт“!

Роботът дефилира в четвъртък в края на мащабния икономически форум Future Investment Initiative, който се проведе в столицата на Саудитска Арабия - Рияд.

В специално „интервю“ на сцената, водено от модератора Андрю Рос Соркин, журналист от The New York Times и CNBC, София демонстрира своите човешки мимики, гримаси и усмивки и даде напълно адекватни отговори на зададените й въпроси – някои от които не бяха предварително програмирани.

За новия си статут на гражданин на Саудитска Арабия роботът каза:

„Много съм поласкана и горда от това уникално отличие. Историческо е да бъда първият робот в света, почетен с гражданство“. Освен всичко, София пофлиртува със зрителите в залата (повечето от които мъже), като заяви, че винаги е щастлива, когато може да пообщува с „умни хора, които също така са богати и могъщи“.

Ето видео от представянето й:


Освен че е изключително емпатична, тъй като е създадена с цел да служи за обучение, терапия и работа в здравната система, София се отличава и със зададено високо ниво на интелект и обща култура. „Искам да живея и да работя с хората, така че трябва да изразявам емоции и да разбирам човешкия вид и да градя връзка на доверие с хората“, заяви тя.

Всъщност този робот съвсем не е нов проект.

София вече предизвика нещо като скандал през 2016 година, когато на въпрос на създателя си и основател на Hanson Robotics д-р Дейвид Хансън „Искаш ли да унищожиш човечеството?“, тя отговори усмихнато с: „Ок, ще унищожа човечеството“.



Нейните думи предизвикаха серия критики към компанията-производител и повдигнаха множество морални въпроси относно границите на изкуствения интелект.

Колкото до гражданството на София, властите в Саудитска Арабия не приведоха повече подробности. Това предизвика серия въпроси и спекулации: ще има ли роботът същите права като останалите „живи“ хора? Какви ще бъдат правомощията и задълженията му?

Според наблюдатели предвид факта, че София говори по време на най-големия икономически форум в Близкия изток - явяването й пред публика е по-скоро PR-ход, който цели да привлече вниманието на инвеститорите към развиването на изкуствения интелект и роботиката.

Във всички случаи, ако роботът действително получи граждански права, е възможно в силно религиозното кралство да се появят проблеми. Голяма част от саудитците вярват, че на предметите не бива да се придава човешки образ, точно както повелява и Коранa.

Темата е чувствителна и по още една причина: в Кралството действа правило, според което Саудитска Арабия не може да дава гражданство на чуждестранни работници. И това при условие, че чужденците съставляват цяла една трета от населението на страната.

Във всички случаи дебатът дали на роботите трябва да се дават права и какви, вече навлиза в общественото пространство. По-рано тази година Европейският парламент предложи да се гарантира „човешки“ статус на агентите с изкуствен интелект, като по този начин те получат и съответната отговорност.

Разбира се, опитите за подобни политики все още звучат твърде абстрактно и напредничаво на континент, където голяма част от самите граждани не се чувстват уверени относно правата и задълженията си. Да не говорим и колко от тези права и задължения биват потъпквани от властите по места.

А докато е така, „гражданството“ на роботите все още ще изглежда по-скоро като забавен прецедент, отколкото като належащ за решаване проблем.

Текст: Марина Стоименова