Автор
Woman.bg

Скандалите, които разтърсиха света през 2017 (част 1)

Несигурност, динамични събития, резки обрати и грандиозни скандали белязаха 2017 година. Като прибавим терористичните атентати, природните катаклизми и глада в Африка, светът не стана по-добро място за живеене. 2017 остана в центрофугата на историята като първата година от управлението на американския президент Доналд Тръмп. Ще я запомним още с допинг-войните и истерията за бързо богатство с несигурните криптовалути.

Ето още големи събития, белязали отиващата си година, като голяма част от процесите, заченати през 2017-а, ще продължат да отекват и през Новата година.

Секс-скандалът в Холивуд и вълната #metoo


В началото на годината Женският марш под прозорците на Тръмп изпрати ясно послание към целия свят, че нежният пол не трябва да бъде отъждествяван единствено с думата pussy. Mесеци по-късно шокиращите обвинения в сексуална експлоатация на известни актриси от Холивуд срещу продуцента Харви Уайнстийн разгърнаха масова вълна на недоволство. Вълната нарасна и под хаштага #metoo безброй обикновени жени признаха, че са станали жертва на сексуално насилие и разрушиха табуто „Тя си го търсеше“. Именно тези жени станаха „Личност на 2017“ на списание Time, а „феминизъм“ бе определена за дума за годината.


Макрон и по-възрастната му съпруга

Технократът Еманюел Макрон се изправи срещу националистката Марин льо Пен в решителна битка за бъдещето на Франция и Европа, а финалът на напрегнатия вот се оказа доста прозаичен – всички заговориха за възрастта на първата дама Бриджит Макрон и романса й с новоизбрания президент, започнал преди много години в една класна стая в Амиен. 65-годишната Бриджит получи много критики и хули, но и днес запушва устите на недоброжелателите по най-добрия начин - с безупречната си елегантност и изисканост при всяка публична проява.

След ураган - токчета

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп замина за опустошения от ураган Хюстън, но на пръв поглед рутинната визита отприщи нова буря, заради дизайнерските й обувки с висок ток. Неуместният избор бързо бе поправен и в самолета г-жа Тръмп се преобу с комфортни маратонки. Обсъжданията обаче продължиха, като някои потребители коментираха, че първата дама е скъсала връзка с реалността. Наскоро темата се поднови, след като Мелания обра зеленчуковата реколта и поля градината на Белия дом, облечена в скъпа модна риза.


Досиетата от Рая

И 2017-а година не мина без разкрития за тайното богатство на световния елит. „Парадайс пейпърс“, или повече от 13 милиона файла, осветиха крупни финансови операции и данъчни схеми в британски офшорни зони. В тях участват хора от близкото обкръжение и влиятелни дарители на Тръмп, корпорации като Apple и Nike, руски олигарси, политици от Канада и Великобритания, както и Боно от U2.

Оказа се, че 500 милиона паунда от личното богатство на кралица Елизабет II са инвестирани във фонд на Каймановите острови, като част от тях са отишли при търговец на дребно, обвинен в експлоатация на бедни семейства. Осветени са плащания за милиони към Facebook и Twitter, които, според разследващите журналисти от водещи световни медии, могат да бъдат проследени до Русия.

Руската следа в американските избори

Аферата за намеса на Кремъл в избора на Тръмп за президент през 2016-а доминираше новините през цялата година. Бившият съветник по национална сигурност Майкъл Флин призна, че е излъгал властите за контакти с руски представители и обеща да сътрудничи на разледването, водено от бившия директор на ФБР Робърт Мюлер.

Вече има обвинени за пране на пари и нерегламентирано лобиране за чужда държава – някогашният ръководител на кампанията на Тръмп Пол Манафорт и бившият му бизнес партньор Рик Гейтс. Двамата твърдят, че са невинни. Москва също отрича обвиненията.

Сагата ще продължи и през 2018 година, а анализаторите са категорични, че скандалът вероятно ще е Ахилесовата пета за управлението на Тръмп, тъй като на подсъдимата скамейка във всеки един момент могат да седнат някои от неговите най-доверени хора.

Спорните ходове на Вашингтон – от климата до Йерусалим

В началото на годината Доналд Тръмп забрани на мигранти от 8 мюсюлмански държави да влизат в САЩ, а в края на годината нагнети сериозно напрежение в Близкия изток, обявявайки Йерусалим за столица на Израел.

Палестинските бунтовници възприеха това на нож, а прогнозите вещаят сблъсъци в полето на дипломацията и спънки пред разрешаването на един от най-острите и продължителни конфликти в света. Вашингтон направи рязък завой и в борбата с климатичните промени, скъсвайки Парижкото споразумение на климата – нещо, което никоя друга държава не е правила.

Член 50

Премиерът на Великобритания Тереза Мей задейства прословутия чл. 50 от Лисабонския договор и пое по трънливия път на излизане от ЕС. Последва обезценяване на паунда, пирови избори, удари под кръста от страна на собствената й партия и спор с парламента как да се действа. Шотландия заговори за независимост отново, а Северна Ирландия поиска „регулаторен режим“, за да остане във вътрешния пазар на ЕС. Докато чиновническите главоблъсканици по Брекзит продължават, в края на годината социолозите изчислиха, че мнозинството от британците вече предпочитат оставане в Съюза.

Русия вън от Олимпийските игри


Допинг-аферата тръгна от наказанието на Мария Шарапова, но бързо зарази целия спортен елит на Русия. 700 атлети бяха уличени в употреба на небезизвестният Мелдоний. Катализатор на мащабното разселване се оказаха признанията на бившия директор на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков за спонсорирана и прикривана от държавата схема за употреба на допинг по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. В крайна сметка МОК изхвърли Русия от Зимните олимпийски игри в Пьончан през 2018-а и наложи на Москва глоба от 15 млн. долара. Владимир Путин „позволи“ на атлетите да се състезават под неутрален флаг, ако първо докажат, че не са взимали забранени вещества.

*Затова през Новата година си отваряйте очите на четири.


Автор: Виктория Димова