Жълтата преса гърми: синът на богаташа от минната и строителната индустрия Цоло Вутов изгърмял 40 000 евро за една песен време в луксозен ресторант във френските Алпи. Баровецът пуснал хита „Шушана“, запял с пълно гърло и наливал щедро чаши с едно от най-скъпите марки шампанско в света. С такива изискани бутилки позира и Роджър Федерер, когато спечели титла от Големия шлем, но какво толкова се възмущавате, драги сънародници, Владимир Вутов пък празнува живота. Или там, каквото си иска.

В известен гръцки ресторант, в ски курорта Куршевел, който, завиждайте, е сред най-добрите пет в света, както и най-скъпият в Европа. Вместо да се радвате, че един българин купонясва с приятели там, където отсядат Джордж Клуни, Дейвид Бекъм, Наоми Кембъл и Роман Абрамович, вие сте се хванали на работа да се заяждате с момчето. Има пари – харчи ги, както намери за добре.

Или, момент, точно това е проблемът.

В България хората с пари и власт се познават по един основен белег – показността. От дизайнерските чанти, костюми и екскурзиите на политици из дестинации като Варадеро и Сен Тропе, през скъпите часовници и луксозните коли на митрополитите, до лимузините за „служебни цели“ на селски кметовете, показността чисто и просто ти е необходима, за да покажеш, че си вален. Когато храниш кучето си с телешки пържоли и сьомга, естествено, не можеш да очакваш позитивна реакция, особено в най-бедната държава в Европейския съюз.

Има едно неписано правила на етиката, че колкото си по-богат, толкова по-сдържано трябва да се държиш. У нас, както повечето неща, това е тотално криворазбрано. Колкото си по-богат, толкова по-шумен и разточителен трябва да бъдеш. И това в пълна степен се олицетворява от хора от калибъра на Владимир Вутов - родените със златна лъжичка в устата, наследниците на богатите семейства, директорите в постоянна ваканция, скоростните новобогаташи, които толкова обичат да се излагат по кръчми и телевизионни предавания.

Вместо да инвестират, да създават работни места, да харчат тези пари за градивни и благотворителни дейности, или пък съвестно да си плащат данъците, тези хора са в постоянна надпревара кой е по-по-най. Погледнете лицата на елита на България – скандални манекенки и певици, самозвани политици и лидери на мнение, любовни афери, синове и дъщери на еди-кой-си... да не изброяваме. А бизнесмените в публичното пространство задължително трябва да имат гръб, нечисто минало, или най-малкото кръвен роднина от бившата Държавна сигурност.

Иначе няма откъде да имат пари.

Българите не вярват, че може да успееш по честния начин. И една от основните причини е, че не виждаме такива примери. Владимир Вутов може и да е читав човек, няма как да знаем, защото не го познаваме лично. Баща му може и да дарява средства за преустройство на православни храмове, книги за библиотеката в Карлово и други каузи, но краткият видеоклип от Куршевел лепна искрящо петно върху цялата фамилия, която досега някак успяваше да се опази от големи скандали. Проф. Цолов Вутов, основателят на „Геотехмин”, е смятан за най-богатия българин, или поне за един от най-богатите, така че коментарите и нападките срещу неговия син просто нямаше как да бъдат спестени.

Не че западните милионери, руските или пък китайските, не са прахосници. Не че не си купуват яхти за милиони и острови, не че холивудските звезди не прекаляват с разточителния начин на живот. Но някак не може да си представиш Илън Мъск и Марк Зукърбърг да мятат салфетки, да подсвиркат на чалга хитове и да се заливат с алкохол. Публичното поведение е сложна материя и определено не се възпитава по пиянски вечеринки. Как да се държиш е цяло изкуство, особено когато в джоба ти има чекова книжка. Защото богатите хора, освен да създават работни места и бизнес, имат възможност да бъдат нещо повече – да бъдат пример, най-вече в отношението към парите.

fbpost

Из социалните мрежи циркулира историята на мултимилионера мистър Синг, който заложил златната си лимузина срещу кредит от 5000 паунда в лондонска банка. Колата трябвало да остане в гаража на банката като гаранция. Служителят помислил, че е ударил джакпота с такъв договор, прибирайки ключовете от возилото за милиони срещу някакви си 5 хилядарки. Когато след седмица Синг върнал парите и платил лихвата от 15 паунда, служителят го попитал защо човек с неговите финансови възможности изобщо има нужда от такъв заем. „Къде мислите, че мога да паркирам моята кола в Лондон срещу 15 паунда?“, отговорил той.

Тази история, дори и да е тотално измислена, е много поучителна.

Автор: Виктория Димова