Автор
Мария Николова

Ще гледаме бокс по Кустурица. Само на София Филм Фест

Да, наистина ще гледаме бокс по Кустурица. При това с режисьор Иван Москов. И освен това ще има и футбол по Стенли Кубрик на Кеворк Асланян, както и тенис на маса по Дейвид Линч на Васко Петраков. И още, и още. Това стана ясно на днешната първа пресконференция за предстоящия 22-ри София Филм Фест. А защо всичко се върти около спорта? Защото София е избрана за Европейска столица на спорта през 2018 г. и този път международният филмов фестивал ще премине под знака на спорта.
А изброените режисьори и други техни колеги ще приемат предизвикателството да заснемат своя поглед към спортната фестивална тематика през характерни особености на почерка на световно известен режисьор. Организаторите очакват от тях страхотни фестивални трейлъри.

Специалният фокус във филмовата програма на фестивала ще се прояви чрез селекция от филми и събития на спортна тематика, за които организаторите ще разкрият повече информация през януари и февруари.



Припомняме, че Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival) е признат от световната кинообщност като единствения български кинофестивал, акредитиран от FIAPF, фигуриращ в календара на ФИПРЕССИ (Международната асоциация на филмовата критика) и включен в класацията на сп. „Variety“ с 50-те световни топ фестивала от значение за киноиндустрията.

Един от основните партньори на София Филм Фест и София Мийтингс е Филмово студио „Ню Бояна” - едно от водещите киностудия в Европа. Те осигуряват сериозна подкрепа за пазара на копродукции София Мийтингс, като връчват за трета поредна година Голямата награда „Дани Лернер” - Grand Prix за проект от основните секции на бизнес платформата. През 2018 година за първи път наградите ще бъдат две, като едната със сигурност ще бъде връчена на български проект; всяка от тях е на стойност 50 000 евро в услуги във Филмово студио „Ню Бояна” и чек на стойност 5 000 евро.

Официалното откриване е на 8 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 29 март.

Нека обратното броене започне, остават само 85 дни!