Може би животът ни щеше да бъде далеч по-лесен и безопасен, ако не съществуваха социалните мрежи, които уж са създадени, за да служат на хората. Но всъщност накрая се оказва, че ние сме техни предани роби. Предстои да ви разкажем една смразяваща история, която доказва думите ни:

Това e Кимбърли Минърс – млада красива жена от Лондон, работеща като модел. Тя води щастлив и спокоен живот, израства в християнско семейство, но един ден се оказва заплаха за обществото и е арестувана. Но защо? Как това невинно момиче може да се окаже бомба със закъснител и кой е виновен за това?

Когато е само на 20 г., през 2010 г. Ким губи баща си в нелеп инцидент и дълго време не може да се съвземе. Тогава тя намира утеха в исляма, благодарение на няколко близки приятели, които изповядват религията на пророка Мохамед. През следващите години тя дори посещава Турция, където отсяда в бежански лагери. Ким изпитва искрено съчувствие към тези, които са изправени пред несправедливостта и са принудени да избягат от домовете си. Но за съжаление златното й сърце се оказва мишена за терористите.

Кимбърли се превръща в жертва на измама, а мозъкът й сякаш е промит от представител на ИДИЛ. Преди време тя се изправя пред нов труден етап от живота си. Красавицата помята с първото си дете, а не след дълго се разделя и с мъжа, когото обича. Тогава тя започва да използва Фейсбук профила си като отдушник и често споделя клипчета и снимки от бомбени атентати с надеждата, че повече хора ще разберат каква несправедливост цари по света и да покаже съчувствие. Но не след дълго тази постъпка й изиграва много лоша жена, която може да бъде дори фатална. Постепенно Кимбърли започва да получава все повече покани за приятелство от сирийци, които се свързват с нея и започват да й пишат лични съобщения.

„Сега се срамувам от това, но тогава не бях на себе си. Харесваше ми вниманието на тези хора. Чувствах се много самотна, а те ме караха да усещам, че съм нужна на някого. Много скоро разбрах, че всъщност им принадлежа“, разкрива самата Кимбърли.

С нея се свързва Науед Хюсеин, който непрестанно я ухажва и почти успява да я убеди да замине за Сирия и да стане следващата „бяла вдовица“. Същото се случило и с 18-годишната лондончанка Сафаа Булар, която обаче е станала годеница на Науед. Тя дори планирала атентат в Бритиш мюзиъм заедно с майка си и сестра си през юни 2017 г. Днес трите дами са в затвора, където ще прекарат следващите 20 години.

Кимбърли разказва как Науед й внушил, че тя трябва да бъде следващата Сали Джоунс (млада майка, сънародничка на Ким, която плати с живота си, след като бе измамена от представителя на ИДИЛ).

Постепенно Хюсеин и Минърс се сближили и тя споделя, че той я ласкаел и това е повдигало самочувствието й в онзи момент, когато се чувствала самотна. Не било трудно човек в нейното състояние да бъде манипулиран. Кимбърли не била активна в социалните мрежи преди да се раздели с годеника си, но след като пътищата им се разделили, тя била съсипана. Фалшивото й сприятеляване във Фейсбук със сирийци я карало да се чувства полезна и обградена с внимание. След като Науед се свързал с нея, двамата започнали да обсъждат гражданската война в Сирия, тема, която живо вълнувала Кимбърли в този момент. Хюсеин успял да омае лондончанката и дори я убедил да промени името си на Айша Лорън ал-Британия.



За щастие полицията забелязва, че 29-годишната дама използва Фейсбук, за да споделя видеа с бомбардировки, а също така и да комуникира с терористита. Служителите на реда посещават дома й, след което започват да я наблюдават внимателно ежеседмично. Науед разбира, че планът му може да претърпи провал и кара Кимбърли да започне да използва Телеграм – приложение за криптирани съобщения. Тогава терористът успява да внуши на невинното момиче, че трябва да отиде в Турция, където ще се срещнат и заедно ще пътуват до Сирия. Малко преди да се случи това, полицията научава за плановете на „двойката“ и арестува Кимбърли. След като органите на реда разглеждат ужасяващата кореспонденция между Науед и лондончанката, й съобщават, че я очакват 10 години затвор, но по-късно разбират, че тя е била жертва на измама. Науед Хюсеин умира при атентат няколко седмици след ареста на Кимбърли.

Четете още: Жена му не го пусна на Мондиал, вижте реакцията на приятелите му